Bio gyümölcsök fogyasztása - Source: pxfuel.com
blog

Aggasztó az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettsége: Lehetőség szerint fogyasszunk minősített bio termékeket

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2023-as elemzése felületesen nézve akár megnyugtató is lehet: a vizsgált zöldségek és gyümölcsök mindössze körülbelül 2 százalékában mutattak ki növényvédőszer maradékot, amely meghaladta volna a határértéket. Jogilag tehát a minták túlnyomó többsége megfelelt az előírásoknak. Azonban tudományos szempontból kockázat aránya jóval magasabb, mint a 2 százalék. A hormon- és az idegrendszer károsító anyagok a mai napig nincsenek kitiltva, pedig ilyen hatású szereknek semmi keresnivalója nem lenne az élelmiszereinkben. Ezenkívül a minták több mint negyedében többféle vegyszermaradékot is tartalmaztak, ezek együttes hatását eddig senki sem vizsgálta meg alaposabban. Az eredményeket Simon Gergely környezetkémikus, a PAN Europe munkatársa értelmezte.

 

EU-n belül és kívül

Az EU által központilag koordinált vizsgálati program (EU-coordinated control programme – EUCP) keretében  részletesen 13 845 mintát vizsgáltak. Ezen minták 58,1 százaléka nem tartalmazott a kimutatási határ felett peszticid maradékot. 39,8 százaléka a mintáknak, azaz 5507 minta tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédő szert, és 295 mintában (2.1%) volt vegyszermaradék a határérték (MRL) felett. Az MRL-t meghaladó minták aránya 2018-ban még csak 1,4% volt, ám ez az emelkedés a közlemény szerint kizárólag a grapefruit minták fokozott ellenőrzésének volt köszönhető.

A vizsgálatok alapján

  1. az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek. MRL túllépés ötször gyakrabban (10,3%) tapasztalható, mint az EU-s termékeknél (2%).
  2. Szintén gyakrabban, szinte minden 20. termék (4,5%) esetén volt határérték túllépés feldolgozott élelmiszerek esetében.
  3. A teljes vizsgált tétel 44,3 százaléka tartalmazott egy vagy többféle kimutatható  vegyszermaradékot.
  4. Ami komoly aggodalomra ad okot, hogy a termények több mint negyedéből (26,4%) többféle szermaradékot is kimutattak, úgy hogy a szerek együttes hatása még alapvetően nem ismert.
  5. A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.

Modernebb, érzékenyebb vizsgálati módszerekkel nem az élelmiszerminták 60 százaléka tűnne vegyszermentesnek, hanem például friss zöldség-gyümölcsöknél maximum 10-15 százalék, és 85-90%-ban kimutathatóak lennének vegyszermaradékok. Persze az sem mindegy, milyen terméket vizsgálunk, hisz például az idén publikált vizsgálatok szerint míg az étkezési szőlők 18,23 százaléka, a grapefruit mintáknak pedig a 18,73 százaléka nem tartalmaz vegyszert a kimutathatósági határ felett, addig ez a arány a kaliforniai paprika esetén 46,99%, padlizsánoknál 50,5%, brokkoli esetén pedig 60,1% volt.

A legszennyezettebb termékben egyenesen 39 féle vegyszert mutattak ki.

A leggyakrabban többféle szermaradékkal szennyezett friss termékek:

  1. alma
  2. csemege szőlő
  3. eper
  4. banán
  5. grapefruit
  6. narancs
  7. körte
  8. barack
  9. kaliforniai paprika

A leggyakrabban szennyezett feldolgozott termékek:

  1. bor szőlő
  2. mazsola
  3. szárított zellerlevél, majoránna és egyéb fűszerek

A jelenlegi szabályozás és az egészségügyi vizsgálatok egyáltalán nem veszik figyelembe a vegyszerek összeadódó vagy sokszor egymás erősítő hatását.  Magyar kutatók is igazolták, hogy rendszeresen használt vegyszerek együttes hatása például sokkal nagyobb kockázatot jelent a környezetre, mint azok hatása külön-külön.

Különösen aggasztó, hogy a gyerekek körében népszerű gyümölcsök, mint az eper, szőlő, bogyós gyümölcsök esetén a többféle vegyszert tartalmazó termékek aránya kiemelten jelentős.

Bio gyümölcsök fogyasztása - Source: pxfuel.com

Magyar eredmények

Az EFSA jelentés kitér a magyar eredményekre is. A Magyarországon vizsgált zöldség-gyümölcs minták 56,1 százaléka volt hazai termesztésű, 27,2 százaléka EU-s és 16,7 százaléka EU-n kívüli eredetű.

A vizsgálatban

  • a magyar zöldség-gyümölcsök 61,9 százalékából (1582 minta) nem volt a kimutathatósági határ felett vegyszermaradék,
  • 36,8 százalékában a határérték (MRL) alatti szennyezttséget mértek,
  • a minták 1,3 százalékában volt MRL felett peszticid maradvány.

Hazánkban a legtöbb féle vegyszert, 18 szermaradékot egy török, 16 féle peszticid maradékot pedig egy magyar mazsola mintában találtak.

Ha azt szeretnénk, hogy sokkal kisebb kockázatot jelentsenek az élelmiszerek, próbáljunk lehetőség szerint minél több minősített bio termékeket fogyasztani, különösen a leggyakrabban szennyezett termények esetén.

Greenman Agro

Greenman Agro ökológiai gazdálkodásban felhasználható készítmény

Forrás: Tudatosvasarlo.hu

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?