blog

Bonsai fa gondozása egyszerűen

A bonsai fa gondozása épphogy csak egy kicsit bonyolultabb, mint egy átlagos szobanövényé és csak néhány nélkülözhetetlen trükk elsajátításán múlik. Alább egy útmutató a helyes nevelésről!

 

Kültéri vagy beltéri bonsai fa – Hol neveljük?

Ez elég fontos kérdés egy egészséges növényhez! Igazából két kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe vennünk: a beltéri és a kültéri nevelés helyes körülményeit és a megfelelő napfény biztosítását.

Kültéren vagy beltéren neveljük?

A mi éghajlatunkon inkább beltérben neveld! Fontos tudnod, hogy nem minden bonsai fa fajta alkalmas a kültéri nevelésre, érdemes tájékozódnod az adott típus igényeiről! (Például az egyik legnépszerűbb, a fikusz jobban alkalmas a benti létre.)

Napfény

A bonsai fák jellemzően szeretik a napfényt. Ez az egyik oka annak, hogy sok országban nehéz a beltéri nevelésük. A legtöbb lakásban a déli fekvésű ablak az egyetlen hely, ahol elegendő napfény érheti. Ha máshová helyeznéd, akkor érdemes gondoskodnod mesterséges fényről!

Ami fontos: a sok napfény nem azt jelenti, hogy bírja a perzselő napot!

 

Locsolás

Számos tényező – köztük a cserép típusa, az éghajlat, a szezonális körülmények és a fajta – befolyásolja, hogy milyen gyakran kell öntöznöd a bonsai fát. A legbiztosabbra akkor mehetsz, ha locsolás előtt mindig ellenőrzöd, mennyire száradt ki a talaj körülbelül 1,5-2 cm-ig a felszínhez képest is! A kis cserép miatt kezdetben érdemes kitapasztalnunk, ne hagyatkozzunk csak a megérzéseinkre!

 

Tápanyagok

A bonsai fák hagyományosan viszonylag kicsi ültetőközegbe kerülnek, ezért gyakori probléma náluk, hogy tápanyagok szempontjából hamar kimerül a földjük. Ezt rendszeresen pótolnunk kell – ami azt jelenti, hogy a speciálisan nekik kifejlesztett tápoldattal havonta el kell látnunk, illetve biztosítanunk kell számukra, hogy a tápanyagokat hatékonyan tudják hasznosítani a talajból. A Greenman Agro ideális ennek biztosítására: A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását. Mindenképp javasolt a bonsai fa öntözéséhez megfelelő hígításban.

Greenman Agro

Greenman Agro – Speciális probiotikus készítmény növények számára

Ültetés

Évente át kell ültetnünk – ez frissíti a talajt, ami jót tesz a növénynek. (Létezik külön bonsai fáknak szánt földkeverék!) Az ültetésnél meg kell metszenünk a gyökereket erre a célra fejlesztett bonsai ollóval (ahogyan azt kell tennünk folyamatosan az ágakkal is egyébként) Lehetőleg ne télen ültessük át, mert a gyökerek metszésével nem jó ötlet a vegetációs időszakban megvonni tőle a tápanyagot.

 

Bonsai fa gondozása és metszés

A bonsai fa nevelésének egyik kulcsa a megfelelő metszés. Erre speciális metszőolló is elérhető, nem hiába, hiszen nem mindegy, hogyan végezzük. Az elszáradt, beteg ágaktól meg kell szabadítanunk, illetve folyamatosan tartanunk kell a formáját is. A gyakori nyírásra viszont javarészt tavasszal és ősszel kerítsünk sort inkább.

 

A bonsai fák gyakori betegségei

  • Gyökérrothadás: A bonsai túlöntözése könnyen a gyökerek rothadásához vagy gyökérbetegségek kialakulásához vezethet. Ha már megtörtént a baj, az összes rothadásnak indult vagy fertőzött gyökeret el kell távolítanod és a fát egy jó vízelvezetésű, új földbe kell ültetned.
  • Kártevők: Környezeti körülményektől és hőmérséklettől függően különböző típusú kártevők támadhatják meg, pl. takácsatkák, levéltetvek, hernyók, poloskák is. Érdemes gyakran és alaposan ellenőrizned a növényt, a levelek és ágacskák alatt megbújó kártevőket így időben észreveheted és még csírájában kezelheted a problémát.
  • Fekete pöttyök: Ez a betegség a leveleket érinti és fekete foltok formájában jelenik meg. Ahogy a fertőzés tovább terjed, a levelek megsárgulnak, összezsugorodnak, és végül leesnek. A fertőzött részeket minden esetben el kell távolítani!
  • Rozsdabetegség: Ez egy gombás betegség, amely sárga, piros, barna vagy narancssárga foltok formájában jelenik meg, ami idővel a levelek felkunkorodásához és lehullásához vezet. A fertőzött részeket ebben az esetben is el kell távolítanod! A fának elegendő fényre és szellőztetésre van szüksége a betegség elkerülése érdekében.
  • Klorózis: Tipikus téli betegség a beltéri növényeknél, mely nem kíméli a bonsai fát sem. Ez a a klorofill hiányának a következménye. Egy-egy sárga levéllel jelenik meg, kezeletlenül idővel egyre több lesz ezekből. Egészséges gyökérrendszerrel és a bonsai fának megfelelő tápoldattal és talajkondicionálóval elkerülhető a probléma.

 

Miért hullik a bonsai fa levele?

Gombabetegségek: Ennek leggyakoribb tünete a lombozat elszíneződése, a levelek megsárgulása és lehullása. Az is árulkodó jel, ha a fa szabálytalan növekedésnek indul, az ágak pedig látványosan legyengülnek. Megtámadhatja a lisztharmat és a peronoszpóra is.

 

Bonsai fa fajták

Számos különböző fa- és cserjefajta alkalmas bonsai formára nevelésre. Itt néhány gyakori bonsai fa típus:

 

  • Japán juhar (Acer palmatum): Ez a fa szép, kis méretű levelekkel és változatos levél színű fajtákkal rendelkezik. A japán juhar különféle bonsai stílusokban nevelhető.

  • Fehér fenyő (Pinus parviflora): A fehér fenyő hosszú tűivel és törzsének érdekes formáival alkalmas a klasszikus bonsai stílusokra.

  • Japán tuja (Juniperus procumbens): Kicsi méretű törzsének és gyönyörűen elrendezett tűlevelének köszönhetően a japán tuja népszerű választás bonsai készítéséhez.
  • Fekete fenyő (Pinus thunbergii): A fekete fenyőnek karakteres, töredezett törzse és rövidebb tűi vannak, amelyek a bonsai stílusok kialakításához használhatók.

  • Szilva (Prunus mume): A szilva gyönyörű virágzásával és apró méretű terméseivel kiemelkedő választás bonsai készítéséhez.

Továbbá:

  • Fehér cédrus (Cryptomeria japonica): A fehér cédrusnak lágy tűi és gyors növekedése van, ami lehetővé teszi, hogy relatíve rövid idő alatt érdekes bonsai formákat hozzunk létre.
  • Olajfa (Olea europaea): Az olajfa gyorsan reagál a formázásra, és az érdekes törzsének és apró leveleinek köszönhetően kiváló bonsai lehet.
  • Japán boróka (Juniperus chinensis): A japán boróka sokféle változattal rendelkezik, amelyek különböző textúrájú tűlevelekkel és törzsformákkal rendelkeznek.
  • Fehér bükk (Fagus crenata): A fehér bükk kicsi levelekkel és finom ágakkal rendelkezik, ami lehetővé teszi a részletes formázást.

 

Ezek csak néhány példa a sok bonsai fajta közül. Minden fa típusnak megvannak a sajátosságai, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő nevelés és gondozás során.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?