blog

Mit esznek a méhek?

A méheknek alapvetően három táplálékforrásra van szükségük, mindet növényekből nyerik, de nem ugyanarra használják fel őket. Ők gondoskodnak a begyűjtésről, előállításról és még a raktározásról is, mindet egy célnak vetnek alá: hogy fenntartsák a kolóniát. Na de mit is esznek a méhek pontosan?

Biztosan keveredtél már te is konfliktusba egy-egy odatévedő méhvel, aki a gyümölcsödre, üditőitalodra vagy bármilyen cukros ételedre pályázott. A gyűjtésnél a dolgozók egyébként nem agresszívek, legalábbis a szándék egyáltalán nincs meg bennük, csak érdeklődnek. Ha megzavarjuk őket, akkor csíphetnek csak, pánikból. Kétségtelen, a méhek vonzódnak a cukros ételekhez, de az biztos, hogy nem ez a fő táplálékuk – csak édes ez is, mint amivel részben valójában táplálkoznak.

Az étrend szempontjából a méhek ragaszkodnak három alapvető táplálékforrásukhoz: ez a nektár, méz és a pollen. A nektár (cukor és víz folyékony oldata) és a méz gyakorlatilag a méhek szénhidrát forrásai. Ezek adnak nekik energiát természetes életfolyamataikhoz – mint a repülés, kaptár építése, szaporodás, élőhely biztosítása stb. – és a méz kimondottan télen jön jól. (Erről bővebben alább.)

A virágpor ezzel szemben fehérjeforrás, emellett zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat is biztosít nekik. Létfontosságú a szaporodáshoz és a fiatal méhek (pete, álca, báb) fejlődéséhez: egész egyszerűen azért, mert nekik több fehérjére van szükségük, szemben a kifejlett egyedekkel (királynő, here, dolgozó). A királynő egyébként méhpempőből nyeri leginkább a fehérjét, mely peték rakásához nélkülözhetetlen. A méhek állítják elő ezt is, méghozzá a garatmirigyükből termelve. Ez a tejszerű, sárgás-fehér anyag tartalmaz ezen kívül zsiradékot, cuktor, vitamint, ásványi anyagokat, enzimeket és nyomelemet is.

A nektárt és a virágport a dolgozók gyűjtik be, közülük is az idősebbek. A virágport szabad szemmel is jól látható módon, a lábukon gyűjtik be, a sűrű szőrzetre tapadva (ezt hívjuk kosárkának), míg a nektárt az ún. mézgyomorban. Amit a kaptár lakói nem fogyasztanak el, azt aznap fel is dolgozzák, raktároznak arra az időre, amikor nem juthatnak elég élelemhez. Vízre is szükségük van, de nem csak azért, mint az embernek, hanem mert az elraktározott méznek tartania kell a víztartalmát, amiről szintén ők gondoskodnak. A fiatal egyedek neveléséhez is szükségük van erre, mézgyomrukban gyűjtik nekik is a vizet.

Az elegendő mennyiségű táplálékkal a dolgozók több kilométert is képesek repülni, de egyébként általában inkább a kaptár 1-2 km-es körzetében gyűjtenek.

Méhek téli etetése

A méhek nem alszanak téli álmot, hanem az elraktározott mézet fogyasztva húzzák ki a zord időjárás végéig. A dolgozók ilyenkor a királynő köré gyűlnek és a szárnyaik rebegtetésével hőt termelnek. Egy méh 6-8 Celsius fok alatti hőmérsékleten egyedül már könnyen megfagy, de csoportba verődve képesek átvészelni a hideget. Az, hogy mennyi mézre van szükségük ehhez, függ az időjárástól, a hőmérséklettől, a kaptár védettségétől és persze attól, mekkora mennyiség jut az adott családra. Ideális körülmények között nincs szükségük ehhez emberi beavatkozásra, előrelátóak, raktároznak ők annyit, amennyire szükségük van. (Átlagosan egy tél alatt akár 18-20 kg-ot is elfogyasztanak.) Mesterséges körülmények között azonban előfordulhat, hogy kifogynak a készletükből, ilyenkor a méhész feladata ennek pótlása – ezt mindenképp vedd figyelembe a gyűjtésnél!

Fontos! Mézzel kell pótolnod a hiányt és olyannal, amit maguk termeltek. Árthat nekik más édesítőanyag, cukor vagy “idegen” mézkészlet. Ha nagyon nincs más a legjobb a cukorszirup (2:1 arányban keverj össze cukrot és vizet).

A méhek meghálálják a törődést.

Greenman Api

A Greenman Api probiotikus állatgyógyászati gyógyhatású készítmény méhészeti alkalmazásra természetes összetevőkből!

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján, állategészségügyi kezeléshez felhasználható támogatásra jogosult készítmények aktuális listáján szerepel. Természetes fermentációs eljárással készül, genetikailag nem módosított mikroorganizmusok használatával. Egészségre és környezetre ártalmas összetevőt nem tartalmaz.

A Greenman Api hatásai:

  • Megerősíti a legyengült méhcsaládok kondícióját
  • Segíti a kaptár belső higiéniájának fenntartását
  • Meghosszabbítja a dolgozók élettartamát
  • Stabilizálja a méhcsaládok egészségi állapotát
  • Segíti az emésztést
  • Erősíti a cukorszirup stabilitását a téli időszakban
  • Kizárólag állategészségügyi vagy állatápolási célra!

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Vélemény, hozzászólás?