Magaságyás raklapból
blog

Magaságyás házilag: Milyen hibákat követhetek el?

A magaságyás építése házilag nemcsak a rossz minőségű talajok esetén ajánlott: Rengeteg növény jól érzi magát benne, könnyebben szabályozható a talajvíz mennyisége, a gyomosodás is. Vegyük sorra a leggyakoribb hibákat, melyeket elkövethetünk, ha emellett döntünk!

Az alábbiak közül egyébként már az építés, tervezés során sok mindent kiküszöbölhetünk. Vannak viszont olyan hibák, melyeket már a nevelésnél során, szezonban tapasztalunk meg, de arra jók, hogy tanuljunk belőlük! Fontos, hogy a kert tulajdonságaitól, az időjárástól és a nevelt növényektől is függ, melyik probléma, mikor jelentkezik.

Zsúfolt elrendezés

Ahogyan a szobanövényeknél vagy épp a szabadföldes veteményesnél is aranyszabály, úgy a magaságyásnál is: törekedjünk rá, hogy ne vessük a növényeket túlságosan zsúfoltan. Gondoljunk már tervezésnél a növény kifejlett méretére! Körültekintően vessünk, ezzel a például a gombás megbetegedésektől is megóvhatjuk őket. A sűrűn növő egyedek ugyanis a leggondoskodóbb kezek alatt is hajlamosak lesznek ezekre a betegségekre, pusztán azért, mert nehezebben szellőzik majd, rosszabb lesz a légmozgás a levelek között! Ezen kívül, a talaj, legyen akármennyire tápanyagdús, vízben gazdag, ha túlságosan sok növény van mindezek felvételére. Ha túl sokan vannak gyakorlatilag egymás elől szipkázzák el az értékes tápanyagokat.

Növénytársítás

Érdemes gondolni arra is, hogy kialakítsunk egyfajta rendszert azzal kapcsolatban, egymás mellett milyen növényeket ültetünk. Az ugyanolyan növények egymás mellé ültetése a magaságyás esetében azért is hasznos, mert jobban kiszűrhetjük a kórokozókat, kártevőket és betegségeket: hiszen ugyanarra lesznek hajlamosak. Emellett érdemes természetes védelemben gondolkodnunk: rengeteg olyan növény létezik, mely nemcsak haszonnövény, hanem védelmet is nyújt a mellé ültetetteknek. Ilyen például a fokhagyma, mely erős illatával sokféle kártevőnek veszi el a kedvét a támadástól.

Magaságyás raklapból

Helyszín

Ha a magaságyás házilag készül, nagyon előny, hogy mi válaszhatjuk meg számára az ideális helyet. Előfordulhat, hogy a telepítésnél a kényelem győz, nem pedig a praktikum, aztán kevés fény, éri majd a növényeket vagy nehezen lesz megközelíthető a magaságyás minden oldalról. Fontos, hogy olyan helyet találjunk a kertben, ahol minden irányból, egyenletesen éri több óra fény a növényeket (de ne perzselő nap) és egyenletesen locsolhatók is legyenek. (Például ezért is problémás lejtős talajra építeni a magaságyásunk.) A legjobb egyébként az észak-déli tájolás, így egyenletesen éri napfény órákon át.

Kiszáradás, vízelvezetés

A magaságyás másképp tartja a nedvességet, mint a talaj, így hamarabb is száradhat ki, hamarabb melegedhet fel. Úgy kell összeraknunk házilag, hogy biztosítjuk a jó vízelvezetést, de emelett megteremtjük annak lehetőségét is, hogy kényelmesen, alaposan megöntözhessük, főleg a nyári forróságban, amikor erre valószínű, hogy több időt kell szánnunk, mint a szabadföldi vetés esetében.

Feltörő gazok, összetömörödő talaj

A magaságyás egyik legnagyobb előnye, hogy ha jól rakjuk össze, nagyon nehezen gazosodik. Ez akkor fordul elő leginkább, mikor alulról nem megfelelő az “elszigetelés” a földtől vagy esetleg olyan komposztot keverünk a földkeverékbe, melyben a gyomnövények még nem bomlottak le teljesen, nem alakultak értékes humusszá. Számítsunk rá, hogy a “töltőanyag” a földkeverék egy idő után összetömörödik, fel kell frissítenünk, pótolnunk kell. Erre szükség lesz, kisebb-nagyobb átforgatásokkal, hogy a jó levegőzést is biztosítsuk a növények gyökereinek.

Tipp: Magaságyáshoz ajánlott készítmények, ha biztosra mennénk

A magaságyások gondozásához háromféle készítményt ajánljunk, melyek segítik a növények megerősödését, valamint növelik a terméshozamot.

Greenman AlgiCell, melynek hatása:
– Biztosítja a szükséges folyadékot közvetlenül a gyökér számára
– Folyamatosan levegőzteti a talajt
– Feloldódás során rendkívül gazdag élőhelyet teremtenek a jótékony mikroorganizmusok számára
– A csövecskék több éven keresztül biztosítják a morzsalékos, laza szerkezetet a földben.

Greenman Agro, melynek hatása:
– A talajszerkezet jelentős javítása
– Tápanyag utánpótlás biztosítása
– Humusztartalom növelése
– Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
– Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
– Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Greenman AlgiNova, melynek hatása:
– Zöldségtermesztés: A Greenman AlgiNova készítmény segít a zöldségek egészséges fejlődésében, növeli a termés mennyiségét és minőségét
– Dísznövények esetében is használható, ugyanis segít optimális környezetet teremteni a dísznövények számára. Használatával szebb és egészségesebb virágok, levelek fejlődnek.
– Fóliasátras termelés során támogatja a talaj minőségének javulását és hozzájárul a látványos terméshozam eléréséhez.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?