blog

A komposzt készítése – 5 fontos tudnivaló

A komposzt készítése egyre népszerűbb tevékenység a kertészek között. Viszont a jó munkához idő kell! A komposzt készítése egy lassú folyamat, melyhez ideális környezetet teremtünk a baktériumok, gombák és más lebontó szervezetek számára. Válasszuk a közösségi komposztálást vagy komposztáljunk lakásban, van néhány körülmény, amitől a zöldhulladék jó minőségű humusszá alakulása még az átlagosnál is tovább tarthat.

Komposzt készítés lépései

A komposzt készítése kiváló módja a kertek termékenységének növelésének és a talaj minőségének javításának. A komposzt felhasználása hozzájárul a vízmegtartáshoz, elősegíti a talaj szellőzését, és a növények egészséges növekedését. Ezenkívül a komposztálás környezetbarát megoldás is, mivel csökkenti a szerves hulladék mennyiségét, és csökkenti a szemétlerakók terhelését. A komposzt tehát nemcsak a kertészek számára fontos, hanem a fenntartható környezeti gyakorlatok részeként is jelentős szerepet játszik.

A túlzott nedvességtartalom sem ideális a komposztálási folyamathoz, ugyanis ehhez elegendő oxigénre is szüksége van  a mikroorganizmusoknak. A rengeteg esőt egy zárt tetejű komposztládával kompenzálhatod és fontos, hogy gyakran, körülbelül hetente, kéthetente forgasd át a halmot. Ha a komposzt vásárlás mellett döntesz és zsákos komposztot használsz, fontos figyelni arra is, hogy ne szakadjon be és engedjen a nedvességnek. A megfelelő minőségű zsák biztosítja, hogy a komposzt ne szivárogjon ki és megőrizze megfelelő nedvességtartalmát hosszabb ideig. Így a komposzt készítés menete hatékonyabb és eredményesebb lesz.

Komposzt készítése házilag

Az ideális komposzt készítéséhez megfelelő arányban kell a halomba juttatnunk úgynevezett zöld és barna hulladékot. Előbbi nitrogéntartalma magas, míg utóbbi szénben gazdag.

A zöld anyagok a még nedves, friss zöldhulladékot jelentik, mint például a zöldség és gyümölcs maradványok, fűnyesedék, még nem száraz falevél. A barna anyagok ezzel szemben a száraz kerti hulladékok, mint a kisebb gallyak, száraz falevél, papír, karton stb. Az optimális arány 3:1, a barna anyagok javára.


Túl alacsony hőmérséklet

A komposztálás hőt termelő folyamat, mely a bomlás során keletkezik. Egy nagyobb komposzthalom esetén még a zord téli időjárás alatt sem kell tartanunk attól, hogy legalább a kupac belsejében ne lenne ideális a hőmérséklet. Ha mégis biztosra akarunk menni, használjunk zárt komposzt tárolót, amit lehetőleg tartsuk napos helyen. Emellett a komposzt forgatása, keverése segíti a komposztálás folyamatát, viszont a Greenman Compost használatával gyorsítani tudjuk az komposzt érését, ezzel elkerülve a forgatás szükségességét.


A komposzt készítés menete


Akármekkora is az adott zöldhulladék, le fog bomlani. Ez természetes bomlási folyamat, ugyanakkor a kertészek számára a legjobb, ha a lehető leghamarabb következik be. Épp ezért segíthetjük a folyamatot azzal, ha minél kisebb darabokra aprítjuk a zöldhulladékot.


Amennyiben nem tartjuk be a fentieket, azoknak látható/érezhető jelei is lesznek: Az ideális minőségű komposzt nem kellemetlen szagú. Emellett érett állapotban az úgynevezett humusz föld szerű, sötétbarna, könnyen morzsolható anyag, mely a talajhoz keverve értékes tápanyagokkal látja el azt. A gomba komposzt készítése például igen népszerű a kertészek között, mivel a gomba komposztban jelen lévő hasznos mikroorganizmusok segíthetnek megvédeni a növényeket a kártevőktől és betegségektől. A gomba komposzt készítésével a konyhai és kertészeti hulladékot hasznos anyaggá alakíthatjuk át, ezáltal csökkenthetjük a szemét mennyiségét.


A Greenman Compost előnyei:

  • Első osztályú komposztot eredményez
  • Újra termékennyé teszi a talajt
  • Felgyorsítja a komposztálás folyamatát
  • Kijuttatva javítja a talajszerkezetet és tápanyagfelvételt

 
 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?