Eper ültetése - M1ss1ontomars2k4 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons
blog

Az eper betegségei

Az eperre sok veszély leselkedik a kertben, kártevők és betegségek közül is. Ez nemcsak a virágzás alatt okozhat problémát, bár ekkor különösen kell rá ügyelnünk, különben a termés bánhatja. Még ha ideális körülményeket teremtünk is neki – sok fénnyel, kielégítő locsolással és jó tápanyagdús földdel, akkor sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy nem lesz semmi probléma. Viszont, ha időben észrevesszük, hatékonyan kezelhető!

Eper ültetése - M1ss1ontomars2k4 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Az alábbiak az eper – vagy más néven szamóca – leggyakoribb betegségei:

szamócát károsító betegségek kapcsán általánosan összefoglalható, hogy a talaj megfelelő takarása az egyik legfontosabb megelőző védekezési forma. (Forrás: A szamóca növényvédelme)

Lisztharmat

Az egyik leggyakoribb betegsége – mint sok más növénynél. A jellegzetes fehér-szürkés, lisztszerű foltok megjelennek a leveleken, melyek aztán idővel egybefüggővé válnak és az egész növényre kiterjedhetnek, így az indákra és gyümölcsökre is. A levelek idővel eldeformálódnak, drasztikus esetben a növény elsatnyul, termést nem hoz. Párásabb, hűvösebb időnél szokott megjelenni, koratavasszal. Különösen veszélyeztetettek a fiatal egyedek. Vegyszerek nélkül úgy védekezhetsz ellenük a legjobban, ha nem ülteted túl sűrűn a töveket, így valamennyi légmozgás biztosított a levelek között.

A lisztharmat fehér foltokban való megjelenése a növényeken:

Lisztharmat, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Powdery_mildew.JPG

Fitoftórás gyökérrothadás, gyümölcsfoltosság

A lisztharmathoz hasonlóan gyakori betegség, de annál jóval súlyosabb károkat képes okozni a gyökéren és gyümölcsön egyaránt. Először a levelek kezdenek el sárgulni, majd lekókadnak. A gyökerek belül épek, kívül viszont egy barna réteg jelenik meg rajtuk, a gyümölcsökön viszont már éretlenül is barna foltok jelennek meg. Ezek terjedésével a termés elsatnyul. Az első melegebb napok megjelenésével, 20-22 Celsius fokon számíthatunk rá, ha a meleg időjárás még párával, sok esővel is társul. Nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, különben súlyos pusztítást végez. A fertőzött részek eltávolítása a leghatékonyabb módszer ellene! Megelőzésképp használjunk mulcsot, hogy a felcsapódó esővel kisebb eséllyel kerüljön a kórokozó a levelekre.

 

Gnomóniás betegség

Barnás-vöröses foltokban jelentkezik a levelek szélén, melyek rövid időn belül növekedésnek indulnak. Előrehaladott állapotban a foltok középen megszürkülnek. A termést is megtámadja, a foltok itt lilás-piros színűek, melyek idővel bemélyednek, majd a gyümölcs rothadásnak indul. A virágzási időszak egyik legnagyobb veszélye. Szintén a fertőzött részek megsemmisítésével védekezhetünk a legjobban ellene.

 

Levélsodródás

Nevéből fakadóan könnyen kitalálhatjuk, hogy jeleit a leveleken kell keresnünk: először kisebb, sárgás-zöldes foltok formájában, melyek idővel az egész levelet átszínezik. A fertőzés hatására a levél idővel deformálódik, hullámossá válik majd besodródik. Védekezni ellene részben a tetvek megelőzésével tudsz, mert ők is terjesztik.

 

Levélfoltosság

Kétféle levélfoltosság támadja meg az epret. Egyik a mikoszferellás, mely nem okoz túl nagy kárt, ha nem hagyjuk elburjánzani. A leveleken jelenik meg kisebb, lilás-pirosas foltokban, melyek idővel megnőnek, közepük kifehéredik. A lisztharmathoz hasonlóan védekezhetünk ellene. A másik, a diplokarponos levélfoltosság nagyobb károkat képes okozni, hasonlóan az előbbihez foltokban jelentkezik, de itt ezek nem fehérednek ki a közepükön. Védekezni ellene ugyanúgy tudsz, mint a lisztharmat esetében. Ajánlott a szüret utáni lombozat lekaszálás.

 

Antraknózis

Komoly károkat okoz kezeletlenül. Először a leveleken majd a gyümölcsön jelenik meg, utóbbin sárgás-barnás foltok jelennek meg, melyek besüllyednek a fertőzés előrehaladtával, az indák pedig feketedhetnek. Védekezni úgy tudsz ellene, ha nem ülteted túl zsúfoltan a töveket, használsz mulcsot – főleg a csapadékos, párás időben fertőz!

 

Botrítisz

A csapadékos időjárás egyik legveszélyesebb gombás betegsége, mely az epret megtámadhatja. A gyümölcsön és már a virágon is megjelennek a tünetei, ritkábban fordul elő leveleken. A termés foltokban kezd el rothadni, melyeken idővel megjelenik egy szürkés penészréteg. Képes áttelelni a fertőzött részeken, így azokat a következő évi termés megmentése érdekében mindenképp metszük le és semmisítsük meg.

 

Részletes leírásért, fotókért ajánljuk továbbá a Bogyósok védelméről és szamóca vírus betegségeiről szóló anyagot.

 

Greenman Agro

3 290 Ft-tól

Greenman multifunkciós slagos adagoló

7 990 Ft

Hobbi kertész termékcsomag

8 290 Ft

Greenman AlgiCell

3 890 Ft-tól

Greenman AlgiCell csomagok

6 690 Ft-tól

Greenman AlgiNova

2 590 Ft

Greenman AlgiNova csomagok

12 490 Ft-tól

Vízsugár irányító szelep – Greenman slagos adagoló tartozék

300 Ft

Greenman Latrinaelixír – a kerti WC-k szagtalanításához (1 kg)

3 290 Ft

Greenman Arzenál – Kerti szerszámkészlet álmaink kertjének megvalósításához

16 990 Ft

Greenman GARDEN termékcsomag

34 990 Ft

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?