Szabi237, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Árvácska ültetése

Így ültess árvácskát!

Az árvácska azért különleges, mert akár egész évben virágokkal örvendeztet meg minket, a legtöbb talajtípusban remekül elvan és könnyen szaporítható is!

Árvácska ültetése tavasszal

A magokat tavasszal (márciusban és áprilisban) vagy ősszel (szeptemberben és októberben) kezdjük el csíráztatni. Kiültetni még tavasszal a legjobb őket.

 

Ültetés menete

Az árvácska magját egy jó tápanyagdús talaj tetejére kell szórnod, majd nagyon vékony réteg földet kell rá tenned. Amikor a magok kicsíráztak és a palánták elértek egy körülbelül 3-4 cm-es magasságot, szedd őket külön és egyenként neveld kisebb cserepekben, hűvösebb fényviszonyok között.

Szabi237, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Kiültetés ideje

Amikor eljön az idő a kiültetésre  – a magok tasakján ezt jelzik neked, hogy az adott árvácska fajtájának melyik hónap és milyen időjárási körülmény az ideális – , egymástól kb. 20 cm-re, olyan helyre ültesd őket, mely egész évben félárnyékos.

Fontos, hogy a melegebb hónapokban elég sok árnyékra van szükségük! Ültetésre legjobb a tőzegmentes föld

 

Locsolás

Nincs szüksége jelentős mennyiségű vízre, főleg, ha biztosítod neki a félárnyékos helyet.

 

Virágzás

A trükk egyszerű: Hosszabb ideig virágoznak, ha mindig megszabadítod a töveket az elhalt virágoktól és rendszeresen tápoldattal látod el a földjét. Nyáron akár 5-6 centiméteresre is visszametszhető, ideális körülmények között és megfelelő tápanyagokkal egy erős növénynek egy hónapnál nem kell több ahhoz, hogy újra kivirágozzon.

 

Szaporítás – Ültetés magról vagy dugványról

Szaporíthatóak magról vagy egyes fajták dugványokról is. Legjobb, ha egynyári növényként kezeled. Vannak ugyan fajtái, melyek elég szívósak ahhoz, hogy átültetéssel több évig is elél, de a modern hibrideket már a szép virágaik miatt tenyésztették ki, nem pedig a hosszú élettartam érdekében.

 

Kártevők

Sajnos a levéltetveknek (pl.: gyapjastetű, zöld levéltetű) többféle fajtája szereti az árvácskát ezért kulcsfontosságú, hogy folyamatosan figyeljük a növényeket és közbelépjünk, mielőtt elharapódzik a probléma. Ezen kívül a csigák a friss, fiatal árvácskák leveleivel is táplálkoznak és képesek teljesen le is csupaszítani őket, mely a növény pusztulását okozza.

 

Gyakori árvácska betegségek:

Gyökérrothadás

 • Ha a növény elsárgul és satnya lesz, akkor a betegség hátterében olyan gomba állhat, mely megtámadja a gyökereket, azok rothadását idézve elő. Mindenképp át kell ültetned úgy, hogy megszabadítod a beteg részektől és jobb vízelvezető talajt biztosítasz.

Levélfoltosság

 • Számos gomba támadja meg az árvácskák leveleit, barna vagy fekete foltokat hagyva rajtuk, melyek átterjednek a szomszédos növényekre is, hacsak nem lépsz közbe.

Peronoszpóra

 • Ez különösen a télen virágzó árvácskákat érinti, melyek hűvösebb, nedvesebb körülmények között nőnek. Először halvány foltok jelennek meg a levelek alsó részén és átterjednek a virágokra, ha nem lépünk közbe hamar. Érdemes minden évben másik talajba ültetned a növényt.

 

Miért lógnak az árvácska levelei?

A hervadás tünetei megjelenhetnek túl száraz vagy túl nedves életkörülmények között – mindkét esetben változtatnod kell öntözési szokásaidon. Egyes gombás betegségek miatt is előfordulhat, ezért ügyelj a rendszeresn szellőztetésre és csak tiszta szerszámokkal végezd a metszést!

 

Miért sárgul a levele?

A gyökérrothadás áll leggyakrabban a probléma hátterében. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj róla, ásd ki a növényt és nézd át tüzetesen a gyökereket. Ha nem barna, szivacsos, könnyen morzsolható, akkor más lehet a probléma. Lehetséges a rossz tápanyagforrás is. Válts másik márkára vagy bizonyosodj meg róla, hogy valóban árvácskáknak is jó tápanyagot választottál!

2 thoughts on “Árvácska ültetése

 1. Varga JÓZSEFNÉ szerint:

  Külön greenman floráliát lehet kapni,mert nem találom! Szeretnék egy litert rendelni! Üdv!

  1. Greenman szerint:

   Kedves Varga Józsefné,
   igen, Greenman Floralia az alábbi oldalon vásárolható különböző kiszerelésekben: https://greenman.hu/product/greenman-floralia/
   Köszönjük kedves érdeklődését!

   Üdvözlettel,
   a Greenman csapata

Vélemény, hozzászólás?