Cserepes hortenzia gondozása
blog

A cserepes hortenzia gondozása – Egyszerű lépésekben

A hortenzia egy gyönyörű, színpompás virág, amely szinte bármelyik otthon vagy kert dísze lehet. Népszerűségét nemcsak szépsége, hanem könnyű gondozhatósága is adja. Ha az alábbi alapszabályokat betartod, nem lesz gondod a nevelésével!

Megfelelő cserepet válasszunk!

A hortenzia gyorsan növő növény, ezért ha időszűkében vagyunk, a fiatal növényt is ültethetjük nagyobb cserépbe, hogy a gyökereknek legyen elegendő helyük terjeszkedni. Ez nagyon fontos az egészséges növekedéshez. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy legyen jó vízelvezető is, sosem szabad, hogy vízben álljon a növény! Ezt szabályozhatjuk azzal is, hogy a talaj jó morzsalékos. Ezen kívül a tápanyag utánpótlására humuszban gazdag földkeveréket válasszunk, mely esetén a legjobb, ha enyhén savas is (pH 5.5-6.5).

Fényviszonyok

A hortenziák a félárnyékos helyeket kedvelik leginkább – lényeg, hogy meg kell találnunk az egyensúlyt. A túl sok közvetlen napfény megperzselheti a leveleiket, míg ha túl árnyékos helyen neveljük őket, akkor nem számíthatunk bőséges virágzásra. Ideális, ha a cserepes hortenziát olyan helyre tesszük, ahol reggel vagy késő délután éri közvetlen napfény, de a nap legforróbb időszakában árnyékban van.

Cserepes hortenzia öntözése

Ahogyan fentebb, a cserép terén említettük, a hortenziák szeretik a nedves talajt, de nem tűrik a pangó vizet. Rendszeresen öntözzük őket, különösen meleg időszakban, hogy a talaj mindig enyhén nedves maradjon. Az öntözés során ügyeljünk arra, hogy a víz ne álljon meg a cserép alján!

A sok levél miatt van szüksége leginkább a körültekintő öntözésre. Amennyiben nem jut elegendő vízhez, elég hamar jelzi nekünk: a levelek összezsugorodnak, lekókadnak és egészen addig nem is “térnek magukhoz”, míg vizet nem kapnak. A kiszáradás mértékétől függően lehetséges, hogy nem lesz elegendő, ha szimplán megöntözzük, lehet, hogy érdemes pár órára vízzel teli lavórba helyezni a gyökérlabdát. A hortenzia öntözéséhez javasoljuk továbbá Greenman Floralia készítményünket. A Greenman Floralia egy speciális, vegyszermentes, mikrobiológiai készítmény, amely élettel telivé varázsolja dísznövényeinket, díszfáinkat, elősegíti a növény megerősödését, továbbá serkenti a virágzást.

Hortenzia

Hőmérséklet és páratartalom

A hortenzia számára a 15-25°C közötti hőmérséklet az ideális. Ne tegyük huzatos helyre a lakásban, mert a hirtelen hőmérséklet-változásokat nehezen tűri! Szereti a magas páratartalmat, így ha a levegő túl száraz, párásítsuk a környezetét vízpermettel vagy ami még jobb, pár naponta párásító használatával javíthatunk a helyzeten! Utóbbival elkerülhetjük könnyebben a gombás megbetegedések megjelenését.

Cserepes hortenzia metszése

A hortenziákat általában a virágzás után érdemes metszeni, hogy eltávolítsuk az elhalt virágokat és elősegítsük az új hajtások növekedését. Ügyeljünk arra, hogy ne kopaszítsuk meg túlságosan, azt nehezen tűri! De nyugodtan távolítsuk el rendszeresen az elszáradt vagy sérült leveleket és virágokat, hogy a növény egészséges maradjon és ösztönözzük arra, hogy új virágokat növesszen.

Átültetés

A felnőtt cserepes hortenziákat évente vagy kétévente érdemes átültetni, hogy biztosítsuk a növény számára a friss, tápanyagban gazdag talajt és elegendő helyet a gyökerek növekedéséhez. Az átültetést leginkább tavasszal végezzük. Átültetéshez ajánljuk Greenman AlgiCell és Greenman AlgiNova készítményeinket, melyek segítenek a növény által átélt stressz csökkentésében, illetve tápanyagot biztosítanak a további fejlődéshez.

Cserepes hortenzia téli gondozása

Ha a hortenziát beltérben tartjuk télen, helyezzük hűvös, világos helyre, ahol a hőmérséklet körülbelül 10-15°C között van. Csökkentsük az öntözést jelentősen, de ne hagyjuk kiszáradni a talajt! Ha szabadban tartjuk, gondoskodjunk a megfelelő téli védelemről, például takarjuk be a növény tövét mulccsal.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?