Japán dérbabér gondozása, szaporítása. Forrás: Wikimedia
blog

Japán dérbabér: Varázsolj őszt a kertedbe dérbabérral! (skimmia japonica)

Meglehetősen kevés gondozást igénylő, cserépben is, kertben is nevelhető növény, ami viszont hamisíthatatlan őszi hangulatot teremt. A dérbabér (skimmia japonica) egy örökzöld, ami remekül illik például a krizantém mellé.

 

A skimmiának már a megjelenése is tiszteletet kölcsönöz: fényes levelei, enyhén pirosas bogyói igazi őszt varázsolnak a kertedbe vagy a lakásodba, miközben a tavaszi orgona hangulatát is megidézi. Nagyon kedveli a hunyor, szellőrózsa vagy a krizantém társaságát.

Japán dérbabér gondozása, szaporítása. Forrás: Wikimedia

A dérbabér Japánban, Taiwanon, a Kuril- és a Rjúkjú-szigeteken őshonos. Magassága elérheti akár a 150 centimétert is és csoportosan érdemes ültetni. Ráérősen növekszik, viszont kifejlett korától kezdve szinte kipusztíthatatlan. Kicsi kertekben, teraszon, balkonládákban is nagyon jól mutat, ráadásul még a mínusz 15 fokot is túléli!

 

Ültetése

A dérbabért bármikor ültetheted, kivéve persze, ha a talaj fagyott vagy extrém mértékben száraz.Jó nagy lyukat áss ki, hogy elférjen benne a gyökérlabdája.

A dérbabér inkább a félárnyék híve, ilyen helyet keress kertedben vagy szobádban. Ültetését követően, mint a legtöbb virág, sok locsolást igényel, de hamarosan meghálálja. Különösen arra figyelj, hogy a gyökérlabdája ne száradjon ki. Ha cserépben indítod útjára, ne felejtsd tápoldattal segíteni a növekedését.

 

A dérbabér gondozása

A full napsütés nem a kedvence, ezért érdemes félárnyékba ültetned. Télen óvatosan öntözd még a lakásban is, ne tocsogjon a vízben a gyökérlabdája. Tavasz végén érdemes átültetni tápanyagban gazdag virágföldbe és természetesen rendszeresen (kéthetente) tápoldatozni.

Tavasszal meg kell metszeni és eltávolítani a nem kívánt hajtásokat.

 

A dérbabér betegségei

A dérbabér jellemző betegsége, hogy levelei sárgállni kezdenek: ennek oka lehet a túlzottan erős napsugárzás, vagy a víz magas mészkőtartalma. Ezesetben azonnal kezelned kell a növényt.

 

Dérbabér szaporítása

A legegyszerűbb módszer a dugványozás, és az ősz a legideálisabb időszak ehhez. Bár magról is szaporítható, de ez nehezebb feladat. A magok csak akkor csíráznak ki, ha fagyhatás éri őket, ezért tél előtt tegyük ki őket a szabadba, mielőtt elvetnénk őket.

 

Mérgező-e a dérbabér?

Igen, piros gyümölcsének nagy mennyiségben történő fogyasztása akár szívleállást is okozhat.

Hogyan segíthetjük a dérbabér tápanyagellátását?

A növények tápanyagellátását szolgáló vagy a talajok tápanyagszolgáltató képességét, termőképességét befolyásoló készítmények ideálisak erre a célra. A Greenman Floralia amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok és dísznövények biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?