Muskátli metszése tavasszal
blog

A muskátli metszése tavasszal

A muskátli könnyen nevelhető növény, ezért is népszerűsége. A teleltetésre és a helyes tavaszi metszésre kell ügyelnünk, de ha itt körültekintően járunk el, akkor sokáig meglep minket jellegzetes, dús virágaival.

A muskátli metszésére a téli időszak után kerítsünk sort, kora tavasszal az első tartós melegek megjelenésével. Manapság elég szeszélyes az időjárás, így mindig figyeljük az előrejelzéseket, nem térnek-e vissza a mínuszok. Ahogyan enyhül az idő, már kiköltöztethetőek a balkonokra, teraszokra a növények. Az egészséges szárak kemények, de óvatosan ellenőrizzük ezt! Meg kell szabadítanunk a növényt minden elszáradt, beteg, barnuló, sárguló résztől. Emellett a muskátli hajlamos télen megnyúlni (részben a kevesebb fény miatt), ilyenkor érdemes eltávolítani a fás szárakat.

A muskátli gondozása

A muskátli sokféle színű virágot hoz, a legnépszerűbbek a fehér, piros és a rózsaszín változatok. Amennyiben biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, úgy egész nyáron folyamatosan virágzik majd. A száradó, kókadó, elnyílt virágokat azonban mindig távolítsd el, hogy a növény ne a magérlelésre fordítsa az energiáját, hanem arra, hogy még több virágot hozzon neked!

Muskátli ültetése

A muskátlit ültetheted ládába, cserépbe, de közvetlenül a földbe is. A teleltetés végett viszont célszerű a cserepes megoldás mellett dönteni. Az ültetésnél mindig vegyük figyelembe az adott muskátli fajta felnőtt méretét és tartsuk a távolságot egy-egy palánt között! A túl szorosan ültetett muskátli hajlamos a gombás megbetegedésekre. Kezdetben, amennyiben friss földet használunk, nem szükséges semmiféle trágya, tápoldat hozzákeverése a talajhoz. Bőven ráérünk ezzel néhány hónap elteltével.

Muskátli tápoldatozása

Tápoldatra a virágzás miatt is szüksége van, azon belül különösen nitrogénre, magnéziumra, vasra, kénre káliumra és foszforra. Lehetőleg vízben oldható tápoldatot válassz, ennek a legkönnyebb az adagolása a föld bolygatása nélkül. A tápanyaghiánytól a levelek sárgásan fakók lesznek.

Muskátli igényei

Imádja a napos, természetes fényben gazdag helyeket. Ezért teszik sokan erkélyekre, teraszokra. Legalább napi 6 óra fényre van szüksége. Amennyiben ezt nem biztosítjuk neki, úgy a virágzás látja a kárát. Nyáron sincs baja különösebben az erős nappal, amennyiben a földjét nedvesen tartjuk. Sose öntözzük ilyenkor a leveleket, mert a napfény könnyen megégeti a nedves részeket. Fontos továbbá, hogy lehetőleg lágyvízzel végezzük az öntözést, amennyiben erre nincs lehetőségünk, érdemes esővizet gyűjteni. Emellett tartózkodjunk a túl hideg vízzel történő öntözéstől is! Egyébként a muskátli jobban elviseli a szárazságot, mint a túlöntözést! Ettől függetlenül sose hagyjuk napokig száraz talajban, mert az eléggé megsínyli, betegeskedővé, legyengültté válhat.

TIPP: A muskátlik gondozásához Greenman Floralia, valamint különleges csomag ajánlatainkat ajánljuk.

Betegségei

Az egészséges muskátli levelei élénk vagy mélyzöldek, barna foltoktól mentesek a levelek belsején és szélein is, virágai nem kókadnak, szárai nem barnulnak és nincs túl sok elszáradt levele. Leggyakoribb betegségei az alábbiak:

  • A muskátli érzékeny a gyökérrothadásra. Épp ezért, amennyiben csapadékosabb, hűvösebb idő köszönt be, vegyük vissza a locsolást. A túllocsolást a levelek sárgulásával jelzi először.
  • A gombás betegségek megjelenése először a leveleken lesz feltűnő, kis pöttyökként, melyek folyamatosan növekednek majd, jellemzően feketés, barnás színben. Érdemes a tövénél öntöznünk növényünket az elkerülés végett és sose tartsuk egymáshoz közel a töveket, zsúfolt helyen!
  • A fiatal növények ellensége a pítiumos rothadás, más néven feketeláb betegség. A növény töve először barna lesz, majd megfeketedik. A túlöntözés elkerülésével védekezhetünk ellene.
  • Amennyiben apróbb, barna és besüppedt foltok jelennek meg a növényen, úgy lehetséges, hogy Xantonomászos betegséggel van dolgunk. A szár idővel elveszíti tartását, barnulásnak indul, előbb-utóbb el is szárad. Ez egy bakteriális betegség, mely leggyakrabban a tisztítatlan metszőollóval, ásóval terjed.
  • A száron rothadó, barna foltok jelzik a botrítiszes betegség megjelenését. Egy idő után a fertőzött részeken szürke penészfoltok is megjelennek. Gombás megbetegedés, így a levelek szárazon tartásával, a kellő légáramlat biztosításával védekezhetünk leginkább ellene. (De ne tartsuk huzatban növényünket!)
  • Az egyik leggyakoribb muskátli betegség a rodokkuszos megbetegedés. Elég könnyű is észrevenni: a növény tövénél deformált, karfiolos levelek nőnek, melyek rövid időn belül meg is nyúlnak. Sokszor nem pusztítja el a növényt, de jelentősen legyengíti.
  • Ha rozsdabarna foltok jelennek meg a leveleken, az a rozsdabetegség jele. Szintén gombabetegség, így a fentiekben már taglalt módon védekezhetsz ellene!

A muskátli betegségeiről részletesebben itt írtunk.

A muskátli szaporításáról

A muskátli legjobban dugványozással szaporítható. Erre legjobb időszak az ősz, azon belül is a szeptember – ezt hívjuk vegetatív szaporításnak. A leghatékonyabban a csúcshajtásokkal tudjuk ezt megtenni. Nagyon fontos, hogy az “anyanövény”, melyről a dugványt lemetsszük egészséges legyen. A dugvány legyen kb. 10-12 cm-es, ne legyen rajta virág vagy bimbó, viszont egy-két majdnem teljesen kifejlődött levél igen! A dugvány alsó részéről vágjuk le a leveleket, hogy ne rothadjon be majd az ültetőközegbe. A tápanyagdús földbe helyezve alaposan locsoljuk meg, tartsuk világos helyen, biztosítsunk számára kb. 70%-os páratartalmat és kb. 20 Celsius fokot. A gyökerek körülbelül egy hónap alatt növekednek annyira, hogy átültethetjük őket nagyobb cserépbe. A tél folyamán óvjuk a fagytól!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?