Aszály ellen
blog

Aszályos nyár: Hogyan védekezzünk az aszály ellen? 

Ahogy a klasszikus mondás tartja, a gazdálkodóknak négy fő ellensége van: a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Mint minden mondásban, ebben is sok igazság van, de inkább úgy fordíthatjuk le, hogy a termesztett növényeket folyamatosan éri valamilyen stressz. Az aszályos időszakokkal pedig lassan már biztosan számolhatunk, mely ellen a növények talajának, gyökérzetének felkészítésével és általános stressztűrésének javításával tudunk védekezni.  

A szárazság okozta vízhiány az egyik legsúlyosabb környezeti probléma, amely számos régióban korlátozza a mezőgazdasági termelést. Ismeretes, hogy a növények gyökerein és azok közelében élő hasznos mikroorganizmusok jelentős közvetlen és közvetett segítséget nyújtanak a biotikus és abiotikus stresszhatások enyhítésében. 

A Greenman Agro mind a talajélet és tulajdonságainak javításával, mind a gyökérzet és a növények ellenálló- és regenerálódó képességének megerősítésével tud a megelőzésben és a kezelésben is segíteni. Az aszály gyakran teremt olyan helyzetet, hogy akár a teljes termés elpusztul. Normál körülmények között is van hozamfokozó hatása a termékünknek, de extrém esetekben képes lehet megakadályozni a legsúlyosabb károkat. Greenman AlgiCell készítményünkkel akár jelentős öntözővíz takarítható meg, a teljesen természetes csövecskék vízmegtartó képességük révén folyamatosan ellátják a növényt, valamint tápanyagot biztosítanak.

Tudj meg többet csomag ajánlatainkról!

Greenman AlgiCell csomag - Közepes kerti kalandok

Aszály elleni megoldások a növénytermesztésben és szilázs előállításban 

Talajoltással, öntözéssel és állománykezeléssel tudunk beavatkozni, felkészülni és a károkat enyhíteni. A tavalyi aszályos, száraz időszakból a Greenman használói pozitív tapasztalatokról számoltak be a készítményekkel kapcsolatban, így például az év díjnyertes kukoricaszilázsát készítették  Greenman készítménnyel, az aszály ellenére. 

Folyamatos vízáramlás biztosítása növények esetében 

Az aszály elleni küzdelemben mikroszkopikus méretű szövetségeseink nem csupán a növények fiziológiai támogatásával segítenek. A talajszerkezetet alkotó aggregátum-részecskék között és belsejében is megtalálhatóak. Ezeknek az aggregátumoknak a porozitását és összekapcsolódását a baktériumok és gombák anyagcseretermékeikkel jelentősen támogatják. Az aggregátumok végső soron a szerves anyag megkötésével, az eróziós folyamatok csökkentésével és a vízáramlás biztosításával tartják fenn talajaink termékenységét. (Forrás: NAK.hu) 

Aszály ellen

Tippek az aszályos időszakra kiskertek esetén 

Aszály idején az öntözés különös figyelmet igényel a víz hatékony felhasználása érdekében. Íme néhány javaslat az öntözés optimalizálására aszályos körülmények között: 

  1. Reggeli vagy esti öntözés: Az öntözést a kora reggeli vagy késő esti órákban végezzük, amikor a párolgás mértéke alacsonyabb, így kevesebb víz vész el a levegőbe. Reggel kedvezőbb, mert így a kisebb a páratartalomnak köszönhetően csökken a fertőzések kialakulásának kockázata.
  1. Csepegtető öntözés: Alkalmazzuk a csepegtető öntözési rendszereket, amelyek közvetlenül a növények gyökereihez juttatják a vizet, minimalizálva a párolgást és a vízveszteséget és kevésbé párásítjuk a környezetet.  
  1. Talajtakarással (mulcsozással): Fedjük be a talajt mulccsal, amely segít megtartani a talaj nedvességét, csökkenti a párolgást és szabályozza a talaj hőmérsékletét. 
  1. Tápanyag-utánpótlás: Biztosítsuk a növények számára megfelelő tápanyagokat, hogy ellenállóbbak legyenek a szárazság hatásaival szemben. A jól táplált növények hatékonyabban hasznosítják a vizet. Készítményeink közül javasoljuk erre a célra Greenman AlgiNova és Greenman AlgiCell készítményeinket. 
  1. Talajnedvesség figyelése: Rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, hogy biztosítsuk az optimális öntözési időpontok és adagok meghatározását. Öntözéshez javasoljuk Greenman Agro készítményünket, hogy segítse a víz- és tápanyagfelvételt. 
  1. Víztakarékos növényfajták ültetése: Ültessünk olyan növényfajtákat, amelyek jobban tűrik a szárazságot és kevesebb vizet igényelnek. 

Ezek az intézkedések segítenek abban, hogy aszály idején is fenntartsuk a növények egészségét és termelékenységét, miközben a vízfelhasználást minimalizáljuk. 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?