blog

Probiotikum és prebiotikum kutyáknak- Mikor ajánlott adni és milyet?

A legtöbb gazdinak csak akkor jut eszébe, hogy probiotikum kutyáknak szükséges, amikor elrontotta az eb a pocakját. Tény és való, hogy ilyenkor van rá a legnagyobb szükség, azonban más esetben is jó szolgálatot tehet egy helyesen megválasztott készítmény.

Mi is pontosan a probiotikum?

Az immunrendszer egy nagyon komplex dolog és célja a szervezetünk megvédése a különféle kórokozók ellen. Az immunrendszer egyik legfontosabb része a bélflóra. A bélflórában több száz féle mikroorganizmus „dolgozik értünk”. Azonban betegségek, helytelen táplálkozás stb. esetén ez a jólműködő rendszer felborulhat. És ez nem csak nálunk, hanem a kiskedvenceink esetén is így van.

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, amelyek élő baktériumokat tartalmaznak. Azért adjuk/ szedjük őket, hogy a normál bélflóra helyre állhasson. Pl. antibiotikumos kezelés, vagy más betegség után.

A probiotikumok adásával a „jó baktériumok” elszaporodnak, stimulálva van az immunrendszer. Talán nem tudtad, de a jótékony baktériumok még bizonyos vitaminok termelésében is részt vesznek. Ezért is nagyon fontos, hogy a pocakban minden rendben legyen!

A prebiotikumok pedig lényegében a probiotikumok táplálékai, amelyek emészthetetlenek a mi számunkra. Leghatásosabb tehát a probiotium és prebiotikum együttes alkalmazása.

Mely esetekben ajánlott kutyának probiotikum adása?

Nagyon sok esetben ajánlható, hogy kutyusod probiotikumot szedjen.

  • ha antibiotikumot szed vagy szedett a közelmúltban
  • ha megy a hasa (pl. nem neki való dolgot evett)
  • ha valamilyen emésztőrendszer betegsége van/ volt. Pl. bélgyulladás
  • ha valamilyen krónikus emésztőrendszeri betegsége, felszívódási zavara van kutyádnak
  • ha tápváltás van folyamatban vagy tervben
  • ha stresszes a kutyusod, pl. költözés vagy új kutya érkezése miatt

Miben másabb a kutyás probiotikum, mint az emberi?

Bár a kutatók szerint az emberi és a kutyás bélflóra kb. 70%-ban megegyezik, mégis vannak különbségek. Éppen ezért szükséges külön, a számukra előállított probiotikummal támogatni a szervezetüket.

Milyen probiotikumok és prebiotikumok vannak kutyáknak?

Szerencsére ma már nagyon széles kínálat áll a gazdik rendelkezésére. Egyes kutya probiotikum készítmények csak baktériumokat, míg mások gombatörzseket, vagy vitaminokat is tartalmaznak.

Meddig szükséges probiotikumot adni a kutyusodnak?

Ha a kutyusod csak elrontotta a gyomrát, vagy tápváltás miatt lazább a széklete, akkor elegendő lehet néhány napig (5-7) adni a számára. Nagyon rövid idő alatt látványosan javulni fog a végtermék állaga.

Antibiotikumos kúra esetén érdemes lehet akár 2 hétig is adagolni a számára. Hiszen az antibiotikumok „nem válogatnak”. A jó és a rossz baktériumokat is elpusztítja. És bizony ahhoz, hogy a bélben lévő hasznos flóra helyreálljon, hosszabb időre is szükség lehet.

Ha pedig valamilyen emésztőrendszeri komolyabb probléma áll fent, akkor akár hosszabb távon is adhatod kutyusodnak a probiotikumot.

Természetesen érdemes ilyen esetben az állatorvossal is egyeztetni.

Mit tehetsz még a kutyusod egészsége érdekében?

Mindenképp igyekezz prémium vagy szuperprémium eleséggel, mint amilyen a hazai Julius K9 kutyatáp is, etetni a kedvenced. Ezek az eledelek nem csak teljes értékű tápláléknak számítanak, gyógynövényeket, sőt ízületvédő alapanyagokat is tartalmaznak.

Így ezek az ízletes eledelek nem csak a pocakját segíthetnek rendben tartani, hanem a mozgás szabadságát is segíthetnek fenntartani.

Vélemény, hozzászólás?