Márványpoloska
blog

Márványpoloska: Hogyan védekezhetünk ellenük?

Az ázsiai márványpoloskától nemcsak a kertben, hanem már a lakásban sem vagyunk biztonságban, sőt, nem nyugodhatnak meg azok sem, akik városokban élnek. Ez az állat mára rendkívül elterjedté vált hazánkban, rengeteg kárt okoz a mezőgazdaságban és hobbikertészeknek is. Védekezni ellene pedig csak nagyon nehezen lehet. 

 

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) invazív faj, a Távol-Keletről származik, de mára jelentősen elterjedt Európában és Amerikában is. Ehhez nagyban hozzájárult a klímaváltozásnak “köszönhető” hőmérséklet-emelkedés. Meglehetősen szapora állat, az egy alkalommal lerakott körülbelül 35-40 petéből bő egy hónap alatt fejlődnek ki felnőtt egyedek. 

 

Természetes ellensége, a szamurájdarázs, a mi éghajlatunkon egyelőre ritka, ezért a védekezést a kertészeknek kell megoldaniuk – ez viszont korántsem egyszerű feladat.

Márványpoloska

A márványospoloska hatalmas károkat okoz a mezőgazdaságban és a hobbikertészek körében is. A baj egyik legfőbb forrása, hogy nem válogatós, ez nehezíti az ellene való védekezést: rengeteg féle növénnyel táplálkozik, a gyümölcsfák (pl. alma, körte), a hüvelyesek, a legnépszerűbb zöldségek (pl. paradicsom, paprika, uborka) sincsenek tőle biztonságban. A mezőgazdaságban pedig a kukoricát, rizst és a napraforgót támadja leginkább. (Sőt, dísznövényeken is előfordul!)

 

A kárt a táplálkozással okozzák. A márványospoloskának szúró-szívó szájszerve van, ezzel átszúrja a növény szövetét (szárát, levelét, termését) és a benne található nedvekkel táplálkozik. Ez alatt nyálat juttat a növény belsejébe, mely rothadást okoz, de a betegségekre is hajlamosabbá teszi. A poloska jelenléte olyan mértékű károsodást tud okozni, hogy akár az egész termést ehetetlenné teszi, mert annak íze is megváltozik. A leveleken barna pöttyök, a termésen gödröcskék is megjelenhetnek, idővel pedig el is satnyulhat.

 

Gyakran találkozni velük egyébként városokban is. Télre megpróbálnak bejutni a lakásba, ahol jelenlétük nemcsak azért zavaró, mert elég hangosan repkednek, hanem mert védekezésül kellemetlen szagú váladékot fecskendeznek ki. Egyébként a hideg időjárástól hibernált állapotba kerülnek, de a lakás melege aktívan tarthatja őket.

 

Egy kifejlett egyed 1,5 cm hosszú, megjelenése jellegzetes, pajzs alakú formájával. A “márványos” nevet erezetes mintázatáról kapta, szürke, fehér, fekete és kékes szín váltakozik rajta.

 

Védekezés a márványospoloska ellen

A védekezés meglehetősen nehéz, nem véletlenül létezik rengeteg féle trükk az interneten ezzel kapcsolatban – de ezek jó része sokszor csak felületi kezelés vagy sikertelen eredménnyel jár. Sokan a permetezésre esküsznek, pedig ennek a kártevőnek az esetében nem ilyen egyszerű a helyzet. Amennyiben a növény még virágzás előtt áll, meg lehet próbálkozni kén tartalmú készítménnyel – de nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy ez biztos módszer lenne. A leghatásosabb permetszerek ellenük az olyan szélesspektrumú idegmérgek voltak, mint például a szerves-foszforsav észterek – de ezek károsak a hasznos beporzókra is, ráadásul csak ideig-óráig jelentenek a poloska ellen valamennyi védekezést.

 

A márványpoloska természetes ellensége

A természetes módszerek bizonyultak hatásosnak: például az egyik legjobb lehetőség, ha letakarod a növényeidet. Erre alkalmas például a szúnyogháló is (hiszen fontos, hogy fényt ugyanúgy kapjon a növény), de akár a boltokban kapható zöldségeknek, pékárunak való újrahasznosítható szatyrok, de már sokan árulnak is kézzel készített poloskahálókat, melyek gyakorlatilag hálóból készített kis zsákocskák.

 

A másik lehetőség, bár időigényesebb, ha egész egyszerűen összegyűjtjük a kertben fellelhető egyedeket. Érdemes átnézni a levelek fonákját, szárát, peték után kutatva. (Ezek jellegzetes, sorokba rendezett, apró kis fehér gömböcskék.) Amennyiben nem sikerül elkapni őket még pete korukban, úgy a kifejlett egyedeket is összegyűjthetjük. Fontos, hogy minden nap tegyünk egy kört a kertben, mert ahogy írtuk, nagyon szapora állatok.

 

Nagyüzemi körülmények között egyébként gyakran úgy próbálnak védekezni ellene, hogy olyan növényeket is nevelnek az adott haszonnövények mellett, melyeket egész egyszerűen jobban kedvel.

További növényvédelmi javaslatok a márványpoloskával kapcsolatban

Ismerd meg készítményeinket!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?