Kafferliliom - Clivia
blog

Clivia, vagyis a különleges kafferliliom gondozása

A trópusi éghajlatról származó clivia mutatós virágaival nyerte el sok növénytartó szívét, ráadásul gondozása egyszerű is. Meglehetősen kevés betegség és kártevő veszélyezteti, ha az alább leírtakat betartjuk, akkor sokáig élvezhetjük gyönyörű virágait!

Milyen fényviszonyokat kedvel a kafferliliom?

Nem szereti a közvetlen napfényt, könnyen megperzselődnek a levelei. Legjobban a félárnyékos vagy szűrt fénnyel rendelkező helyiségekben érzi a legjobban magát ez a dísznövény.

Öntözés

A cliviának egyenletes öntözésre van szüksége. Akkor csináljuk legjobban a dolgunkat, ha földje mindig enyhén nedves, de sosem áztatjuk el, soha nem állnak a gyökerek pangó vízben. Mint sok más növény, a túlöntözésre és a gyökérrothadásra meglehetősen érzékeny. Ez problémát leginkább a nyugalmi időszakban, télen tud okozni, mikor jóval kevesebb vízre van szüksége.

Hőmérséklet és páratartalom

Mivel a trópusokról származik, a clivia szereti a melegebb, párásabb környezetet. Ez szobai körülmények között szerencsére egy átlagos hőmérsékletű lakást jelent, 18-24 Celsius fok között nem lehet gondja. Nem szereti a nagyon meleget, így nyáron, a hőségben is tartsuk a fentebb leírt fokok között! Fontos viszont, hogy kíméljük a hirtelen hőingadozásoktól, ne tegyük ki huzatnak és ne tartsuk fűtőtest mellett sem! Szereti a párás környezetet, épp ezért, ha inkább száraz levegőjű a lakás, olykor-olykor vízpermetezhetjük a leveleket. Ebben az esetben gyakran ellenőrizzük, nem jelentek-e meg sárgás-barnás foltok a leveleken, melyek gombás fertőzésre utalhatnak! Amennyiben tartunk ettől, nem lesz vele gondja, ha elhagyjuk a permetezést!

Talaj

A talaj tekintetében átlagos virágföldben jól érzi magát. Ez viszont legyen jó vízelvezető, így néha érdemes lehet hozzákeverni némi perlitet, tőzeget. Igyekezzünk elkerülni a föld összetömörödését: ültessük át évente, ezzel nemcsak tápanyagdús, friss földhöz jut, hanem a gyökereknek is jót tesz az olykor-olykor lazább, frissebb talaj.

TIPP: A kafferliliom gondozásához Greenman Floralia, valamint különleges csomag ajánlatainkat ajánljuk.

Virágzás

Ahhoz, hogy a clivia virágokat hozzon, a virágzás ideje előtt szüksége van ún. hideghatásra. Ez azt jelenti, hogy télen, a nyugalmi időszakban tartsuk 8-10 Celsius fokos helyen. Ezt a hőmérsékletet fontos betartanunk! Ne legyen ennél alacsonyabb, mert érzékeny a fagyásra, viszont sokkal melegebb, sem különben azzal befolyásoljuk a bőséges virágzást. (Előfordulhat, hogy egyáltalán nem hoz virágot, vagy csak igen keveset, kisebbeket, a megfelelő méretnél.) Ilyenkor locsoljuk kevesebbet, majd az első bimbók megjelenésénél költöztessük át melegebb helyiségbe és öntözzük igényei szerint.

A clivia jellemzően tavasszal vagy nyár elején virágzik, ez egy egészséges növény esetében sokáig kitart – főleg akkor, ha az elhervadt virágoktól minél előbb megszabadítjuk, serkentve az újak növekedését.

Kafferliliom - Clivia

Betegségek, kártevők

Ahogyan fentebb már utaltunk rá, főleg a helytelen öntözésből fakadóan hajlamos a betegségekre. Főleg a gyökérrothadás az egyik pusztítója. Ebben az esetben a levelek először sárgulni kezdenek, majd lekonyulnak, végül az egész növény elpusztul. Ezen kívül még a gombás betegségekre hajlamos, de ezt is könnyen elkerülhetjük, ha a fentiek betartása mellett szellősen tartjuk a többi növénytől.

Kártevők jellemzően nem támadják meg, esetleg a gyapjastetű jelenhet meg a leveleken. Ezeket az aprócska, fehér élőlényeket könnyen észrevehetjük, ha a leveleket gyakran vizsgáljuk. Ha időben közbelépünk, esélye sincs arra, hogy a növényben különösebb kárt tegyen.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?