blog

A levélperzselődés kezelése

A levélvégek sárgulása, barnulása, vagyis a levélperzselődés gyakran érint bizonyos típusú szobanövényeket, például a trópusi fajtákat, nagyon gyakran a leandereket. A sérült részek helyreállítására sajnos nincs lehetőség, viszont megelőzésre igen. A problémát érdemes megérteni, mielőtt kezeljük, mert általában nem egy konkrét dolog az okozója.

Az öntözési szokásaink helytelenek? A tápoldatozás mértékével van gond? Mi a helyzet a páratartalommal? Ki kell kísérletezned a legvalószínűbb okokat, hogy rájöjj a probléma forrására. Fontos, hogy azonnal orvosold, ahogy az első jelek megmutatkoznak!

Lehetséges okok: Kártékony baktérium

A leander leveleinek külső pereme sárgulni kezd

A levélperzselődést egy rovarok által hordozott baktérium okozza, sajnos gyorsan terjed, így amelyik leanderen megjelenik el kell különíteni a többitől, a beteg ágakat levágni a növényről. Legjobb védekezés ellene a növény immunrendszerének megerősítése lehet. A fehéres sárgás apró pöttyökben megjelenő sárgulást takácsatka okozhatja.

Öntözés problémák

A levelek perzselődése a rendszertelen vagy elégtelen öntözés, illetve az alacsony páratartalom jele s lehet. Ez különösen igaz a trópusi növényekre, melyek az alacsony páratartalomnál már mutathatják ennek jeleit. A leander esetében túl kevés öntözés hatására gyakori jelenség a sárgulás, amely azzal zárulhat, hogy a növény tömegével kezdi hullajtani a leveleit.

Nem megfelelő tápoldatozás

Muszáj odafigyelned a megfelelő adagra! A több tápoldat nem jelent egészségesebb növényt.

Huzatos körülmények

Sose tedd növényeid huzatos helyre! Nem igazán vannak olyan fajták, melyek szeretik a gyors hőmérséklet-ingadozást.

A Nap a felelős

A Nap által okozott károk általában az egész levél sárgulásával vagy akár a leveleken lévő perzselt foltok formájában is jelentkezhetnek. Fontos: A leveleket sose told teljesen az ablaknak!

Hogyan előzzük meg és kezeljük a levélperzselődést?

Greenman Floralia egy speciális, vegyszermentes, mikrobiológiai készítmény, amely élettel telivé varázsolja a dísznövényeket. A speciális mikrobiális összetételnek köszönhetően megerősödik növényei immunrendszere és kivirul a kert, életre kelnek a fák és a fű, virágok, gyenge és beteg növények szerzik vissza életerejüket és egészségüket.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?