Magaságyás raklapból
blog

Így építs magaságyást raklapból!

A magaságyás praktikus módszer lehet a kertészkedéshez, különösen akkor, ha korlátozott hely áll rendelkezésedre vagy nehezen művelhető, rossz minőségű talajjal van dolgod. Számos módszer és összeállítási tipp érhető el a neten a kivitelezésre, mi most a raklapból készült verziót vesszük át. 

Természetesen készen is vehetsz magaságyást. Házilag akkor van igazán értelme készíteni, ha egyedi méretre van szükséged, egyedi elrendezéssel, esetleg kallódik a kertben faanyag a dologhoz, vagy hiszel az újrahasznosításban és épp van elfekvőben nálad pár használt raklap. Néhány alapszabályt azonban vegyél figyelembe az építésnél!

Válassz megfelelő raklapot a magaságyáshoz!

Először is, válassz olyan raklapot, mely megfelelő állapotban van az építéshez. Keresd azokat, melyek nem töröttek vagy korhadnak. Fontos, hogy olyan raklap legyen, mely nem kezelt fával készült, hogy elkerüld a növényekre és egészségedre káros vegyi anyagokat.

Amennyiben spórolás végett választanád ezt a megoldást, ez csakis akkor érvényes, ha nem most akarod vásárolni a raklapot, hanem amúgy is van otthon. Ebben az esetben ugyanis a megfelelő, ún. eurós vagy egyutas raklap nem olcsó. Négy egyenlő méretű már elegendő egy kellően nagy és mély magaságyáshoz. Csak össze kell csavaroznunk jól minden érintkezési ponton.

Nem mindegy a helyszín!

Mint minden magaságyás esetében, a raklapos megoldásnál is ki kell választanunk a megfelelő terepet az elhelyezéshez! Ez legyen egy napos, de ne túl tűző napos hely. Az ágyás legyen jól megközelíthető, körüljárható.

Nem elég a keret

Fontos, hogy nem elég a keret, készüljön akár deszkalapokból, akár raklapokból a magaságyásunk. Muszáj lesz valamivel bélelnünk a vízmegtartás és az időtállóság jegyében oldalról. Erre tökéletes választás például a drénlemez, illetve egyesek geofóliát használnak erre a célra, előbbi tartósabb.

Tipp: Magaságyáshoz ajánlott készítmények

A magaságyások gondozásához háromféle készítményt ajánljunk, mellyel biztos lesz a siker:

Greenman AlgiCell, melynek hatása:
– Biztosítja a szükséges folyadékot közvetlenül a gyökér számára
– Folyamatosan levegőzteti a talajt
– Feloldódás során rendkívül gazdag élőhelyet teremtenek a jótékony mikroorganizmusok számára
– A csövecskék több éven keresztül biztosítják a morzsalékos, laza szerkezetet a földben.

Greenman Agro, melynek hatása:
– A talajszerkezet jelentős javítása
– Tápanyag utánpótlás biztosítása
– Humusztartalom növelése
– Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
– Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
– Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Greenman AlgiNova, melynek hatása:
– Zöldségtermesztés: A Greenman AlgiNova készítmény segít a zöldségek egészséges fejlődésében, növeli a termés mennyiségét és minőségét
– Dísznövények esetében is használható, ugyanis segít optimális környezetet teremteni a dísznövények számára. Használatával szebb és egészségesebb virágok, levelek fejlődnek.
– Fóliasátras termelés során támogatja a talaj minőségének javulását és hozzájárul a látványos terméshozam eléréséhez.

Gondolj a nevelni kívánt növény méretére!

A magaságyás méreteit leginkább az határozza meg, hogy mennyi hely van a kertben és, hogy milyen növényeket nevelnénk benne. Egy raklap mérete egyébként erre pontosan megfelelő lehet, a belőle készült magaságyás kellően mély és széles. Arra kell még ügyelned, hogy a talapzattal együtt ne legyen túl magas, illetve ne legyen túl széles. Ez azért fontos, hogy a növényeket mindenhol kényelmesen elérd a gondozás és betakarítás során.

Kerüld a közvetlen kapcsolatot a talajjal

Szükséged lesz talapzatra vagy sűrű fém rácsra, ha igazán megkönnyítenéd a magaságyás körüli teendőket. Az egyik legpraktikusabb dolog ezzel kapcsolatban ugyanis, hogy nem jelenik meg a gyom, hiszen nincs miből kinőjön, maximum a szél hordja a magaságyás földjére a gyomok magvait, de ez könnyen kordában tartható. Ez azonban csakis akkor kivitelezhető, ha építesz egy stabil talapzatot a talajra és erre építed rá magát a magaságyást. Ezzel nemcsak a gyomoktól, hanem betegségektől és kártevőktől is könnyebben véded növényeidet. A talapzat készülhet téglából, masszívabb, vastag fagerendából, vagy akár betonból is.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?