blog

Kedvelt futónövények az otthonodba – Képekkel

A futónövények jó része könnyen nevelhető és erősen ajánlott például kisebb lakásokba is, ahol limitált a hely a sok cseréphez – ezek a növények olyan helyekre is felfutnak, ahova esélyünk nem lenne még egy cserepet is besűríteni.

 

Szobában, erkélyen egyaránt tarthatunk futónövényeket. Többségük ideális körülmények között elég gyorsan nő, így folyamatosan legyenek szem előtt, hogy kordában tarthassuk. Remek légtisztítók is, ezen kívül a balkonon nevelt egyedek még meg is szűrik neked a port. 

Ezek a növények többféle módon képesek egyébként “mászni”: csavarodó szárral, kacsokkal vagy léggyökerekkel – sőt, egyes egyedek egyszerűen csak nekitámaszkodnak egy szilárd felületnek.

Mi a különbség a kúszó-, kapaszkodó és futónövények között?

A kapaszkodó növények azok, melyek felfelé törekednek, a kúszók inkább horizontálisan (a kertben például a talajon maradnak) – a futó meg igazából felfelé és vízszintesen is terjeszkedik.

Futónövények támasztéka

A legtöbb fajtának bőven elég egy kisebb cserép, viszont biztosítanunk kell nekik egy szilárd, biztos támasztéknak való felületet, melyre nyugodtan futhatnak. Ezek lehetnek akár fémből vagy fából készült rácsok, akár beltéri vagy kültéri használatra. Nem szeretik a túlságosan kiszáradt talajt, rendszeresen öntözd őket. A fényigényük fajtánként változó, némelyik szereti a sok napfényt, míg mások teljesen jól elvannak árnyékosabb helyeken is, így sokféle elrendezésű lakásban tarthatók. Kezdőknek kifejezetten ajánlott növénytípus, mert jellemzően egyszerű a nevelésük.

Szobai futónövények

A következőkben felsoroljuk, mely futónövények érzik jól magukat szobai / beltéri környezetben.
+ Tipp: a Greenman Floralia segíti a futónövények gyors növekedését, ültetés után regenerációját, valamint mélyzöld leveleket biztosít.

Szobafutóka

Egyszerűen nevelhető növény, ha biztosítjuk neki a napi több órán át tartó közvetett fényt. A perzselő napot kerüljük, levelei képesek elveszíteni jellegzetes mintájukat ennek hatására. 20 Celsius fok körül érzi magát a legjobban, lehetőleg ne huzatos helyet találjunk neki. Átlagos vízigényű, de kerüljük a túlöntözést! Nyáron érdemes lehet a melegebb időszakokban vízpermettel locsolni a leveleit is.

Viaszvirág

Fényigényes növény, amennyiben ezt nem biztosítjuk számára, akkor szára megnyúlik, melyen virágot, levelet nem növeszt. 20 Celsius fok körüli, átlagos hőmérsékletű és páratartalmú szobában jól érzi magát. Ha túl hideg van számára, akkor lehullajtja a leveleit és virágozni sem fog.

Szobaborostyán

Sokféle lakásban tartható. Szereti a fényt, de nincs gondja félárnyékos helyekkel sem. Amennyiben tarka a levele, szüksége lehet több napfényre – de ne tegyük ki közvetlen perzselő napnak! Öntözésénél nincs különösebb szabály, csak ügyeljünk rá, hogy ne sokkoljuk a gyökereket hideg vízzel. Amennyiben a levegő inkább száraz a lakásban, permetezzük a leveleket gyakran vízzel.Kerti sövény gondozása - KENPEI, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Kúszó filodendron

Egyszerűen nevelhető növény, sokféle körülményt kibír. Ettől függetlenül félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, átlagos hőmérsékletű, körülbelül 20 Celsius fokos szobában. A locsolásnál ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba, télen csökkentsük is le a mennyiségét, de ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki teljesen a talaj!

Kapaszkodó fikusz

Az egyik leggyakoribb szobanövény, mert nagyon egyszerű a gondozása és viszonylag szívós típus. Átlagos szobahőmérsékleten, rendszeresen öntözve  – és a földet körültekintően nedvesen tartva – egy világosabb szobában nem lesz vele gondunk. Amennyiben a lakás száraz levegőjű, úgy érdemes olykor-olykor párásítanunk.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?