Bio talajjavítás, lemosó permetezés, gyümölcsfák kezelése Source: pexels-zen-chung-5528992
blog

Az almafa betegségei – Hogyan védekezzünk ellenük?

Az almára egyaránt veszélyesek baktériumos, vírusos és gombás megbetegedések is, ráadásul kártevők ellen sem védettek. A különféle betegsége kiterjednek a fa legtöbb részére, mint az ágakra, hajtásokra, termésre és levelekre egyaránt és az igencsak csapadékos nyár és tavasz miatt a gombás megbetegedések fokozottan veszélyt jelentenek idén.  A legfontosabb védekezés a helyes gondozás, melybe, gyümölcsfa lévén szorosan beletartozik a metszés is.

 

Az almafa gyakori betegségei

Monília

Az egyik leggyakoribb probléma, hazánkban rengeteg gyümölcsfát érint és szinte nincs is olyan kertész, aki ne találkozna vele. A gombás megbetegedés a virágokat és a termést is támadhatja. A virágok megbarnulnak és elszáradnak, a termés pedig fokozatosan elrothad. Az ágakon is tovább terjedve jellegzetes jele a mézgásodás. Nagyon fontos a fa életkorának megfelelő metszés, de ezzel egyetemben a beteg részek eltávolítása és megsemmisítése. A rothadásnak “köszönhető” gyümölcsmúmiák egy része lehull, másik részük a fán marad, fontos, hogy ezek mindegyikét távolítsuk el és semmisítsük meg, mert a gomba ezeken tovább él és könnyen fertőz.

Monília betegség megelőzése, kezelése - Algirdas at the Lithuanian language Wikipedia, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Lisztharmat

A legtöbb hobbikertésznek nem kell bemutatnunk a növények egyik leggyakoribb gombabetegségét. Fehér, lisztszerű réteget képez a leveleken és a hajtásokon, esetenként még a termésen is. Képes legyengíteni a növény immunrendszerét, így az fogékonnyá válik más betegségekre is. Tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk ellene, mint a monília esetében, de itt is érvényesül, hogy a fertőzött részeket minél hamarabb le kell metszenünk.

 

Mozaik vírus

A leggyakoribb vírusbetegsége ennek a fának. Klorotikus foltok jelennek meg a leveleken, melyek idővel kifehéredhetnek. A terméshozamra súlyos hatással lehet, amennyiben kezeletlenül hagyjuk.

 

Varasodás

A termésen nemcsak esztétikai kárt okoz, képes fogyasztásra alkalmatlanná is tenni. Olajszerű folt jelenik meg a leveleken, a termésen pedig sötétzöld foltok a jellemzőek. A héj könnyen berepedezik, így nemcsak a varasodás lesz rá veszéllyel, hanem számos más betegség is.

 

Tűzelhalás

A virágok elfeketednek a tűzelhalás hatására. Másrészt ez a betegség kihat a hajtásokra is, melyek visszagörbülnek. Mézgásodás is jellemző lehet. A terméshozamra van drasztikus hatással; már egészen fiatal korban megtámadja és el is pusztítja a termést.

Almafa

 

Hogyan védekezhetsz az almafa betegségeivel szemben?

Almafa metszése – Az egyik legjobb „vegyszermentes” módszer

Mint minden gyümölcsfánál, itt is az egyik legjobb védekezés a körültekintő és helyes metszés. Fontos, hogy másképp kell metszened a fiatal almafákat, másképp, ha csak a szokásos tavaszi metszést végzed és másképp ha egy jó pár éves almafával van már dolgod (részletesebben erről itt olvashatsz). A technika erősen függ az évszaktól is. Ha a szabályokat betartod, egy egészséges, ellenálló növényt nevelhetsz.

 

Figyelj arra, hogy ősszel, ha túl későn metszel, akkor a fának nem lesz ideje regenerálódni a fagyokra, ami komoly károkat okozhat. -5 Celsius fok alatt nem ajánlott a metszésük!

 

  • Mindig steril, rendesen megtisztított eszközökkel végezd a metszést, a fertőzések elkerülése végett! Próbálj a lehetőleg tiszta vágást ejteni, minél kevesebb tépéssel!
  • Az almafákat érdemes piramis-szerű, kúp alakúvá vágni, fent rövidebb ágakkal, alul hosszabbakkal, hogy a napfény egyenletesen érje a lombot.
  • Ha a lombkorona alakításáról van szó, a forma figyelembe vétele mellett el kell távolítanod minden olyan vesszőt, mely a vázágakkal vagy a sudárral (fő törzs) versenyez. A vázágak a legjobb, ha kb. 45 fokos szöget zárnak be a törzzsel.
  • Ritkító metszés esetén távolíts el minden elhalt, beteg vagy sérült ágat. (Az elhalt ág nagyon könnyen törik, belül pedig száraz. Külsőleg pedig általában más színű, mint az egészséges ágak.) Addig a rügyig végezd a metszést, ahol a fa még egészséges.
  • Meg kell metszened azokat az ágakat is, ahonnan egyetlen helyről nő általában három vagy több ágacska. Ezeket varjúfészeknek nevezzük. Ezt orvosold azzal, hogy kiválasztod a legszívósabbnak tűnőt és a többit vágod le.
  • Nagyobb metszés idején az ágakat érdemes ⅓-dal visszametszeni.
  • Szükséged lehet a rügyek megritkítására, hogy a túl sok termés ne károsítsa majd az ágat. Körülbelül 10-15 centiméterenként lehet hagyni rügyeket, így az ágat a termés nem húzza majd le túlságosan.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?