Leander levél sárgulása
blog

Sárgul a leander levele? Ezek lehetnek az okai

Ha sárgul a leander levele, ennek főleg élettani okai lehetnek, meg tudjuk előzni, de akkor sem kell pánikba esni, ha esetleg mégis előfordul. Lássuk, melyek lehetnek a leggyakoribb kiváltó okok!

 

A leander igazi nyári növény, ekkor él igazán, ugyanakkor az időjárás viszontagságai őt sem kímélik. Az egyre forrósodó vagy épp gyakran kiszámíthatatlan, hol esős, hol száraz időjárás könnyen okozhat élettani problémákat a növényeinknél, még egy olyan szívós fajtánál is, mint a leander.

 

Érdemes figyelembe venned az alábbiakat:

  • A leander imádja a sok napfényt: A közvetlen napfényt kedveli, de a perzselő napsütéstől óvnunk kell. Fontos megtalálnunk az arany középutat, hogy egyszerre legyen félárnyékos és gazdag napfényben a hely, ahova ültetjük. Ezt biztosíthatja például fák lombkoronája, így a nap járásával kiegyensúlyozottan éri pár órát elég napsütés és kerül félárnyékba a nap hátralévő idejében.
  • Szereti a sok vizet. A vízigénye mediterrán növényhez képest elég magas, ezért nemcsak a helyes öntözési szokásokat kell kialakítanunk, hanem egy olyan talajt is biztosítanunk kell számára, mely jó vízelvezető és laza, hogy elkerüljük a gyökérrothadást. Ezen kívül a sok napfény miatt rengeteget párologtat is, így a váltakozó, hol esős, hol száraz időjárásban csalóka lehet, hogy kielégítően öntöztük-e. Érdemes rendszeresen ellenőrizned a földje mélyebb rétegeit is, szárazság jelei után kutatva, mielőtt újra öntözöd. Sokak szerint egyébként érdemes reggel is és este is öntözni.
  • Szereti a tápanyagdús talajt: Sok mediterrán növény annyira szívós, hogy kis mennyiségű tápanyaggal is vígan elvan – na, a leander nem tartozik közéjük. A kiegyensúlyozott talajélet a kulcs az egészséges növekedéshez és az egész nyáron át tartó virágzáshoz.
Leander levél sárgulása

Forrás: gazdabolt.hu

 

Mi okozza a levélsárgulást?

Amennyiben a fentieket betartjuk, a levélsárgulásra jóval kisebb az esélyünk. A leggyakoribb ok ugyanis a nem megfelelő öntözési körülmények, mely jelentheti a túl kevés vagy túl sok vizet, másrészt gondot jelenthet a túl kemény vagy hideg víz is. A jelek először a növény alsóbb leveleinél bukkannak fel, először csak egy-egy levél sárgul be, majd viszonylag rövid idő alatt továbbterjed a felsőbb levelekre is a probléma. Kis idő múlva ezek amúgy le is potyognak majd. A leander levele a tápanyahiánytól, illetve a tápanyagfelvétel zavarától is sárgulhat, hullhat. Ezért fordítsunk nagy gondot az intenzív növekedésben és virágzásban lévő növények tápanyagellátásra is az öntözés mellett! (Forrás: Növényvédelmi felhívás Zsigó Györgytől)

 

Okozhatja a levélsárgulást levélperzselődés is

Ha a leander levele sárgul, egy baktérium is okozhatja, melyet rovarok is terjeszthetnek. (Nem tévesztendő össze az apró, sárga pettyekben jelentkező problémával, melyet a takácsatka jelenléte okoz!) A levélperzselődésnek hívott betegség gyorsan lefolyású, épp ezért, már az első jeleknél érdemes lemetszeni a fertőzött részeket. Egy erős immunrendszerű növényt viszont nem viseli meg akkora mértékben a betegség, hogy az a pusztulását is okozza.

 

Hogyan segíthetjük a leander tápanyagellátását?

A növények tápanyagellátását szolgáló vagy a talajok tápanyagszolgáltató képességét, termőképességét befolyásoló készítmények ideálisak erre a célra. A Greenman Floralia amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok és dísznövények biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Vásárlónk küldte: Leander a Greenman Floralia kezelés után

Leander kezelése levéltetű és egyéb kártevők ellen

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?