Magaságyás raklapból
blog

Magaságyás készítése házilag – Okos ötletek

Okos tippek a magyaságyás készítéséhez házilag

A magaságyás remek módja annak, hogy zöldségeknek és fűszernövényeknek, az egynyári és évelő növényeknek kedvező környezetet teremtsünk, ha a talaj nem megfelelő vagy csak szeretnénk elkerülni a hajolgatást. Így hozd ki belőle a legjobbat házilag!

Magaságyás előnyei:

  • Megoldás lehet rossz talajú területeken, például agyagosabb talajjal
  • Sokkal könnyebb benne dolgozni (kevesebbet kell hajolni!:))
  • A magaságyások gyakran termékenyebbek, mint a talajban lévő ágyások, mivel a talaj kevésbé tömör
  • Jobb a vízelvezetése
  • Tavasszal korábban felmelegszik, ami azt jelenti, hogy a növények a szezonban korábban kezdenek növekedni

Magaságyás készítése házilag, Joe Mabel, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Magaságyás készítése házilag, lépésről lépésre

Tervezés

Minél több a nap, annál jobb, ezért érdemes a magaságyást az udvar legnaposabb részén elhelyezni. Kerüljük az alacsony, nedves területeket, ahol a talaj hosszú távon nedves és átázott maradhat. A tervezésnél fontos szempont lehet még, hogy a vegetációs időszakban öntözni kell, ezért javasolt olyan helyre telepíteni, ahonnan viszonylag könnyen hozzá tudunk férni a csaphoz, tömlőhöz. A kerethez, amely jellemzően fából vagy téglából épülhet, könnyedén beszerezhetünk léceket, akár raklapmagasítót, téglákat a legközelebbi barkácsboltban, de a legideálisabb, ha újrahasznosítjuk régi bútorléceinket vagy a használt téglát. Készen is kaphatók magaságyások, azonban megfontolandó, hogy a drágább kész terméket vagy a könnyen összerakható, házi magaságyást választjuk inkább, amely jelentősen olcsóbb szokott lenni, körülbelül harmad árból ki tudunk jönni.

Magaságyás fából

A cédrus és a vörösfenyő a két legjobb választás a magaságyás építéséhez. Mindkettő nagyon tartós, gyönyörű, ellenállnak a nedvességnek, a rothadásnak és még a termeszeknek is. Költségük  eltérhet attól függően, hogy hol élsz, érdemes tájékozódni mindkét fajtáról. Az építéshez szükségünk lesz oldaldeszkákra és 4 cölöpre, melyre az oldaldeszkákat rögzíteni tudjuk. Tervezzük meg előre, hogy milyen magasra szeretnénk emelni, hossz, szélesség és meg is vagyunk a tervekkel. A barkácsboltokban szívesen segítenek majd a megfelelő deszkák és cölöpök kiválasztásában, de a legjobb, ha vannak otthon olyan felesleges deszkáink (régi bútorok, homokozó, raklapmagasító stb.), amiket fel tudunk használni és újra tudunk hasznosítani házilag.

Magaságyás fából, Oregon State University, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Magaságyás téglából

Praktikus lehet a téglafalak építése is. Az agyagtéglák egyszerűen csak egymásra rakhatók egy alacsonyabb szinten lévő magaságyáshoz (természetesen attól függően, hogy mekkora és milyen súlyú téglát használunk, valamint mekkorára tervezzük a magaságyás teljes hosszát, magasságát), vagy habarcsozással falazatot építhetünk, ha mélyebb ágyásokra van szükség. Dupla széles falakat is létrehozhatunk a nagyobb szilárdság érdekében, ha nem használunk habarcsot.

Magaságyás készítése téglából, Lisa Maule, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons

Rétegezés

A magaságyások alját akár házilag betonozhatjuk, ha szeretnénk hosszú távon stabil és tartós kertet. A betonra a rétegezés soránalapvetően műanyag fóliát szokás helyezni, de ehelyett ajánlott akár apró gallyakat elhelyezni, melyre rétegezve (mint organikus szigetelőréteg) jöhet levágott fű, levelek, faforgács, szalma és egyéb szerves anyagok. Amikor készen vagyunk ezzel az organikus, szerves réteggel, helyezzünk kartonlapokat a tetejére. A szerves anyag komposzttá alakul, míg a karton megakadályozza a gyomok kialakulását.

 

Fényigény

Legalább 6 óra napfény minden haszonnövénynek jól jön. Ezért a kert azon részére építsd, ahol ez tényleg biztosítva van. Szimplán csak tapasztald ki még az építés előtt.

Hogyan hozzanak virágokat, terméseket a magaságyásban nevelt növényeink?

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy palántáink megfelelő mértékben növekednek és egészséges növényzet alakuljon ki, a Greenman Agro-val történő kezelés megoldást nyújt. Mivel vegyszermentes, bio talajjavavító termék, bátran használható palántákra és kifejlett növényekre is öntözéshez, permetezéshez.

Greenman Agro

Tudj meg többet a Greenman Agro készítményről!

+1 tipp: csoportosítsd egymás mellé a hasonló igényű növényeket! Így könnyebb dolgod lesz az öntözéssel és a tápoldatozással, talajkondicionálás mértékével is!

Az alábbi videóban megmutatjuk, hogyan készíthető házilag magaságyás a kertben:

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?