Almafa tűzelhalás betegséggel - I, Paethon, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Az almafa betegségei – Képekkel

Az almára egyaránt veszélyesek baktériumos, vírusos és gombás megbetegedések is, ráadásul kártevők ellen sem védettek. A különféle betegsége kiterjednek a fa legtöbb részére, mint az ágakra, hajtásokra, termésre és levelekre egyaránt. A legfontosabb védekezés a helyes gondozás, melybe, gyümölcsfa lévén szorosan beletartozik a metszés is. A továbbiakban bemutatjuk, hogy melyek az almafa leggyakoribb betegségei.

Az alábbi lista kizárólag a betegségek felismeréséül szolgál, kezelésükre nem térünk ki.

 

Monília

Az egyik leggyakoribb probléma, hazánkban rengeteg gyümölcsfát érint és szinte nincs is olyan kertész, aki ne találkozna vele. A gombás megbetegedés a virágokat és a termést is támadhatja. A virágok megbarnulnak és elszáradnak, a termés pedig fokozatosan elrothad. Az ágakon is tovább terjedve jellegzetes jele a mézgásodás. Nagyon fontos a fa életkorának megfelelő metszés, de ezzel egyetemben a beteg részek eltávolítása és megsemmisítése. A rothadásnak “köszönhető” gyümölcsmúmiák egy része lehull, másik részük a fán marad, fontos, hogy ezek mindegyikét távolítsuk el és semmisítsük meg, mert a gomba ezeken tovább él és könnyen fertőz.

Monília betegség megelőzése, kezelése - Algirdas at the Lithuanian language Wikipedia, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Lisztharmat

A legtöbb hobbikertésznek nem kell bemutatnunk a növények egyik leggyakoribb gombabetegségét. Fehér, lisztszerű réteget képez a leveleken és a hajtásokon, esetenként még a termésen is. Képes legyengíteni a növény immunrendszerét, így az fogékonnyá válik más betegségekre is. Tavaszi lemosó jellegű permetezéssel védekezhetünk ellene, mint a monília esetében, de itt is érvényesül, hogy a fertőzött részeket minél hamarabb le kell metszenünk.

A lisztharmat fehér porszerűen jelenik meg a növényeken:

Lisztharmat, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Powdery_mildew.JPG

Mozaik vírus

A leggyakoribb vírusbetegsége ennek a fának. Klorotikus foltok jelennek meg a leveleken, melyek idővel kifehéredhetnek. A terméshozamra súlyos hatással lehet, amennyiben kezeletlenül hagyjuk.

Klorotikus foltok megjelenése a növényeken:

Mozaik vírus a növényeken - Mosaic virus - Howard F. Schwartz, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Varasodás

A termésen nemcsak esztétikai kárt okoz, képes fogyasztásra alkalmatlanná is tenni. Olajszerű folt jelenik meg a leveleken, a termésen pedig sötétzöld foltok a jellemzőek. A héj könnyen berepedezik, így nemcsak a varasodás lesz rá veszéllyel, hanem számos más betegség is.

Varasodás alma esetében - Rasbak, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Tűzelhalás

A virágok elfeketednek a tűzelhalás hatására. Másrészt ez a betegség kihat a hajtásokra is, melyek visszagörbülnek. Mézgásodás is jellemző lehet. A terméshozamra van drasztikus hatással; már egészen fiatal korban megtámadja és el is pusztítja a termést.

Almafa tűzelhalás betegséggel - I, Paethon, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Az almafa kártevői

Az almafa kártevőivel szemben a legjobb, ha évről-évre alkalmazunk lemosó permetezést. Ajánlott inkább tavasszal, de a lelkesebbek elvégezhetik ősszel és tavasszal egyaránt.

 

Almamoly

A fertőzött gyümölcs jele a horpadás, de olykor nehezen észrevehető, mert a gyümölcs nem hullik le. A hernyók beeszik magukat egészen a magokig és ezekkel táplálkoznak.

 

Levélpirosító tetű

A lombkorona felső részében jelenik meg sokszor. A levelek nedveivel táplálkozik, ennek hatására azokon pirosas foltok jelennek meg.

 

Almalevél-gubacsszúnyog

Nevét onnan kapta, hogy jelenléte a levelek összesodródásával jár, ezeken a helyeken élnek a lárvák és táplálkoznak a levélből.

 

Sodrómoly

A virágzás előtt, kora tavasszal számíthatunk a jelenlétére. A hajtásokat szövögetik össze, innen ered a nevük is.

 

Gombás megbetegedések és molyok ellen léteznek öko módszerek és javaslatok (forrás: ÖMKi), melyeket érdemes megpróbálni, mielőtt vegyszereket alkalmaznánk. Az almafák gombabetegségei elleni védekezés komplex stratégiát igényel. Az egyik legfontosabb megelőző lépés az aktív talajélet fenntartása, és ezen keresztül a lomb lebomlásának biztosítása. (forrás: biokutatas.hu).

Az aktív talajélet fenntartásához elengedhetetlenek a jótékony mikrobák. A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok és növények biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását. Fontos kiemelni, hogy a készítmény az aktív talajélet fenntartásában segít megelőző jelleggel.

Greenman AlgiNova csomagok

12 490 Ft-tól

Greenman AlgiCell csomagok

6 690 Ft-tól

Greenman GARDEN termékcsomag

34 990 Ft

Greenman AlgiNova

2 590 Ft

Greenman AlgiCell

3 890 Ft-tól

Vízsugár irányító szelep – Greenman slagos adagoló tartozék

300 Ft

Greenman Arzenál – Kerti szerszámkészlet álmaink kertjének megvalósításához

16 990 Ft

Greenman multifunkciós slagos adagoló

7 990 Ft

Greenman Latrinaelixír – a kerti WC-k szagtalanításához (1 kg)

3 290 Ft

Hobbi kertész termékcsomag

8 290 Ft

Greenman Agro

3 290 Ft-tól

Vélemény, hozzászólás?