Spanyol csiga
blog

Spanyol csiga életmódja – Mit tehetünk a spanyol csiga ellen?

A spanyol csiga (Arion vulgaris) Európa-szerte elterjedt, sok kertész számára meglehetősen gyűlölt kártevő. Ezt az invazív fajta csigát gyakran összetévesztik más hasonló megjelenésű csigafajokkal, de kártékony hatása miatt külön figyelmet érdemel. Az alábbiakban olvashatsz az életmódjáról, megjelenéséről, táplálkozási szokásairól és az ellene való védekezés lehetőségeiről is.

A spanyol csupaszcsiga életmódja

Szaporodás: A spanyol csiga hermafrodita, ami azt jelenti, hogy mindkét nemi szervvel rendelkezik, így egyedül is képes szaporodni. Egy csiga évente több száz petét rak, amelyekből néhány hét alatt kikelnek az új egyedek.

Élettartam és életmód: Általában egy évig élnek, de kedvező körülmények között ennél hosszabb idő is lehet. Főként éjszaka aktív, de hűvösebb, párás napokon nappal is előjön. Különösen nedves időjárás esetén szaporodik el gyorsan.

A spanyol csiga gyakran fordul elő kertekben, parkokban, nagyobb mezőgazdasági földeken, sőt még erdős területen is – szóval nem túl válogatós ebben sem. Tavasszal és ősszel aktív főleg, leginkább az esős időszakokban. Ahogy sok más csiga is, a nyári szárazság alatt visszahúzódik inkább a védettebb, nedvesebb helyekre. (Petéiket is ilyen terepekre rakják le.)

Megjelenése

Többféle színben létezik, gesztenyebarna, vöröses, narancssárgás, szürke, sőt, még fekete változata is van. Oldalán sokszor láthatsz sötét oldalsávot is.

Spanyol csiga

Táplálkozása és kártétele

A spanyol csiga nagyon változatos étrendet követ – sajnos ez is a veteményesünk veszte, sokféle zöldséget szeret. Pláne, hogy meglehetősen nagy étvággyal rendelkezik, így elképesztő károkat képes okozni a hobbikertekben és a mezőgazdaságban is. Kedvelt táplálékai közé tartoznak a saláták, káposztafélék, paradicsom, uborka, paprika és többféle dísznövény is. Emellett amúgy elfogyaszt elhalt növényi részeket és többféle szerves hulladékot is.

Többféle kárt okoz a kertben, megrágja a leveleket, szárakat és ha nem is fanyalodik rá a termésre, ez akkor is kihat majd a terméshozamra. Sajnos egyébként nem kíméli a termést sem, sem a gyümölcsök, sem a zöldségek esetében sem. Nemcsak azzal okoznak problémát, hogy olykor teljesen lelegelik a termést, hanem ürítésükkel is, mellyel szennyezik mind a növényt, mind pedig a talajt. Fontos emellett tudni, hogy a föld alatti részek sincsenek biztonságban tőle! A karó- és gumós zöldségeken is egyaránt megjelenhetnek rágásnyomok.

Természetes ellenségei

A spanyol csiga néhány természetes ellenséggel is rendelkezik szerencsére. Ezek közül a leghatásosabb a futókacsa. Ezek a fürge madarak szorgosan védik a kertet egyébként más kártevőktől is (pl. poloska, tetvek). Kevésbé hatásos természetes ellenségük a sün, vakond, néhány gyík fajta és például az ásóbéka is.

Hogyan védekezz ellene?

  • Kézi gyűjtés: A csigák kézi összegyűjtése és eltávolítása hatékony, de időigényes módszer.
  • Csigakerítés: Fizikai akadályok, mint például a csigakerítések, megakadályozhatják a csigák bejutását a kertbe. Nem szeretik például az érdes felületeket, így érdemes erre is gondolni a kerítés építésénél. (Például ezért sem szeretik, ha tojáshéjjal szórjuk körbe a veteményest.)
  • Kerttervezés: Érdemes már a kert megtervezésénél ügyelni arra, hogy a veteményest ne az árnyékosabb, nedvesebb pontjára helyezzük a kertnek.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?