blog

A szép pázsit titka

Ha nem érted, miért nem tudtál eddig szép pázsitot nevelni, vedd figyelembe az alábbi 6 pontot – akkor már nyert ügyed lehet. 

1. Ismerd meg a talajt!

Ha gyepről van szó, akkor ami a föld felett történik, az tükrözi azt, ami alatta történik. Teszteld a talaj tulajdonságait! Agyagos? Homokos? Milyen a pH értéke? Mennyire gazdag tápanyagokban? Lehetőség van a föld bevizsgáltatására. Kezdőként ezt mindenképp javasoljuk, pláne, ha komolyabb gondjaid akadnak a gyeppel.

2. Javíts a helyzeten!

Ha túl szélsőséges értékek jönnek ki a tesztelés során, nem szabad beletörődnünk! A legtöbb esetben tudsz javítani a helyzeten talajkondicionálóval, tápoldatokkal. A fű sajnos nem fog mindenféle talajon ugyanúgy nőni.

3. Nem mindegy a fajta!

Fűből is többféle létezik, neked pedig azt kell választanod, ami leginkább passzol a környezeti körülményekhez – így a talajhoz is.

4. Fontos az időzítés

Legyen szó új helyek bevetéséről vagy a meglévő fű sűrítéséről, az időzítés a fontos. Tervezd meg a vetést úgy, hogy az megfeleljen a szezonális körülményeknek!

5. Tápláld megfelelően!

A nitrogén különösen fontos ahhoz, hogy a pázsit dús és élénkzöld legyen. Itt is érvényesül azonban az a szabály, hogy a túl kevés vagy túl sok tápoldatozás árt a növénynek! Ezen kívül, a forróság, a háziállatok igénybe vehetik, így ha ellenálló képességét, immunrendszerét is támogatnád, használj mindenképp talajkondicionálót!

6. Gyommentes pázsit

Bár a gyomnövények elleni küzdelem egész éves feladat, a gyomirtás legjobb időszaka ősszel és kora tavasszal van, hogy kihasználjuk a gyepfűfélék növekedési időszakát. Az egészséges, sűrű pázsit az első számú védelem a gyomok ellen. Valójában a gyomokkal erősen fertőzött pázsit általában a tápanyag-egyensúlyhiány vagy más talajproblémák jele.

 

Hogyan használjuk a Greenman Agro-t a pázsit kezelésére? Mit okoz a pázsit gombás betegsége?

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?