A fiatal almafákat másképp kell metszeni, mint az idősebb fákat, sőt, a tavaszi metszés is eltérhet attól, amit egy régebbi fa esetében alkalmaznánk. Az almafa metszése évszaktól is függ: tavasszal a növekedést segíthetjük, míg ősszel inkább a fa alakját formálhatjuk. Ha betartjuk a metszési szabályokat, az almafánk egészségesebb és ellenállóbb lesz, ráadásul több termést is hozhat.

Az almafa ültetése és vajon szaporítható-e magról?
Hálás növény, sokféle talajtípusban jól érzi magát, de leginkább a semleges vagy enyhén savas, jó vízelvezetésű, humuszos földben fejlődik majd. Amennyiben az almafa ültetése mellett döntünk, a faiskolákban, kertészetekben kapható, már gyökereztetett egyedekből szerezzünk be, a megbízhatóság érdekében. A szabadgyökerű (nem konténeres) fákat ősszel és kora tavasszal ültethetjük, szóval épp szezonja van (főleg október végén, november elején)! Válasszunk a kertben egy olyan helyet, ami kevésbé árnyékos és mindig vegyük figyelembe a felnőtt egyed méreteit! Ahogyan az a fák ültetésénél általános szabály; akkora gödröt ássunk, mely kb. kétszer akkora, mint a gyökérlabda és a szemzési hely fölé sose ássuk be! Egyengessük el a talajt, öntözzük meg alaposan, ha szükséges, pótolhatunk rá földet. Fontos, hogy amíg fiatal, gyakrabban öntözzük!

Az almafa gyakori betegségei
Az almára egyaránt veszélyesek baktériumos, vírusos és gombás megbetegedések is, ráadásul kártevők ellen sem védettek. A különféle betegsége kiterjednek a fa legtöbb részére, mint az ágakra, hajtásokra, termésre és levelekre egyaránt. A legfontosabb védekezés a helyes gondozás, melybe, gyümölcsfa lévén szorosan beletartozik a metszés is.
Monília
Az egyik leggyakoribb probléma, hazánkban rengeteg gyümölcsfát érint és szinte nincs is olyan kertész, aki ne találkozna vele. A gombás megbetegedés a virágokat és a termést is támadhatja. A virágok megbarnulnak és elszáradnak, a termés pedig fokozatosan elrothad. Az ágakon is tovább terjedve jellegzetes jele a mézgásodás. Nagyon fontos a fa életkorának megfelelő metszés, de ezzel egyetemben a beteg részek eltávolítása és megsemmisítése. A rothadásnak “köszönhető” gyümölcsmúmiák egy része lehull, másik részük a fán marad, fontos, hogy ezek mindegyikét távolítsuk el és semmisítsük meg, mert a gomba ezeken tovább él és könnyen fertőz.


Lisztharmat
A legtöbb hobbikertésznek nem kell bemutatnunk a növények egyik leggyakoribb gombabetegségét. Fehér, lisztszerű réteget képez a leveleken és a hajtásokon, esetenként még a termésen is. Képes legyengíteni a növény immunrendszerét, így az fogékonnyá válik más betegségekre is. Tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk ellene, mint a monília esetében, de itt is érvényesül, hogy a fertőzött részeket minél hamarabb le kell metszenünk.

Mozaik vírus
A leggyakoribb vírusbetegsége ennek a fának. Klorotikus foltok jelennek meg a leveleken, melyek idővel kifehéredhetnek. A terméshozamra súlyos hatással lehet, amennyiben kezeletlenül hagyjuk.

Varasodás
A termésen nemcsak esztétikai kárt okoz, képes fogyasztásra alkalmatlanná is tenni. Olajszerű folt jelenik meg a leveleken, a termésen pedig sötétzöld foltok a jellemzőek. A héj könnyen berepedezik, így nemcsak a varasodás lesz rá veszéllyel, hanem számos más betegség is.

Tűzelhalás
A virágok elfeketednek a tűzelhalás hatására. Másrészt ez a betegség kihat a hajtásokra is, melyek visszagörbülnek. Mézgásodás is jellemző lehet. A terméshozamra van drasztikus hatással; már egészen fiatal korban megtámadja és el is pusztítja a termést.

Hogyan védekezhetünk az almafa betegségeivel szemben?
Almafa metszési ideje
A legjobb akkor metszeni, amikor még a téli nyugalmi állapotban van. Ez kora tavaszt jelent, körülbelül két héttel az utolsó fagyok után. Így gyorsabban regenerálódik, hogy a rügyezésre már megerősödhessen. Ha ősszel túl későn metszel, akkor nem lesz ideje regenerálódni a fagyokra, ami komoly károkat okozhat. (Sérült fa esetén bármikor levághatod, így megelőzheted az ebből fakadó további problémákat.) -5 Celsius fok alatt nem ajánlott a metszésük!
Nagyobb mértékű metszést nagyon fiatal fákon nem ajánlunk, inkább csak a 3. évtől érdemes. Ezt hívjuk ritkító metszésnek, melyet jellemzően tavasszal végeznek a kertészek.
Mivel kell metszeni az almafát?
Mindig steril, rendesen megtisztított eszközökkel a fertőzések elkerülése végett! Kisebb ágaknál és gallyaknál kézi metszőollók számos fajtája elérhető. A fiatal fáknál mellévágó olló ajánlott. Nagyobb, vastagabb ágakhoz viszont láncfűrészre is szükséged lehet az ágvágó, ágfűrész, kacorkés mellett. Próbálj a lehetőleg tiszta vágást ejteni, minél kevesebb tépéssel!
Az almafa metszésének menete
- Az almafákat érdemes piramis-szerű, kúp alakúvá vágni, fent rövidebb ágakkal, alul hosszabbakkal, hogy a napfény egyenletesen érje a lombot. A koronát nem kell egész életében alakítani, egy idő után eléri végleges formáját – fajtánként eltérő lehet, de jellemzően 8 éves korukban várható.
- Ha a lombkorona alakításáról van szó, a forma figyelembe vétele mellett el kell távolítanod minden olyan vesszőt, mely a vázágakkal vagy a sudárral (fő törzs) versenyez. A vázágak a legjobb, ha kb. 45 fokos szöget zárnak be a törzzsel.
- Ritkító metszés esetén távolíts el minden elhalt, beteg vagy sérült ágat. (Az elhalt ág nagyon könnyen törik, belül pedig száraz. Külsőleg pedig általában más színű, mint az egészséges ágak.) Érdemes megmetszened azokat az ágakat is, melyek úgy nőttek egybe, hogy feszítik vagy dörzsölik egymást. Addig a rügyig végezd a metszést, ahol a fa még egészséges.
- A befelé és függőlegesen felfelé vagy lefelé növő ágakat is meg kell metszened, mert zavaróak lehetnek a többi ág növekedésénél és a termést se mindig képesek megfelelően hordozni. Törekedj a fent említett kúp formára!
- Meg kell metszened azokat az ágakat is, ahonnan egyetlen helyről nő általában három vagy több ágacska. Ezeket varjúfészeknek nevezzük. Ezt orvosold azzal, hogy kiválasztod a legszívósabbnak, legerősebbnek tűnőt és a többit vágod le. Így biztosítod a növekedését – három ágacska esetén ugyanis gyakori, hogy nem nőnek egészségesen.
- Nagyobb metszés idején az ágakat érdemes ⅓-dal visszametszeni.
- Szükséged lehet a rügyek megritkítására, hogy a túl sok termés ne károsítsa majd az ágat. Körülbelül 10-15 centiméterenként lehet hagyni rügyeket, így az ágat a termés nem húzza majd le túlságosan.
Fiatal almafa metszése
Fontos, tartsd észben a metszésnél: Az almafa esetében az ágak külső, fiatalabb részein mindig bővebb a termés, mint a bentebb lévő idősebbeken. Egy fiatal fa esetében az első metszés kulcsfontosságú, kihat egész életére. Ez az első évi alakító metszés, melyet csakis tavasszal végezhetsz!
A hosszabb vesszőket, a suhángokat 5-6 rüggyel a megfelelő törzsmagasság felett metszd. A vezérvesszőt hagyd meg hosszabbra.
Csonkot ne hagyjunk, mert ez ebből könnyen hajtás nőhet újra. A fa középső része a sudár, ez a középső erős ág. Ehhez kapcsolódnak a vázágak, ahol a termés is megtalálható majd. A sudarat ne vágd vissza túl magasan, mert kevés oldalágat hozhat.
Öreg almafák metszése
Lehetséges az öreg almafák fiatalító metszése. Erre akkor kerülhet sor sikeresen, ha egészséges a fa gyökérzete és törzse. Mindig ősszel, lombhulláskor végezd vagy tavasszal, még a rügyfakadás előtt.
A vastag, öregebb vázágak metszésével kezd. Fontos, hogy hagyj meg több egyéves vesszőt, mert a lombkorona ebből tud regenerálódni. ⅓-ad hosszúságúra vágd vissza őket, megtartva a fattyúvesszőket, mert ezekből kiváló termőrész alakulhat ki.
Almafa esetén milyen lemosó permetezést alkalmazzunk?
A Greenman Agro vegyszermentes termésnövelő szer, amely biogazdálkodásban is használható.
Ha mégis a vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk tavaszi vagy őszi lemosó permetezés során, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is ajánlott és önmagában is hatékony lehet. A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét és szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle gombás fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását.