blog

Kutya mancsápoló – Jönnek a miértek és a hogyanok!

Ahogy számunkra fontos az arc vagy a kézápolás, úgy a kutya tappancs ápolás is fontos teendő a kutyagazdiknak, ugyanis ez a testrész van a legjobban igénybe véve a környezetnek. Forró beton, homok, télek a jeges vagy akár sózott utak miatt szükséges, hogy strapabíró legyen a kutya mancs. A kutya mancsnak rugalmasnak, puhának kell lennie, hogy megvédje a környezeti ártalmaktól a kutya lábát.

A kutya mancsról

A kutya mancsa több részből áll.

  • csuklópárna
  • farkas karom és párnája
  • mancsközép párna
  • ujjal talppárnái
  • és a karmokra

A kutyáknak 4 talppárnájuk van összesen. A kutya talppárna lehet rózsaszínes, foltos, de akár fekete is.

A farkaskarom egy evolúciós „hagyaték” a farkas őstől. A farkasok ugyanis még a zsákmány elejtése során használták, mára azonban erre nincsen a kutyának szüksége erre. Azonban sok bosszúságot tud okozni, ugyanis nem kopik rendesen. Emiatt pedig a húsába is belenőhet, vagy mélyen beszakadhat.

Egyes kutyafajtáknak kötelező, hogy dupla farkaskarmuk legyen. Például a Beauceron fajtának. Más kutyáknak pedig úszóhártya van a lábujjaik között, hogy jobb úszók legyenek. Pl. Labrador retrievernek.

Mancs balesetek

A kutya tappancs legnagyobb ellensége a szélsőséges időjárás. A túl forró beton, vagy a nagyon hideg környezet sem tesz jót neki.

Ezen felül azonban további veszélyforrások szoktak lenni.

  • vágási sérülések, pl. ha törött üvegen sétál a kutyusod
  • toklász fúródik bele
  • allergia miatt kipirul, kirepedezik
  • hormonális okok miatt sérül a bőrszerkezet
  • vegyszerrel érintkezik a kutya tappancs és felmarja az
  • sózott utak télen szintén kimarják a lábát
  • bőrgomba, stb.

A legfontosabb, hogy megtaláld, hogy mi a kiváltó oka annak, hogy kutyusod mancsa elvesztette korábbi puhaságát, utána pedig jöhet a kezelés.

Kutya mancsápolás: Hogyan tegyük?

Természetesen, attól, függően, hogy mi a kiváltó ok, más-más kezelés lehet szükséges. Ha egy toklász vagy egy vágási sérülés van a háttérben, mindenképpen orvosi kezelésre lesz szüksége a kutyusodnak. Sőt, akár antibiotikumos kúrát is előírhat az állatorvos.

Azonban, ha egyéb irritáció áll a háttérben, te is kezelheted otthon kutyusod mancsait.

Szerencsére ma már nagyon sok, természetes összetevőkből álló kutya mancsvédő áll a gondos gazdik rendelkezésére.

Ezek többsége sheavaj vagy kókuszolaj alapú, amely nem okoz semmilyen gondot, ha lenyalogatná a kedvenced.

Ha a téli sózás okozza a gondot, akkor érdemes beruháznotok egy kutyacipőre, amely megvédi a tappancsokat az irritációtól.

Ha ételallergia áll a háttérben, akkor érdemes a kutyusodnak egy hipoallergén eleséget választanod, amely sem csirkét, sem gluténmentes gabonát nem tartalmaz. Ilyen eledelt találsz például a Brit tápok között, a Kutyakajás kínálatában.

Ha valamilyen gombás vagy bakteráliás megbetegedésre tippelsz, akkor javasoljuk a Greenman Kutya Szőrzetápoló készítményt, mely probiotikus, jótékony hatású mikroorganizmusok millióit tartalmazza, segítségükkel védekezhetünk a kórokozók felszaporodása ellen is.

Stresszel a kutyusod amikor egyedül hagyod és ezért unalmában nyalogatja a mancsát, ami emiatt kipirult lesz?

Akkor érdemes akár tréner segítségét is kérnetek, hogy kedvenced megküzdhessen az egyedüllét nehézségeivel. Ha pedig nem olyan komoly a gond, akkor jól jöhetnek a különféle jutifalat rejtő játékok, amelyek sokáig lefoglalják kedvenced. Vagy próbáljátok ki a Lickimet kutyatálakat, amely a nyalogatás által csökkentik a kutyusoknál a stresszt!

Természetesen a fenti tippek nem helyettesítik az állatorvosi vizsgálatot!

Ha kutyusodon bármi rendellenességet tapasztalsz, ne habozz felkeresni az állatorvosotokat!

Vélemény, hozzászólás?