Björn Appel. Edit by Waugsberg (cropped), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

A probiotikumok akár 40%-kal is csökkenthetik a méhek fertőzés általi halálozási arányát

A probiotikumok hozzáadása a méhek táplálékához segít abban, hogy ellenállóbbá váljanak a nosemosissal szemben, amely a kolónia összeomlási rendellenességével járó gombás fertőzés, amelyet Európában és Észak-Amerikában figyeltek meg az elmúlt 20 évben. A probiotikumok akár 40%-kal is csökkenthetik a méhek fertőzés általi halálozási arányát – jelentették az Université Laval kutatói a Frontiers in Ecology and Evolution legújabb kiadásában.

A nosemózist, más néven nosema-betegséget a , egy ázsiai eredetű egysejtű gomba okozza, amelyet a méhek táplálékukkal fogyasztanak, és amely a bélfal sejtjeiben nő. „Normál körülmények között ez a gomba nem okoz problémát a méheknek” – magyarázza Nicolas Derome, az Université Laval Természettudományi és Mérnöki Karának professzora és a tanulmány vezető szerzője. „De amikor a méhek stressznek vannak kitéve, a mikroorganizmus gyengítheti immunrendszerüket, olyan fertőzést okozva, amely ronthatja takarmányozási képességüket, akadályozhatja a lárvagondozást, megzavarhatja a méhek tájékozódását és növelheti a mortalitást.”Björn Appel. Edit by Waugsberg (cropped), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Jelenleg a nosemózist antibiotikumokkal kezelik, de hatékonyságuk csökken, mivel a gomba rezisztens törzsei megjelentek. „Ezenkívül ezek a termékek elpusztíthatják a jótékony baktériumokat a méhek bél mikrobiótájában” – mondja Derome. „Más megoldásokat kellett találnunk a betegség leküzdésére, és ez adta az ötletet a probiotikumok tesztelésére.”

A kutatók négy probiotikum hatékonyságát mérték a laboratóriumi ketrecekbe helyezett méhek nosemosis megelőzésében és kezelésében. E probiotikumok közül kettő, a Bactocell és a Levucell, a sertés-, csirke-, garnélarák- és lazacfarmokban használt kereskedelmi termékek. A másik két probiotikum olyan baktérium, amelyet a kutatók az egészséges méhek bél mikrobiótájából izoláltak. A négy probiotikumot cukorszirupokkal összekeverve adták be a méheknek.

Két hetes tesztelés után a kutatók azt találták, hogy a fertőzött méhek halálozási aránya 20-40% -kal alacsonyabb volt a probiotikumokat kapóknál, mint a kontrollcsoportban.

A négy vizsgált probiotikum hasonló hatékonyságot mutatott. „Eredményeink azt sugallják, hogy a méhek mikrobiótájában lévő baktériumok ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a kereskedelmi probiotikumok a nosemosis kezelésében” – mondja Derome. „Fontos megjegyezni, hogy a nagyon magas fertőzési arány miatt a vizsgált probiotikumok nem csökkentették a méhekben jelen lévő gombák számát, de lehetővé tették a méhek számára, hogy jobban tolerálják őket.”

A kutató és csapata a méhek mikrobiótájában jelen lévő probiotikumok védő tulajdonságait kívánja kihasználni, hogy új módszereket dolgozzon ki a nosemosis elleni küzdelemre. „A méhcsaládokban végzett tesztek azt sugallják, hogy egy adott probiotikum, a P. apium, a legjobb jelöltünk. Más ígéretes mikrobiális törzseket is azonosítottunk, és most reméljük, hogy probiotikumok kombinációját fejleszthetjük ki a méhek nosemosis elleni küzdelmében. Ennek a betegségnek az igazi megoldása azonban a méheket megzavaró stresszforrások azonosítása és kijavítása” – összegzi a kutató.

Vélemény, hozzászólás?