Bio talajjavítás, lemosó permetezés, gyümölcsfák kezelése Source: pexels-zen-chung-5528992
blog

Almafa metszése – Okos tippek

Másképp kell metszened a fiatal almafákat, másképp, ha csak a szokásos tavaszi metszést végzed és másképp ha egy jó pár éves almafával van már dolgod. A technika erősen függ az évszaktól is. Ha a szabályokat betartod, egy egészséges, ellenálló növényt nevelhetsz.

Almafa metszése – Miért kell metszened az almafát?

Négy fő oka van:
– A fa magasságának és alakjának szabályozásával könnyen a növény könnyen karbantartható és gyümölcse egyszerűbben betakarítható.
– A fa egészségének fenntartása érdekében az elhalt, beteg vagy sérült részektől meg kell szabadítanunk.
– A lomb jobb szellőzésének biztosítása érdekében, mely segít abban, hogy kevesebb kártevő és gombás megbetegedés érje.
– A napfény elegendő mértékben érje a fa minden részét, beleértve a gyümölcsöket is.

Bio talajjavítás, lemosó permetezés, gyümölcsfák kezelése Source: pexels-zen-chung-5528992

 

Almafa metszési ideje

A legjobb akkor metszeni, amikor még a téli nyugalmi állapotban van. Ez kora tavaszt jelent, körülbelül két héttel az utolsó fagyok után. Így gyorsabban regenerálódik, hogy a rügyezésre már megerősödhessen. Ha ősszel túl későn metszel, akkor nem lesz ideje regenerálódni a fagyokra, ami komoly károkat okozhat. (Sérült fa esetén bármikor levághatod, így megelőzheted az ebből fakadó további problémákat.) -5 Celsius fok alatt nem ajánlott a metszésük!

Nagyobb mértékű metszést nagyon fiatal fákon nem ajánlunk, inkább csak a 3. évtől érdemes. Ezt hívjuk ritkító metszésnek, melyet jellemzően tavasszal végeznek a kertészek.

 

Mivel kell metszeni az almafát?

Mindig steril, rendesen megtisztított eszközökkel a fertőzések elkerülése végett! Kisebb ágaknál és gallyaknál kézi metszőollók számos fajtája elérhető. A fiatal fáknál mellévágó olló ajánlott. Nagyobb, vastagabb ágakhoz viszont láncfűrészre is szükséged lehet az ágvágó, ágfűrész, kacorkés mellett. Próbálj a lehetőleg tiszta vágást ejteni, minél kevesebb tépéssel!

 

Metszés menete

Az almafákat érdemes piramis-szerű, kúp alakúvá vágni, fent rövidebb ágakkal, alul hosszabbakkal, hogy a napfény egyenletesen érje a lombot. A koronát nem kell egész életében alakítani, egy idő után eléri végleges formáját – fajtánként eltérő lehet, de jellemzően 8 éves korukban várható.

Ha a lombkorona alakításáról van szó, a forma figyelembe vétele mellett el kell távolítanod minden olyan vesszőt, mely a vázágakkal vagy a sudárral (fő törzs) versenyez. A vázágak a legjobb, ha kb. 45 fokos szöget zárnak be a törzzsel.
Ritkító metszés esetén távolíts el minden elhalt, beteg vagy sérült ágat. (Az elhalt ág nagyon könnyen törik, belül pedig száraz. Külsőleg pedig általában más színű, mint az egészséges ágak.) Érdemes megmetszened azokat az ágakat is, melyek úgy nőttek egybe, hogy feszítik vagy dörzsölik egymást. Addig a rügyig végezd a metszést, ahol a fa még egészséges.

A befelé és függőlegesen felfelé vagy lefelé növő ágakat is meg kell metszened, mert zavaróak lehetnek a többi ág növekedésénél és a termést se mindig képesek megfelelően hordozni. Törekedj a fent említett kúp formára!

Meg kell metszened azokat az ágakat is, ahonnan egyetlen helyről nő általában három vagy több ágacska. Ezeket varjúfészeknek nevezzük. Ezt orvosold azzal, hogy kiválasztod a legszívósabbnak, legerősebbnek tűnőt és a többit vágod le. Így biztosítod a növekedését – három ágacska esetén ugyanis gyakori, hogy nem nőnek egészségesen.

Nagyobb metszés idején az ágakat érdemes ⅓-dal visszametszeni.

Szükséged lehet a rügyek megritkítására, hogy a túl sok termés ne károsítsa majd az ágat. Körülbelül 10-15 centiméterenként lehet hagyni rügyeket, így az ágat a termés nem húzza majd le túlságosan.

 

Fiatal almafa metszése

Fontos, tartsd észben a metszésnél: Az almafa esetében az ágak külső, fiatalabb részein mindig bővebb a termés, mint a bentebb lévő idősebbeken. Egy fiatal fa esetében az első metszés kulcsfontosságú, kihat egész életére. Ez az első évi alakító metszés, melyet csakis tavasszal végezhetsz!
A hosszabb vesszőket, a suhángokat 5-6 rüggyel a megfelelő törzsmagasság  felett metszd. A vezérvesszőt hagyd meg hosszabbra.

Csonkot ne hagyjunk, mert ez ebből könnyen hajtás nőhet újra. A fa középső része a sudár, ez a középső erős ág. Ehhez kapcsolódnak a vázágak, ahol a termés is megtalálható majd. A sudarat ne vágd vissza túl magasan, mert kevés oldalágat hozhat.

 

Öreg almafa metszése

Lehetséges az öreg almafák fiatalító metszése. Erre akkor kerülhet sor sikeresen, ha egészséges a fa gyökérzete és törzse. Mindig ősszel, lombhulláskor végezd vagy tavasszal, még a rügyfakadás előtt.

A vastag, öregebb vázágak metszésével kezd. Fontos,  hogy hagyj meg több egyéves vesszőt, mert a lombkorona ebből tud regenerálódni. ⅓-ad hosszúságúra vágd vissza őket, megtartva a fattyúvesszőket, mert ezekből kiváló termőrész alakulhat ki.

 

Milyen lemosó permetezést alkalmazzunk almafa esetén?

A Greenman Agro vegyszermentes termésnövelő szer, amely biogazdálkodásban is használható.
Ha mégis a vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk tavaszi vagy őszi lemosó permetezés során, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is ajánlott és önmagában is hatékony lehet. A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét és szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle gombás fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?