Abesszin banán
blog

Banánfa gondozása

A banánfa neve megtévesztő lehet, nem klasszikus fáról van szó, nagyra nő ugyan, viszont szára inkább hasonlít a lágy szárú növényekére. Számos fajtája létezik, ezek közül jó pár nevelhető már lakásban is. Mutatós, izgalmas növény, amennyiben biztosítani tudjuk számára a megfelelő körülményeket.

 

A legtöbb banánfa meleg éghajlaton nő a legjobban, de vannak közöttük olyanok, akik hidegebb környezetben, például a mi mérsékelt éghajlatunkon is jól érzik magukat. Egyébként a legjobban inkább 20-25 Celsius fok között fejlődnek, ami teljesen ideális lehet itthon is, viszont érzékeny növények, ezért is főleg lakásba ajánlott, ahol védve van a szélsőséges időjárási körülményektől és betegségektől. (Télen is szüksége van a legalább 15 Celsius fokra.) A maga 2-2,5 méteres magasságával sajnos nem minden lakásba ideális növény – muszáj tágas teret találnunk neki a megfelelő növekedéshez. Körülbelül négy évesen hozhat először virágot, termést ritkábban, de ezek elég kicsik is maradnak, fogyasztásra alkalmatlanok. Virágai elég mutatósak, bár ritkán jelennek meg.

 

Banánfa fényigénye

A banánfa él-hal a sok napfényért, legalább hat órát biztosítanunk kell neki a közvetlen napfényt. Ha erre nincs lehetőségünk a lakásban, akkor nem ajánlott nevelni. Vannak bizonyos fajták, melyek félárnyékban is jól érzik magukat, erről érdemes érdeklődni a kertészetekben. A leggyakrabban kapható fajták:

  • Törpe banán
  • Abesszin banán

 

Vízigény és párásítás

Törpe banán

Törpe banán (Musa acuminata)

Imádja a vizet. Előfordulhat, hogy naponta kell öntöznünk, főleg a legmelegebb hónapokban. Ne áztassuk el, de tartsuk fent a talaj nedvességtartalmát. A legjobb, ha erre lágy vízet használunk, ha lehetőségünk van rá, gyűjtsünk esővizet. Sose legyen azonban ez túl hideg, legalább 15 Celsius fokos vízzel öntözzük. A gyökérrothadást egy jó vízelvezető talajjal kerülhetjük el. Emellett a levélbarnulás mutatja még nekünk, hogy nem megfelelő a nedvességtartalom – mind a talajban, mind pedig a légkörben.

 

Mivel trópusi növény, inkább a párás közeget szereti. Amennyiben a lakás jellemzően száraz és hűvösebb, nem fogja magát jól érezni. A párát biztosíthatjuk egyébként a szokásos párásító módszerekkel, mint a rendszeres vízpermet a leveleken vagy télen a fűtőtestre helyezett párásító. Télen vegyünk vissza az öntözéséből, épphogy csak legyen nedves a talaj – különben könnyen gyökérrothadás alakulhat ki.

 

Talaj

A földre is ügyelnünk kell, ennek kifejezetten tápanyagban dúsnak és szerves anyagban gazdagnak kell lennie, ezen kívül pedig jellemzően az enyhén savas talajt szeretik. A gyökereknek kell a hely, így nagy cserépre lesz szükséged, de ez legyen jó vízelvezető.

Abesszin banán (Ensete ventricosum)

Abesszin banán (Ensete ventricosum)

Banánfa szaporítása

Tőosztással tudjuk szaporítani, mivel nagy növény, nem lesz egyszerű dolgunk, de jellemzően a fiatal sarjhajtásokat szokták leválasztani az anyanövényről. Körülbelül három évente, a növekedés intenzitásától függően szükség lesz az átültetésre is.

 

Betegségek

Beltérben a leggyakoribb betegsége a helytelen öntözésből fakad és a nem megfelelő talajból. A gyökérrothadás és a levelek barnulása mind az előbbire utal. Amennyiben megáll a növekedésben, hónapokig nem mutat változást, valószínűleg nem érzi jól magát a talajban. Ebben az esetben át kell ültetnünk.

 

Hogyan erősítsük meg a banánfa gyökérzetét és szerkezetét?

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Vélemény, hozzászólás?