Rózsa virágzás utáni metszése. Ivan Radic - Close-up of the spot were rose plant was cut during pruning
blog

A rózsa metszése 🌹 – Okos tippek

Még ha kezdő kertész is vagy, gyönyörű eredményt tudsz elérni már akkor is, ha a rózsa metszésének csak az alapjait ismered. Az alábbi technika bőven elég egy átlagos hobbikertész számára.

 

Erre lesz szükséged

  • Jó kesztyű – tartós és sűrű szövésű, talán mondanunk sem kell, miért. Érdemes olyat választani, mely nemcsak csuklóig véd, hanem az egész alkart is lefedi.
  • Egy éles kézi metszőolló – fontos a tiszta, nem tépő vágás a növény egészsége szempontjából.

 

Alapvetően 4 féle metszésre lesz szükséged a rózsa fajtájától függően: fenntartó, ifjító, alakító és zöldmetszés. 

 

Mikor kell a rózsát metszened?

A rózsák metszésére a legjobb időszak a tél vége vagy a kora tavasz, ekkor jelennek meg az új hajtások.

A nagyobb metszést kora tavasszal, az utolsó fagy után kell megejtened, aztán év közben kisebb metszéseket végezhetsz rajta, például nyáron, mikor az első elhalt virágoktól kell megszabadítanod. Ez azért is fontos, mert a folyamatos metszegetéssel biztosíthatod az új bimbók és virágok megjelenését. (Kivéve vegetációs időszak alatt!)

Fontos továbbá az ún. megelőző metszés is: a szélsőséges időjárás, a hevesebb szelek és esősebb évszakok megtépázhatják a rózsabokrot,  ha sok hosszabb, túlságosan összefonódott szárat növesztett. Muszáj ezen lazítanod, hogy a szárak ne tegyenek kárt egymásban és a bokrot se tudja könnyen dobálni a szél.
Itt is érvényesül a szabály, mint minden növény metszésénél: sose vidd túlzásba! A metszés mindenekelőtt stressz a növénynek, muszáj regenerálódnia utána és erre esélyt is kell adnod. Épp ezért sose vidd túlzásba még a vegetációs időszak előtt, ugyanis akkor nem lesz ideje felkészülni a fagyokra – és erre elég érzékeny, szóval különösen kezdő hobbikertészként inkább kerüld az őszi metszést.

Egészségügyi metszésre akkor lesz szükséged, ha sérült, beteg, szárakkal és lombozattal van dolgod. Ezt külön ejtsd meg az egészséges részek metszésétől – sose dolgozz ugyanazzal az ollóval egy egészséges és beteg száron, mert könnyen átterjed a fertőzés.

A rózsa fenntartó metszése

Kora tavasszal kell elvégeznünk ez talán a legnagyobb volumenű metszés, amit egész évben csinálhatsz a rózsán. Ideális ez az időszak, mert ilyenkor lesz is ideje regenerálódni a növénynek.

A rózsa ifjító metszése

A rózsa tövét óvjuk az ifjító metszéssel, többek között attól, hogy felkopaszodjon vagy idő előtt elöregedjen. Ezért is fontos, hogy hajtásképzésre késztessük a metszéssel körülbelül 5 évente, de ifjító metszés esetén csakis a fás részeken.

A rózsa alakító metszése

Ez a növény zöld hajtásaira vonatkozik, a fás szárakat ebben az esetben hagyjuk. A célunk ezzel a sövénynek nevelt, vagy túlontúl elburjánzott növény kordában tartása. Célszerű ezt is akkor végezni, mikor van ideje regenerálódni.

A rózsa zöldmetszése

Ezzel bírjuk rá, hogy a virágzással törődjön, ne pedig a hajtásképzéssel. Ilyenkor szabadulhatsz meg a vadhajtásoktól és a beteg, elhalt részektől vagy épp az elszáradt virágoktól. Honnan tudod, hogy elhalt a növény szára? Ejts egy metszést: ha barna és száraz belülről, akkor elhalt, ha zöld és szivárog belőle nedv, akkor egészséges.

További fontos alapszabályok a rózsa metszéséhez

Rózsa metszése - Globetrotter19, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Fajtától függően kissé eltérő szabályok érvényesülnek, de alapvetően az alábbiakra kell ügyelned:

  • A rózsák között vannak, melyek egy vagy több alkalommal nyílnak – ezt a szempontot kell figyelembe venned a szabályok betartásakor leginkább, függetlenül attól, hogy bokor vagy futó rózsáról beszélünk-e.
  • Amennyiben többször virágzó fajtáról van szó, minden fiatal, fás szárú hajtásnak örülünk: ezeken fejlődik majd ki legnagyobb eséllyel a virág. Fontos azonban, hogy ne essünk túlzásba: a metszéssel szabályozhatjuk a túl sok virág növekedését, ami, ha nem tartjuk kordában megterhelheti a növényt és betegeskedővé válhat.

A metszéssel az egyensúlyra kell törekednünk: nem szabad túlzásba esnünk és megkopasztanunk a növényt, hiszen így nem lesz ideje regenerálódni, viszont nem szabad nagyon elhanyagolnunk sem. Ha virágot hoz, akkor a hajtásképzéssel kevésbé lesz elfoglalva – például a törperózsa erre hajlamos, ezért javasolt az esetében a rendszeres metszés!

  • A rügy felett körülbelül 5-10 mm-el vághatjuk le a vesszőt. Ha figyelembe vesszük azt a szabályt, hogy a bokor kapjon egyenletesen mindenhol fényt, akkor nagy kárt nem tudunk tenni a metszés technikájával.

Rózsa ápolása metszés után

Érdemes felkészülnünk a kártevők ellen.

A rózsák számára  ajánlott a teljes növényzet és gyökérzetének megerősítése vegyszermentes Greenman Floralia használatával.

Mire jó a Floralia?

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Greenman Floralia

Kosárba
3290 Ft-tól

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?