Mocsári hibiszkusz gondozása, metszése, szaporítása
blog

🌺 Mocsári hibiszkusz gondozása: öntözés, szaporítás, metszés

Íme a mocsári hibiszkusz fajtái, gondozása, szaporításának módjai, teleltetése, ültetése magról és minden amit a hibiszkuszról tudni kell.

🌺 Mocsári hibiszkusz fajtái 

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos), más néven mocsári mályva vagy óriás hibiszkusz a hibiszkuszfélék családjába tartozó bokros, nedvességkedvelő növény, amely nagy, mutatós virágokat hoz nyár közepétől őszig és amely eredetileg Ázsiából származik. Közepesen hidegtűrő évelő vizes élőhelyi növény, jól érzi magát tószegélyek vagy más nedves területek mentén. Ez a lenyűgöző, alacsony fenntartási igényű növény számos színben kapható, többek között rózsaszín, barack, fehér, piros, levendula vagy akár egyszerre több színű fajtákban.

Mocsári hibiszkusz gondozása, metszése, szaporítása

Mocsári hibiszkusz gondozása 

Van egy jó hírünk: a hibiszkusznak alapvetően igen alacsony igényei vannak. 

A hibiszkusz termesztése egyszerű módja annak, hogy trópusi hangulatot teremtsünk kertünkben. Ha tudod, hogyan kell gondozni a hibiszkusznövényeket, sok éven át gyönyörű virágokkal fog megjutalmazni. Nézzünk néhány tippet a hibiszkuszok gondozására. 

A mocsári hibiszkusz növények vízigényes növények, amelyek száraz talajban nem virágoznak. A télen elhaló és nyugalmi időszakba lépő növényt azonban nem szabad öntözni, amíg tavasszal növekedést nem mutat. Amint a növény aktívan növekszik, meleg időben hetente két-három alkalommal bőven meg kell öntözni. Az öntözés különösen fontos az első növekedési időszakban, és a növényt mindig azonnal meg kell öntözni, ha a hervadás jeleit mutatja. A mocsári hibiszkusz tápoldatozását a vegetációs időszak alatt hat-nyolc hetente végezzük kiegyensúlyozott, vízben oldódó műtrágyával. Alternatív megoldásként használhatunk lassan oldódó műtrágyát, miután a növény tavasszal megtörte a nyugalmi állapotát, amelyek mellett (vagy akár helyett) javasolt a bio és vegyszermentes Greenman Floralia alkalmazása is. A Greenman Floralia használata segít a levéltetvek, fehérlegyek vagy károsító növénybetegségek megelőzésében is. 

 

Mikor hajt ki a mocsári hibiszkusz?

Ősz végén a mocsári hibiszkusz a leghidegebb hónapokra való felkészülés jegyében elszárad. A téli visszavonulást követően hajtásai más dísznövényekhez képest későn, a következő év májusában hajtanak ki. 

 

Termesztése cserépben 

A hibiszkusz növény termeszthető cserépben is, mely számos okból lehet praktikus, például lehetővé teszi számunkra, hogy a hibiszkusz növényt az évszaknak megfelelően ideális helyre helyezzük át. Biztosítsunk a növényeknek legalább hat órányi napfényt, különösen, ha szép virágokat szeretnénk látni a növényen. Bár a meleg, párás körülmények ideálisak a hibiszkusz számára, ha túl nagy a hőség, érdemes egy kis délutáni árnyékot biztosítani számára. A cserépben kissé gyökeresedniük kell, és amikor úgy döntünk, hogy átültetjük őket, csak egy kicsivel adjunk több helyet a hibiszkusznak és gyökerének. Mindig ügyeljünk arra, hogy a növekvő hibiszkusznövény kiváló vízelvezetéssel rendelkezzen. A hibiszkuszt meleg időben naponta kell öntözni.  

 

Mocsári hibiszkusz teleltetése 

Nyáron a hibiszkusz kint is tartható, de amint az időjárás kezd fagypont közelébe kerülni, javasolt beltérbe vinni 

 

Metszése 

Gondos metszéssel ráveheted a mocsári hibiszkusz növényét, hogy több levelet és virágot hozzon. Mivel nagyon gyorsan nő, a metszést a szezon elején kell betervezni, hogy ezzel is tudjuk befolyásolni, tökéletesíteni a végső formát.

A metszés során, mivel a növény sérül, fontos, hogy kellően megerősítsük és védjük a teljes növényzetet, a növény gyökérzetét, melyben szintén a Greenman Floralia lehet hasznunkra. 

 

Mocsári hibiszkusz szaporítása 

A hibiszkusz szaporítására a dugványozás a legjobban bevált módszer. A hibiszkuszok ezt a módszert használják a beporzás útján létrehozott új hibiszkuszok terjesztésére is és néhány kényes fajtától eltekintve (a hibridek 80%-a gyökereztethető, a fennmaradó 20% csak oltással szaporítható) minden hibrid szaporítható ilyen módon. A gyökereztetés egy másik változata a növények sima vízben, a „hűtő tetején” történő gyökereztetése. Ez talán kevésbé hatásos, a földben való gyökereztetés sikeresebb lehet. 

Forró éghajlati övezetben a mocsári hibiszkusz és hibiszkuszfajok egész évben termeszthetők. A hűvösebb éghajlaton azonban a növény inkább évelő növényként viselkedik, amely a hőmérséklet csökkenésével nyugalmi állapotba kerül. 

A mocsári hibiszkusz termesztésének legegyszerűbb módja a kertészeti áruházakban vagy faiskolában történő növényvásárlás, de a hibiszkusz magról történő termesztése sem lehetetlen. 

Ültessünk magokat beltérben nyolc-tíz héttel az utolsó fagyok előtt, vagy ültessük a magokat közvetlenül a kertbe a tavaszi utolsó fagy után. A mocsári hibiszkusz számára előnyös a legalább 5-8 cm mély komposzttal, trágyával kiegészített vagy más szerves anyagban gazdag talaj. Ha már meglévő hibiszkuszunkról szaporítanánk, várjuk meg, amíg a növény teljesen kiszárad, és a magok sötétbarnára színeződnek – a magokat a termés letörésével nyerhetjük ki. A magokat száraz, hűvös helyen teleltessük át, majd tavasszal, az ültetéstől számított 3 hónap múlva neveljük ki saját mocsári hibiszkusz palántáinkat. Az első évben már virágozhat, de a bokor még igen gyenge lesz. Májusban ültessük ki őket végleges helyükre. 

Mocsári hibiszkusz magról, Muséum de Toulouse, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons 

Átültetés és átültetés ideje 

A hibiszkusz átültetésének legjobb ideje a virágzás után van. Az ország legtöbb részén a hibiszkuszcserjék virágzása augusztus végén vagy szeptemberben fejeződik be. Hagyjunk elég időt arra, hogy a bokor az új helyen megtelepedjen, mielőtt a fagyok beállnak. 

Ültetés, átültetés, növénygondozás 

Mocsári hibiszkusz megerősítése, gondozása Greenman Floraliával 

A mocsári hibiszkusz, különösen ha az utcafront felé vagy közvetlenül utcára ültetettekről beszélünk, ki vannak téve a környezeti hatásoknak, fertőzéseknek, betegségeknek. A Greenman Agroval szerzett számos pozitív visszajelzés után mostanra elérhető a Greenman Floralia oldalunkon, amely elősegíti a virágok egészséges, dús növekedését és magával hozza a színek felélénkülését és a gazdag virágzást, valamint a gyökerek megerősödését és fejlődését. Vásárlói tapasztalatok alapján a Greenman Floralia hatására nyoma sincs a betegségnek, a növények gyönyörűek, zöldek és egészségesek. További vélemények, tapasztalatok itt olvashatók.

A Greenman Floraliával történő kezelés az alábbiakban segít már egészen palánta kortól: 

  • Elősegíti a virágzást 
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével 
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét 
  • Feljavítja a talaj minőségét 
  • Folyamatos tápanyagot biztosít 
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait 

Mellékhatások nélküli, nem toxikus, biológiailag teljesen lebomló öko termék. 

Rendszeres használatával a Greenman Floralia segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal virágaid újra életre kelnek, megerősödnek. 

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Tudj meg többet a vegyszermentes kezelésről:

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?