Őszi lemosó permetezés
blog

Őszi lemosó permetezés fenntartható módon

Fenntartható módon

A fenntartható módon történő permetezés házilag a környezetvédelem és az emberi egészség szempontjából is kulcsfontosságú. Nyár végén tapasztalhattunk forró, napsütéses napokat és az ezeket felváltó heves esőzéseket, felhőszakadásokat. A koraőszi időjárás elősegítette a kórokozók felszaporodását, ezért idén mindenképpen javasolt a lehullott lomb alapos összegyűjtése és megsemmisítése (pl. a mikoszferella gomba is a beteg leveleken telel át) és az őszi, a lombhulláskori permetezés elvégzése. Mutatjuk, hogy végezhetjük el a lemosó permetezést ősszel, fenntartható módon pár aprónak tűnő, de annál fontosabb lépésben.

Hogyan lesz hatásos a lemosó permetezés és a kártevők elleni védekezés?

Az első lépés a probléma megértése és azonosítása, amelyet szeretnénk megelőzni. Ismerjük fel, hogy milyen kártevők vagy betegségek támadhatják meg a növényeket, hogy hatékonyan tudjunk intézkedni. A növényvédelmi előrejelzések szerint 2023-ban a gyümölcsöket jellemzően a monília, a szőlőt a szürkepenész veszélyezteti. (Forrás: Agroinform – Növényvédelem hírek)

 

Lemosó permetezés ideje: Őszi vagy tavaszi lemosó permetezés?

Sokan nem méltányolják az őszi permetezések szerepét, de épp olyannyira lényeges redukálni a telelésre készülő kártevőket, mint ahogyan a tavaszi lemosás segíti az ébredő populáció gyérítését. Különösen kiemelkedő jelentősége van ennek a változékony időjárás fényében. A hosszantartó párás őszi időjárás és az enyhe tél ugyanis előnyös a kórokozók és kártevők áttelelésének. Válasszuk ki a permetezést végző időpontot gondosan. Az ideális idő a szélcsendes, hűvös reggeli vagy kora esti órák, hogy minimalizáljuk a kémiai anyagok elterjedését és az elpárolgást. Fontos továbbá, hogy kevésbé párás időjárást válasszunk a lemosó permetezéshez, mivel a talajból felcsapódó pára kedvezhet egyes kártékony gombák terjedésének.Lemosó permetezés gyümölcsösben - Takkk, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

 

Hogyan?

Szélcsendes időben végezzük, bőséges lémennyiséggel, ahogyan azt a neve is mutatja, lemosás szerűen a növények, fák minden részét vonjuk be.

 

Használjunk természetes megoldásokat

Lehetőség szerint próbáljunk meg természetes, környezetbarát módszereket alkalmazni. Például próbálkozzunk először természetes anyaggal, akár csak vízzel erős sugarú lemosó jellegű permetezést alkalmazni a kerti növényeken, gyümölcsfákon, hiszen a lemosó vízsugár már önmagában segíthet eltávolítani bizonyos kártevőket, pl. levéltetveket, melyek akár vírusokkal is tovább fertőzhetik a növényeket.  (Forrás: Megyeri Szabolcs)

 

Keverjük meg helyesen

Ha növényvédő szert használunk, mindig kövessük az alkalmazási utasításokat a megfelelő hígítási arány és keverési mód tekintetében. Lehetőleg ne használjunk több készítményt, mint amennyire szükség van.

 

Pontos permetezés

Permetezzük csak a problémás területeket, ne öntsük el az egész kertet feleslegesen. Így minimalizálhatjuka környezeti hatásokat és a készítmények túlzott felhasználását.

 

Rendszeres ellenőrzés és gondozás

A rendszeres ellenőrzés és az egészséges növénygondozás segíthet megelőzni a problémákat és csökkenteni a kártevők vagy betegségek terjedését.

Őszi lemosó permetezés

 

Válasszunk megfelelő készítményeket

Ha a kártevők és fertőzések beazonosítása megtörtént, és esetleg szükség van kémiai anyagok bevetésére, válasszuk a lehető legkörnyezetbarátabb és kevésbé toxikus termékeket. Keressük a biológiai növényvédő szereket vagy az ökológiai gazdálkodásban elfogadott termékeket.
Próbáljunk ki akár alternatív módszereket, mint például feromoncsapdákat vagy növények közti távolság növelését, hogy csökkentsük a kártevők jelenlétét. Rezes-kénes lemosózás esetén pedig ügyeljünk a szermaradvány minimalizálására, kifejezetten a talajra ügyelve.
A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és állománykezelésben is rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti (fizikai, kórokozó és kártevő stressz) hatásokkal szemben, épp ezért ajánljuk lemosó jellegű alkalmazáshoz is. Hosszú távon a Greenman Agro képes megerősíteni a növény immunrendszerét olyan mértékben, hogy sokkal ellenállóbb lesz a különböző betegségekkel szemben. Illetve a termékben lévő jótékony mikroorganizmusok versengés által kiszorítják a kórokozó mikroorganizmusokat.
Fontos megjegyezni, hogy a fenntartható hatáshoz folyamatos, ismételt kijuttatás szükséges, locsoláshoz is ajánlott a használata. Növényvédő szerek mellett is használható, illetve ha teljes mértékben áttérnénk a biológiai, ökológiai gazdálkodásban használható megoldásokra, fokozatos áttérés javasolt.

 

Javaslat a Greenman Agro használatához

Tavaszi és őszi lemosó jellegű kijuttatás esetén 4-5 dl ajánlott 10 liter vízbe. Ezen kívül érdemes ismétlő lemosó jellegű permetezést végezni évi 4-6 alkalommal ebben az esetben elegendő 2-3 dl kell 10 liter vízbe. A Greenman Agrot a kijuttatás során lehet réz és kén tartalmú készítményekkel kombinálva használni. Elsőként a réz és kén tartalmú készítménnyel érdemes kezelni a növényt és rá kb. 2-3 nap múlva az Agroval lemosó jellegű permetezést végezni.
Az alapelvek betartásával és gondos tervezéssel a permetezést fenntartható módon lehet végrehajtani, minimalizálva a környezeti hatásokat és az egészségre gyakorolt negatív hatásokat.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?