blog

A Föld Napja – Április 22.

A Föld napjához már rengeteg féle eseményt kötnek szerte a világon, ráadásul sokakra van motiváló hatással is:  Valaki ennek hatására kezd el kertészkedni, takarékosabban élni, de vannak például helyi szerveződések is, melyek erre a napra időzítenek a környéken faültetést. De honnan ered és milyen sikereket ért el eddig, amitől jóval több, mint egy százhuszadik semmitmondó világnap az évben?

Eredete: Egy olajszennyezés kezdte az egészet

A kaliforniai Santa Barbarában történt hatalmas olajszivárgás inspirálta a Föld napja alapítóját, Gaylord Nelson amerikai szenátort, hogy segítse a környezetvédelmi mozgalmakat 1970-től. Több volt a fejében, mint “egy szimpla nap”: Tervei között szerepelt, hogy mind az oktatásban, mind pedig különféle projektek révén széles körben tudatosítsa a környezetvédelmi törekvések fontosságát. Az első megmozdulás szervezésére egy amerikai egyetemistát, Denis Hayest kérte fel. (A felvonuláson, 1970-ben 20-25 millió ember vett részt már ekkor is.)

1990-től lett csak globális esemény

A Föld napja két évtizeddel később már világszerte majdnem minden országban kiemelt nappá vált Denis Hayes, a Föld Napja Hálózat alapítójának köszönhetően – mellesleg Magyarország az elsők között csatlakozott ehhez 1990-ben. A hálózat egyébként az események szervezésének koordinálásában segít, mely történetesen 1990-ben több mint 140 országban, körülbelül 200 millió embert mozgatott meg.

Éghajlatváltozás 2000-ben

Középpontjában 2000-ben az éghajlatváltozás állt – ekkorra csaknem 184 országot és több mint 5000 környezetvédelemmel foglalkozó civil csoportot foglalt magába. Ez volt az első grandiózusabb alkalom, amikor milliók figyelmét hívták fel a globális felmelegedésre és annak lehetséges hatásaira.

Ültess fát bombázás helyett!

2011-ben a Föld napja megünneplésére Afganisztánban mintegy 28 millió fát ültetettek civilek a Föld Napja Hálózat koordinálásával, a Plant Trees Not Bombs (Ültess fát bombázás helyett) kampányuk részeként.

100 000 kerékpár

2012-ben több mint 100 000 ember kerékpározott Kínában a Föld napján, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra. A tömeges kerékpározás jelképezte, milyen hatalmas mértékben csökkenthetik az emberek a szén-dioxid-kibocsátást csak a közlekedéssel.

A fentiek csak pár emlékezetes megmozdulás volt az elmúlt évtizedekben. A Föld napja egy fokozatosan nőtte ki magát igazán nagy hatású, globális mozgalommá, mely azóta is a nemzetközi politika látóterében van. A megemlékezés számos politikai és tudományos diskurzust inspirált, részben ennek köszönhető, hogy olyan sürgető kérdések, mint például a klímaváltozás a figyelem középpontjába kerültek. Ehhez kapcsolódóan terjedtek el részben a közbeszédben az “éghajlatváltozás” és a “globális felmelegedés” kifejezések is. Nagy hatását az 1992-es éghajlat-változási keretegyezmény, a kiotói jegyzőkönyv aláírása is jelzi.

A Föld napjának köszönhető tehát, hogy mind a közbeszédben, mind pedig a tudományos és politikai diskurzusban fókuszba kerültek a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések. Ezen belül is kiemelten a műanyagszennyezés visszaszorítása, az ipari termelés, a mezőgazdaság fenntarthatóvá alakítása vagy épp a szél- és napenergia felhasználásnak lehetőségei.

Minden évben más probléma kerül fókuszba, 2024-ben a műanyagszennyezés: a cél, hogy 60%-kal csökkentsük a műanyag előállítást 2040-re.

A Greenmannél igyekszünk minimalizálni az egyszer használatos műanyagok használatát, és előnyben részesítjük az újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagokat. Minden általunk gyártott kis kiszerelésű termék RecyPET flakonba kerül. Minden további termékünk újrahasznosítható csomagolásban érhető el. Cégcsoportunkhoz tartozó Plastikon CEE  vállalkozásunk bevonásával azt a célt tűztük ki, hogy újraértelmezzük a műanyagcsomagolást: napi 20 tonna PET hulladékot hasznosítunk újra.

Vélemény, hozzászólás?