blog

5 virág, amit imádnak a méhek

Milyen virágot szeretnek a méhek? Bármilyen virágot is választanál a kertbe, semmivel sem hibázhatsz, a méhek és más hasznos beporzók bármelyikért hálásak lesznek. Ha viszont neked a legfontosabb szempont az, hogy biztosan odavonzd őket, akkor adunk pár tippet hozzá, melyik fajtákat válaszd!

 

Nem kell nagyon kompromisszumot kötnöd színek terén! A méhek különösen szeretik a kék, lila, sárga és fehér virágokat. Ezeket nagyobb valószínűséggel keresik majd fel, mint a többi színt – de mint mondtuk, ez nem jelenti azt, hogy a kert többi virágát hanyagolni fogják. Ezen kívül érdemes őshonos fajtákat választanod. Nemcsak a saját dolgodat könnyíted meg ezzel – hiszen ezek a legkönnyebben nevelhetők -, a méhek is elsősorban ezeket részesítik előnyben.

 

Levendula

A levendulát nemcsak imádják a méhek, de sok kártevő viszont kifejezetten utálja. Jellegzetes, intenzív illatú virágai tavasztól egészen nyár közepéig (vagy akár végéig) vonzzák a méheket. Szárazságtűrő, könnyen nevelhető növény, több évig virágzik majd neked, ha megfelelően neveled! Fontos, hogy virágzás és betakarítás után gondosan metszd vissza, hogy elkerüld a felkopaszodást és inkább bokrosodásra ösztönözd! Plusz jó hír, hogy elvirágzás után, leszárítva is még sokáig illatos marad, így ezután is hasznosíthatod: például egy kis zsákba helyezve a szekrényben távol tartja a molyokat.

Levendula

Árvácska

Az árvácska közkedvelt növény, mert rengeteg féle színben pompázik – olyanokban is, melyeket imádnak a méhek. A kertnek így változatos, izgalmas kinézetet kölcsönöz. Könnyen nevelhető növény, jó hír, hogy még félárnyékos helyen is jól érzi magát. A talaj legyen tápanyagdús és jellemzően nedves. Magról is egyszerűen nevelheted. A beporzók miatt kifejezetten ajánlott kertbe, de sokan egyébként még beltérben is tartják.

Lángvirág

A lángvirág többféle színben és formában is elérhető, többek között fehér változatát imádják a méhek. Egy jó tápanyagdús földben, félárnyékos helyen rengeteg virágot hoz majd neked, melyből sokszor úgy tűnhet, több van, mint levélből a növényen. A dús virágzásra egész nyáron számíthatunk, majd ha ez a végéhez közeledik, egy kis metszéssel még arra is van esély, hogy ősszel másodszor is virágozzon.

Aranyvessző

A gazdag sárga virágokat hozó aranyvessző nemcsak mutatós, hanem közkedvelt gyógynövény is. Epe-, vese- és mályproblémákra fogyasztják elsősorban tea formájában. Vízhajtó hatású, így vesekőre kifejezetten ajánlott is. Gyorsan növő növény, előszeretettel terjeszkedik is a kertben, így érdemes kordában tartani. Elég igénytelen növény, szinte a jég hátán is megél, ezért bármilyen adottságú kertbe nyugodt szívvel ajánljuk.

Kokárdavirág

A markáns megjelenésű kokárdavirág sem túl igényes növény, még minimális gondozás mellett is gyakran hoz virágot. Egyedül arra kell ügyelnünk, hogy ne nagyon öntözzük túl, a gyökérrothadásra hajlamos. Akár 60 cm-es magasságával jól mutat kertben, cserépben egyaránt.

 

Érdemes tudnod: Nemcsak a dísznövények vonzzák különösen a méheket. Vannak a veteményesnek lakói, melyeket már csak azért is hasznos ültetned, mert virágaikat imádják a méhek. Ilyen például a rozmaring, a metélőhagyma és a menta is!

 

Bármilyen virágot nevelsz is, ezzel nemcsak a méhek és más hasznos beporzók életét segíted, hanem a kerted zöldségei és gyümölcsei beporzását is bebiztosítod, mely a bő termés egyik alapja!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?