Házi komposztálás támogatása Újpesten a Greenman támogatásával
blog

Komposztálás házilag: Ingyenesen kaphattak komposztálókat és esővízgyűjtőket az újpesti lakosok

 

A hatékony és környezetbarát komposztálásról tartott szakmai előadást a Greenman tudományos vezetője, dr. Józsa Rita, valamint Laczikó Tamás értékesítési vezető és okleveles agrármérnök. Összesen 614 újpesti lakos jelentkezett az Újpesti Városgondnokság által szervezett színvonalas előadássorozatba, melynek része volt a Greenman komposztálást segítő előadása is.

Az újpesti képviselőtestület Trippon Norbert javaslatára indította el a tömeges esővízgyűjtési és komposztálási programját.

A szakmai előadáson való részvétel feltétele volt a 900 literes kerti, a mini konyhai komposztálók és a 300 literes esővízgyűjtők átvételének.

A komposztálókat és esővízgyűjtőket természetes személyek, illetve zárt kerttel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek igényelhették. A komposztáló edények esetében a jelentkezők két típus közül választhatnak ki egyet. Vagy egy 900 literes újrahasznosított műanyag komposztálót igényelhetnek, vagy egy erkélyen vagy konyhában használható komposztálót kérhetnek. Természetes személyek lakcímenként egy-egy eszközt, míg a társasházak és lakásszövetkezetek meghatalmazottja szintén egy-egy eszközt igényelhettek.

Mindenki, aki esővízgyűjtőt és komposztálót használ, nemcsak saját magának tesz jót, hanem városunknak is.
– írja Trippon Norbert Facebook bejegyzésében.

Házi komposztálás támogatása Újpesten a Greenman támogatásával

Dr. Józsa Rita és Laczikó Tamás előadásaikban szakmai tanácsokkal segítették a résztvevőket a komposztálók működéséről, előnyeiről és azokról a konkrét lépésekről, amelyeket meg tudnak valósítani kertjükben, erkélyükön.

A Greenman Kft. csomagjában konyhai komposztálókat, valamint Greenman Starter 1 kg-t ajánlott fel a pályázók számára. A lakosság a továbbiakban kedvezményesen jut hozzá a Greenman Starter Spray 0,5 L termékhez.

Az előadás során a Greenman munkatársai kitértek a Greenman probiotikus mikroorganizmusok használatára, a kertben is használható Greenman Compost előnyeire, melyek:

  •  Első osztályú komposztot eredményez
  •  Újra termékennyé teszi a talajt
  •  Felgyorsítja a komposztálás folyamatát
  •  Kijuttatva javítja a talajszerkezetet és tápanyagfelvételt

Házi komposztálás támogatása Újpesten a Greenman támogatásával

Miért komposztáljunk a kertben is használható Greenman Composttal?

  1. A komposztálás költséghatékony. A kertben és a háztartásban keletkezett szerves hulladék legolcsóbb és legegyszerűbb újrahasznosítási módszere a komposztálás.
  2. A komposzt fokozza a talaj élővilág aktivitását. A jó minőségű, érett komposztban több milliárd mikroorganizmus található, amelyek a talajba visszakerülve javítják annak minőségét, pótolják a hiányzó tápanyagokat. Az érett, Greenman Compost-tal kezelt, kijuttatásra alkalmas komposzt barna színű, morzsalékos állagú. Illata az erdei talaj és a gombák illatához hasonló.
  3. A komposzt tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít a növényeink számára. A Greenman Compost-tal kezelt komposztnak köszönhetően a talajban sokkal szebben és egészségesebben fejlődnek a növények. Biotrágya lévén nem kell műtrágyákat alkalmaznunk a kertben. A komposztban számos olyan mikroorganizmus található, amely megvédi a növényeket a különféle kórokozóktól.
  4. A komposzt nemcsak tápanyagokban gazdag, de rosttartalma is magas. Ennek köszönhetően remek a nedvességtartó képessége, így tökéletesen használható új növények telepítésekor, cserepes növények ültetésénél és magról vetett dísznövényeknél, zöldségeknél.
  5. A komposztálóba kerülhet a levágott fű és a lehullott levelek is. A kertben keletkezett szerves hulladék kezelése sokkal egyszerűbb, ha van egy komposztálónk. A fűnyírás során keletkező fűnyesedék, az apróra vágott gallyak, ágak, levelek mind a komposztálóba kerülhetnek. Ne tegyük azonban bele az úgynevezett gyümölcsmúmiákat, a gyümölcsfákon fennmaradt moníliás gyümölcsöket. Ha túl sok az ősszel lehullott levél a kertben, tegyük nagyméretű zsákokba, majd amikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba.
  6. A szerves háztartási hulladék is újrahasznosítható. Nemcsak a kertben keletkező növényi részek kerülhetnek a komposztálóba, a legtöbbi háztartási hulladékot a szemetes helyett inkább a komposztálóba dobjuk. Komposztálható a natúr papír, a zöldség- és gyümölcshulladék, a tojáshéj, a szálas tea. Ne kerüljön azonban a komposztálóba a fényes papírhulladék, a teafilter, a hal- és húsmaradék, a tejtermékek, a citrusfélék, és a háziállatok ürüléke sem.
  7. Akár egy éven belül lesz komposztunk. Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Rengeteg időt spórolhatunk kerti aprítógépekkel is, amelyek erőteljes benzin- vagy elektromotorjukkal és innovatív vágórendszerükkel egy szempillantás alatt értékes mulcs- vagy komposztanyaggá varázsolják mind a fás, mind a lágy szárú kerti hulladékot. A komposzt forgatása, keverése szintén gyorsítja a komposztálást, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az olyan apró élőlények, mint a földigiliszták, százlábúak, ászkarákok. Mielőtt használnánk a kertben a komposztot, érdemes átszitálni, ezáltal a kártevő rovarok és azok lárvái, valamint a nagyobb növényi részek nem kerülnek vissza a talajba. (Forrás: euroastra.blog.hu)

 

Reméljük, hogy Újpest lakosai örömüket lelik at átadott komposztálókban és esővízgyűjtőkben, valamint hadd fejezzük ki gratulációnkat nemcsak Újpest vezetőségének, hanem az újpesti lakosoknak, akik tudatosan a komposztálás és esővízgyűjtés mellett tették le a voksukat. Bízunk benne, hogy termékeinkkel hosszú távon hozzájárulhatunk a hatékony komposztálási folyamathoz!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?