blog

Leander metszése praktikusan – Okos tippek

A leander metszése

A leander a kezdő kertészek barátja, viszonylag könnyű gondozása miatt – azonban ennek kihagyhatatlan eleme a metszés is, mely egy egészséges, szépen fejlődő növényhez kulcsfontosságú.

Ez az elsőre egyszerűnek tűnő feladat sokszor megnehezíti még a legalaposabb kertészek életét is. A leander esetében főleg azért, mert eltérő információkkal találkozunk azzal kapcsolatban, mikor és hogyan érdemes metszeni. Alább összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Mikor érdemes a leandert metszeni? 

Egységes álláspont nem létezik azzal kapcsolatban, mikor érdemes igazán, hogy például teleltetés után, vagy a teleltetést megelőző időszakban lehet-e a legeredményesebb a leander metszése.

Egyébként bármelyik időpont megfelelő lehet, amennyiben észben tartjuk: a téli teleltetés után, tavasszal túl kései időpontban kerítünk sort a metszésre, a virágzás jóval későbbre tolódhat az évben, vagy drasztikus esetben el is maradhat. Apróbb, formáló vágásokat végezhetünk egyébként nyáron is, ezzel elő is segítjük a folyamatos virágzást. Ez lényegében azt jelenti, hogy az elnyílt virágokat leszedjük, mivel sok leander nem dobja el a már elszáradt virágait. Ezek eltávolításával nagyon sokat segíthetünk növényünknek, hogy ne a már elhervadt virágokkal törődjön, hanem az újak fejlődésére fordítsa az energiáit. 

A leander metszésének célja

A leggyakoribb oka az, hogy a növényünk ideális formát kapjon, továbbá, hogy elősegítsük a növekedést és a virágzást. Ezen kívül szükség lehet még egészségügyi metszésre, mikor beteg vagy sérült ágaktól, levelektől szeretnénk megszabadítani. Alapvetően három kategóriába sorolhatjuk a különböző metszési módokat:

  • ifjító metszés
  • formázó metszés
  • fenntartó metszés

Ifjító/fiatalító metszés

Nevéből adódóan az idősebb növények esetében javasolt, melyek nem rendelkeznek új hajtásokkal vagy esetleg felkopaszodtak. Ennek a metszésnek a lényege, hogy úgy szünteti meg a problémát, hogy a növényt új hajtások növesztésére ösztönzi. Ágról-ágra haladva érdemes visszavágnunk körülbelül a feléig. A leander rendszeres metszésével viszont ritkán lesz szükségünk a felkopaszodás visszafordítására, a bokrosodást a rendszeres kisebb vágásokkal már egyszerűen előidézhetjük.

Formázó metszés

A leander azért is kiváló kerti elem, mert sokféle formára és méretre metszhető. A legtöbb, kertészetben vásárolt fiatal növény már átesett egy formázó metszésen, azonban az általunk, dugványról nevelt egyedek esetében már egészen fiatal kortól ügyelnünk kell erre. A kialakított forma megtartására pedig a fenntartó metszés alkalmas leginkább.

Fenntartó metszés

Ha fenntartó metszésről beszélünk, akkor annak az egyik fő célja az, hogy elősegítsük a folyamatos virágzást és megtartsuk a jelenlegi formáját a leanderünknek. Magát a fenntartó metszést is három csoportba sorolhatjuk: intenzív, közép intenzív és gyenge. Ha szükséges, ne féljünk az alapos metszéstől, a növény szívós, jól bírja, másrészt rengeteget segíthetünk neki ezzel!

Intenzív

Intenzív metszésnek nevezzük azt, amikor a hajtások szinte háromnegyedét levágjuk. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha leanderünk nem elég bokros, vagy már megöregedett, esetleg túlságosan megnyúlt. Hiszen az ilyen intenzív metszések arra késztetik a növényt, hogy újabb hajtásokat hozzon.

Közép intenzív

A közép intenzív metszések esetében körülbelül a hajtások hosszának felét eltávolítjuk. 

Hasznos lehet ha nem elég sűrű a tő vagy kevés virággal rendelkezik a növényünk. Ebben az esetben darabszámra kevesebb új hajtásra számíthatunk, mint az intenzív metszésnél. Azonban hajtásai erősebbek és hosszabbak lehetnek. 

Gyenge

Gyenge metszés esetében a hajtások teljes hosszának mindössze negyedét távolítjuk el, de néhány esetben ennél is kevesebbet. A hajtások csúcsányak levágásával megtartjuk leanderünk formáját, de elősegítjük, hogy dúsabb virágzata legyen.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?