blog

Növények öntözése nyaralás alatt

 

A növények öntözése nyaralás alatt sem lehetetlen, ha épp nem tudunk megkérni ismerősöket, rokonokat, hogy segítsenek. Ez az egyszerű trükk alkalmazható bármelyik növényen, csupán az alábbiakra lesz szükségünk:

  • kisebb méretű vagy akár fél literes PET palackok és egy olló/vastagabb tű

Szúrjunk egy apró lyukat a kupak tetejére, a palackot töltsük meg vízzel és a kupakot visszacsavarva fejjel lefelé szúrjuk a földbe a növény mellé. Így tulajdonképpen készítettünk egy házi csepegtetőt, amivel meg tudjuk oldani a folyamatos víz utánpótlást. Ügyeljünk arra, hogy a kupakon lévő lyuk ne legyen túl nagy, hiszen szeretnénk elkerülni az azonnali túlöntözést.

Kisebb cserépben lévő növényekhez használhatunk akár apróbb öntözőszelepeket is, amelyeket szintén pet palackra csavarva használhatunk.

 

Hogyan öntözd a növényeket nyáron

Tapasztalat válogatja, ki, mikor látja legjobbnak az öntözést megejteni, de van pár szabály, amihez azért jó, ha tartjuk magunkat, hogy elkerüljük a betegségeket.

  • A növények nyári öntözése kihívás lehet, a túl kevés és a túl sok víz sem tesz jót a kertnek, szobanövényeknek. A tapasztalt kertészek többsége betartja ezt az alapszabályt: inkább öntözzünk mélyen és ritkábban, mintsem túl keveset, túl gyakran.
  • Törekedj egyenletes öntözésre!
  • Öntözés előtt a felső réteg legyen kiszáradva.
  • Célszerű kora reggel, az ebben a napszakban történő öntözés lehetővé teszi a levelek gyors megszáradását, ami megakadályozza a gombaspórák megtelepedését.
  • Ha nincs időd reggel, akkor teljesen elfogadható az esti öntözés is. Este ügyelj arra, hogy a levelek helyett közvetlenül a gyökérnél, a növény tövénél öntözz.
  • Az egynyári növények jellemzően kevésbé mélyre nyúlnak a gyökereik, öntözési igényük a túlzott forróságban megnőhet.
  • Az évelő növények mélyebb gyökérrendszerrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra, hogy átvészeljék az aszályosabb időszakokat.
  • A magaságyásban nevelt növények esetében gyakoribb öntözésre kell számítanod. Ezek képesek hamar kiszáradni!
  • A növények a gyökereken keresztül szívják fel a vizet, nem a leveleken, így nem kell vizet pazarolnod a száraznak tűnő levelekre!
  • Használj vékony réteg talajtakarót, pl. mulcsot, hogy könnyebben megőrizze a talaj a nedvességet a forróságban.

+1 tipp: Azok a növények, amelyek eleve gyengébb gyökérzettel és szárral rendelkeznek, hajlamosabbak a szokásos öntözés hiányában elkókadni. A Greenman Floralia segít abban, hogy a növény fel tudja venni a szükséges táplálékot, megerősödjön, így ha az öntözés nem is 100%-os, túléli az esetleg átmeneti időszakot. A Greenman Floraliával való kezelést még a nyári időszak előtt ajánljuk, de természetesen akkor is bevethetjük, amikor „már nagy a baj”, a növény levele esetleg barnulni, száradni kezd vagy elkókadt. Vásárlóink véleménye alapján számtalanszor fordult elő, hogy a már „kidobásra ítélt” növényt sikerült megmenteni, megerősíteni.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?