Azálea gondozása, metszése, teleltetése
blog

Azálea gondozása, metszése, teleltetése

Az azálea egy könnyen nevelhető, mutatós, olykor robusztus növény lehet a kertben, a virágok színválasztéka pedig óriási: fehértől a halvány rózsaszínen át, egészen a vöröses, lila színekig válogathatunk. A legtöbb azálea tavasz közepén (április közepén-végén) virágzik. Ültetni is ilyenkor érdemes, ha mondjuk erre kora ősszel nem volt lehetőségünk.

  1. Általános tudnivalók az azálea gondozásáról

    A siker egyik kulcsa a megfelelő helyre történő ültetés: lehetőleg hűvösebb, félárnyékosabb helyre. Szereti a fényt, de a napégéstől óvni kell, viszont a túl árnyékos helyen pedig nem növekszik majd kellő intenzitással és virágokat sem hoz jó eséllyel. Ez a cserje a kiváló vízelvezetésű, enyhén savas talajt szereti leginkább. A víz benntartása, a talaj hőmérsékletének megőrzése és a gyomok visszaszorítása érdekében kerti azáleák esetében érdemes a tőnél mulcsolnunk.
    Kertben általában elég neki a talajban lévő tápanyag, de ez függ a föld típusától, így érdemes azért számolnunk (főleg a virágzási időszakban) azzal, hogy kéthetente tápoldatoznunk kell. (Leginkább nitrogénhiányos talajoknál!) Nem megfelelő tápanyag mennyiség esetén a növény növekedése jelentősen lelassul, levelei elkezdenek megsárgulni, vagy túl korán lehullani. A megfelelő tápanyagfelvétel érdekében kezeljük mikrobiológiai készítménnyel. Beltéri cserepes azálea gondozása esetén a Greenman Floralia, kertbe ültetett azálea esetén a Greenman Agro vegyszermentes mikrobiológiai készítménnyel. Rendszeres használatukkal segítik és stabilizálják az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal az azálea tápanyagfelvételét, növekedését szolgálják.
    Azálea gondozása, metszése, teleltetése
    Nem jellemző, hogy kártevők vagy betegségek támadnák meg az azáleát megfelelő gondozás mellett. Amennyiben ez mégis előfordul, leginkább a takácsatkák és a csipkés poloskák jelentenek veszélyt. Betegségek terén a virágokon megjelenő barna foltok vagy a levélfoltosság a jellemző. Gyakori továbbá a gyökérrothadás, különösen cserépben nevelt növények esetén.

  2. Az azálea metszése

    Az azálea metszése egyszerű, csak néhány szabályt kell betartanunk. Így tarthatjuk fent a bokrosabb formát és segíthetjük számára az új hajtások megjelenését, a virágzást. A metszésre a legjobb időszak még az új bimbók megjelenése előtt és a virágzás végével, a hervadás után. Fontos az időzítés, különben előfordulhat, hogy nem hoz nekünk új virágokat! Ez a növény nem klasszikus sövény, vagyis nincs lehetőségünk maximálisan a kert adottságaihoz alakítani. A cél itt most az egészségügyi metszés, megőrizve természetes bokros formáját. Ehhez egy dolgunk van: a beteg, sérült ágakon kívül azoknak az eltávolítása, melyek kifelé törekszenek ezen a gömbszerű formán.
    Szükség lehet még fiatalító metszésre is, hogy elkerüljük a növény felkopaszodását, a lomb ritkulását. Ehhez meg kell keresnünk a legnagyobb, legvastagabb ágakat és ezeket kell visszametszeni ⅓ részben, így újra hajtásra ösztönözzük.

  3. Az azálea szaporítása

    Lassú folyamat, de többféleképpen szaporítható: leginkább a szárdugványozás ajánlott. Ez jó  eséllyel a legegyszerűbb módja ennek a növénynek az esetén. Késő tavasszal vágj le kb. 15 centiméter hosszúságú részeket a fiatalabb ágakból. Ezt ültesd egy tápanyagdús, jó vízelvezetésű földbe, majd napos helyen tartsd és rendszeresen öntözd, míg gyökeret nem ereszt. Ez kb. 4-8 hetet vehet igénybe.

  4. Az azálea teleltetése

    Már nyár közepétől érdemes a tápoldatozást csökkentenünk, kora ősztől pedig vegyük vissza az öntözés mértékét is, hogy a növény úgymond “eddzük a télre”. A növény töve körül a téli időszakban különösen fontos a mulcs, ami nemcsak a nedvességet tartja bent, de a gyökereket is óvja a fagytól. Fagykár jele a kéregrepedés, ebben az esetben lehetséges, hogy szükségünk lesz a növény teljes lefedésére egy fólia segítségével egész addig, amíg tartósan 5-10 Celsius fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Vélemény, hozzászólás?