blog

Kerti sövények képekkel – Ezeket válaszd!

Az alábbiakban felsorolunk tíz olyan sövény növényt, amelyek közül bármelyik kiválóan alkalmas lehet a sövényként való ültetésre:

 1. Tiszafa (Taxus baccata) 
 2. Boróka (Juniperus communis) 
 3. Évelő borostyán (Hedera helix) 
 4. Madárbirs (Cotoneaster horizontalis) 
 5. Hamisciprus (Chamaecyparis pisifera) 
 6. Babérmeggy (Prunus laurocerasus) 
 7. Sóskaborbolya (Berberis vulgaris) 
 8. Kúszó Kecskerágó (Euonymus fortunei) 
 9. Fehér som (Cornus alba) 

És természetesen a jól ismert nyugati tuja (Thuja occidentalis).

Fontos megjegyezni, hogy a kiválasztás során figyelembe kell venni az adott terület klímáját, az elérhető helyet, a talaj típusát és a növény ápolására fordítható időt és erőforrásokat.

A sövény növények ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és szép sövénnyé nőjjenek. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb teendőket:

 

 • Kerti sövények öntözése: A sövényt rendszeresen kell öntözni, különösen száraz időszakokban. Az öntözés mértéke függ a talaj típusától és az időjárástól. Általánosságban elmondható, hogy hetente egyszer vagy kétszer öntözzünk bőségesen.
 • Tápanyagellátás: A sövény növényeknek is szükségük van tápanyagokra ahhoz, hogy egészségesek és erősek legyenek. Tápanyaghiány esetén a növények levelei sárgulni kezdenek és a növekedés lelassul. Tavasszal és ősszel ajánlott tápanyagdús komposzttal keverve trágyázni. A Greenman Agro serkenti a gyökérképződést, növeli a tápanyagfelvételt, szárazságtűrővé teszi a növényt.

 

 • Metszés: A sövények rendszeres metszése fontos, hogy azok rendezettek és formásak maradjanak, valamint elkerülhető a túlzott növekedés és az árnyékolás. Az ideális időpont a metszésre a növényfajtól és az adott területtől függ, de általában a nyári növekedési időszak után, ősszel, illetve tavasszal ajánlott.
 • Gyomlálás: A sövényt körülvevő területet rendszeresen ki kell gyomlálni, hogy megelőzzük a gyomok elszaporodását. A gyomok eltávolítása segít megvédeni a sövényt a kártevőktől és a betegségektől is.
 • Betegségek és kártevők elleni védekezés: A sövényeket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e rajtuk betegség- vagy kártevő jelei. Ha találunk ilyeneket, akkor azonnal el kell távolítani az érintett részeket, és szükség esetén megfelelő készítményekkel kezelni a növényeket. Tudj meg többet a vegyszermentes megoldásokról kártevők ellen. 

Az ápolás során fontos figyelembe venni a sövény növények fajtáját, igényeit és állapotát. A rendszeres gondozás segít abban, hogy egészséges és szép sövényünk legyen.

Fontos: Ha gyermekek, háziállatok töltenek időt a kertben, mindenképp tájékozódjunk, hogy az adott növény mérgező vagy sem.

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?