Pálma gondozása lakásban: Fényigény, öntözés és gyakori pálma fajták gondozása. Arch. Attilio Mileto - attilio.mileto@florero.net, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Pálma gondozása lakásban

A pálmák, habár egzotikus vidékekről származnak, meglepő módon mégis elég jól alkalmazkodnak ahhoz, ha lakásban tartott növénynek kell lenniük – még azt is túlélik, ha esetleg elhanyagoljuk.

Pálma gondozása lakásban: Fényigény, öntözés és gyakori pálma fajták gondozása. Arch. Attilio Mileto - attilio.mileto@florero.net, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pálma gondozása lakásban: Alapszabályok

Közvetett fény a legjobb, emellett mindig tartsuk nedvesen a földjét! Imádja, ha párás a lakás és ha távol tartjuk a hideg huzattól vagy a száraz, állott levegőtől. Megfelelő gondozás mellett sokáig él és nagyra is megnő. Alább részletesebben:

Közvetett fény

Sok pálmafaj szereti a nem kevés mennyiségű fényt, de nem szívbajosak akkor sem, ha a lakás inkább árnyékos. Ettől függetlenül pár órát mindenképp biztosítsunk nekik közvetett fényt, kerüljük a perzselő napfényt.

Megfelelő mennyiségű víz

Sok népszerű szobanövényhez hasonlóan a pálmafák öntözése során is nagyon fontos a megfelelő egyensúly megteremtése – mindig legyen egy picit nedves a földje, de ne álljon rendszeresen a cseréptálban a víz, mert az gyökérrothadást eredményez!

Lazább talaj

A talajra sem nagyon kényesek, általános virágföldbe is ültethetők, de a legjobban a laza, porózus talajkeverékben fognak fejlődni (elérhető konkrétan pálmák részére kevert földek is). A gyökereiknek ugyanis jót tesz a szellőzés és a jó vízelvezetés. 

Táplálás

Egyes pálmafajták érzékenyek a tápoldatokra, így menjünk biztosra, mindegy milyen pálmánk van, speciálisan pálmafák igényeire készített tápoldattal kezeljük őket, tavasztól őszig 1-2 hetente.

A jó cserép

Sok pálmafa nem szereti, ha túl gyakran átültetik őket, ezért hagyd, hogy ugyanabban a cserépben nőjön, amíg ki nem növi azt.

Gyakori pálma fajták gondozása

  • Cikász pálma: A cikász pálma (Cycas revoluta) igényei általánosak, szerencsére a fenti pontok betartásával sokáig gyönyörködhetünk a különleges formájában.
  • Madagaszkári pálma: A madagaszkári pálma már önmagában különleges, másnéven gumólábfának is hívják. Lakásban is egyszerűen tartható!
  • Elefántfül pálma: Szintén könnyen tartható cserépben beltéren. Nevéhez híven levelei szélesek, elefánt füléhez hasonlók és friss zöld színben pompáznak.
  • Jukka pálma: A Jukka pálmának szintén mutatós kinézete van, talán ez az egyik legjellegzetesebb pálma forma, amit ismerünk. A Jukkán belül is számos fajtával találkozhatunk. Tartása ismételten egyszerű, lakásban nem okoz semmilyen nehézséget.

Hogyan erősítsük meg a pálma gyökérzetét és szerkezetét?

A Greenman Floralia a balkon és szobanövények vegyszermentes készítménye. A Greenman Floralia jótékony hatását növényeid ragyogásukkal hálálják meg és pálmákhoz is kiváló.

Mire jó a Floralia?

  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Nagyobb pálmafajták esetén ajánljuk a Greenman Agro készítményt.

A Greenmant mindenkinek ajánljuk, aki szereti a növényeit.

Pálmakertészetünkben az Agro tápoldatot használjuk, nagy megelégedéssel, mivel a növények fejlődése intenzívebb általa és nem utolsó sorban tapasztalataink szerint az átültetés során kevésbé éri őket sokkhatás.

Palm Home Pálmakertészet

Pálmafa gondozása Greenman Agroval  Pálmafa gondozása Greenman Agroval

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?