Uborka betegségei - Peronoszpóra
blog

Az uborka betegségei – Képekkel 🥒

Az uborka számos különféle olyan betegség áldozata lehet, melyek sokszor gyorsan terjednek, így kulcsfontosságú, hogy időben észrevegyük a problémát. Néhány megelőző trükkel segíthetjük a minimálisra csökkenteni az esélyét, de sajnos a szélsőséges időjárás és az évszakok kitolódása miatt minden igyekezetünk ellenére megjelenhetnek. Épp ezért muszáj tisztában lennünk a korai jelekkel.

Azzal segíthetünk a legjobban a növénynek, ha ideális környezetet teremtünk a növekedéshez: Ez nemcsak a jó vízelvezető és tápanyagdús talajt jelenti, vagy épp a világos, de félárnyékos helyet, hanem azt is, hogy nem ültetjük zsúfoltan a növényeket. Amennyiben kedvezőek a körülmények, a növény is képes lesz egy erősebb immunrendszerrel védekezni a betegségekkel szemben.

Az uborkát vírusok, gombák és baktériumok is megtámadhatják.

Az uborka gyakori gombás betegségei

Lisztharmat

A lisztes-porszerű foltokban jelentkező lisztharmatnak számos fajtája ismert és többségük egy bizonyos növényt támad meg – így az uborkát is. Nedves, párás időben jelenik meg a leveleken, mely gátolja a fotoszintetizálást, legyengíti a növényt és így számos más betegségre is fogékonnyá válik.

Uborka betegségei - Lisztharmat - DSC05460 powdery mildew cucumber

Peronoszpóra

Szintén van egy fajtája, mely kifejezetten az uborkára veszélyes. A lisztharmattal egyetemben már egészen hűvös közegben is fertőz, így gyakorta okoz fejfájást koratavasszal.

Uborka betegségei - Peronoszpóra

Kolletotrihumos betegség

A terméseken lesz szembetűnő, kis, barna, beesett foltokban jelenik meg, a leveleken pedig kisebb sárgás foltok keletkeznek, melyek közepe idővel enyhén megbarnul, elszárad, majd ki is lyukad.

Botrítisz

Szürkésbarna penészfolt jelenik meg a termésen, majd továbbterjedve egy összefüggő réteget képez. Párásabb időben jellemző a megjelenése, érdemes ezért a növény levelei között a megfelelő légáramlás biztosítása.

Az uborka leggyakoribb baktériumos megbetegedése

Pszeudomonászos betegség

Nyálkás foltokban jelenik meg a száron, leveleken és idővel a termésen. Főleg a földön növekvő uborkánál jellemző a melegebb, párásabb időjárás alatt. A leveleken kisebb, száradó foltok jelennek meg, kicsit olyan, mintha napégette lenne.

Az uborka leggyakoribb vírusos betegségei

Sárga foltok az uborka levelén: Mozaikbetegség

Leggyakrabban rovarok, főleg levéltetvek terjesztik, de képes fertőzni piszkos szerszámokkal is. Nevét onnan kapta, hogy a leveleken mozaikszerű sárga foltokban jelenik meg. Ezek a foltok aztán a termésen is megjelennek, satnyává téve azokat és egyébként a terméshozamra is kedvezőtlen hatással lesz.

Az uborkát számos más betegség is tizedelheti, például a gyökérrothadás is jellemző egy kedvezőtlen vízelvezetésű talaj esetében. Azonban a mi éghajlatunkon a fenti problémák a leggyakoribbak. Pár megelőző lépéssel viszont a növény elég ellenálló lesz ezekkel szemben és elkerülhetjük a teljes pusztulást.

Vegyszermentes megelőzés

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok és növények biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

  •  Bio kertészetek, bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható

Vegyszermentes megoldás a jótékony baktériumok erejével!

Fontos! A Greenman Agro készítmény a megelőzésben segít.

Egészséges immunrendszer és ellenállóbb növény már a kezdetektől a Greenman Agroval!
 

Ez is érdekelhet

2 thoughts on “Az uborka betegségei – Képekkel 🥒

  1. faragoilona1 szerint:

    Üdvözlöm!
    A kérdésem az, 10l vízben 1 dl Agrot kell feloldani, és heti egyszer ajánlatos alkalmazni. Talajba locsolni, ill permetezni,
    A választ előre is köszönöm

    1. Greenman szerint:

      Kedves érdeklődő!
      Zöldségek és virágok esetén:
      Öntözéshez 1 dl-t kell 10 liter vízhez keverni, permetezéshez pedig 2-3 dl-t 10 liter vízhez. Palánták esetében elég kevesebb 1 dl-t tegyen 10 liter vízbe és ezt permetezze finoman a talajra.

      Tuják:
      Öntözni érdemes az Agroval, 1 dl kell 10 liter vízbe hetente 1x. Ha már problémás a növény, akkor 2-3 dl is mehet a 10 liter vízbe és érdemes ezzel heti 2x is öntözni legalább 2-3 héten keresztül. A barnulást okozhatják kártevők, szárazság, tápanyaghiány. Az Agro minden esetben hatásos lehet azáltal, hogy javítja a talaj minőségét, serkenti a növény tápanyagfelvételét és támogatja az immunrendszerét. Ennek következtében beindul egy fokozott gyanta képződés, ami ellenállóbbá teszi a növényt az említett tényezőkkel szembe.

      Fák:
      Permetezni érdemes évi 6-8 alkalommal. 2-3 dl kell 10 liter vízben ebben az esetben. Ebben benne van a tavaszi és őszi lemosó permetezés is. Lehet kén és/vagy réz tartalmú termékekkel együtt használni. Lemosó permetezéskor 4-5 dl mehet a 10 liter vízbe.
      Ha már valami megtámadta a növényt, akkor töményebb oldattal kell permetezni 4-5 dl kell a 10 liter vízbe és ezzel eleinte akár 5-6 naponta permetezni kell.

      Gyep:
      3-5 dl Agrot érdemes 10 liter vízben egy háti permetezőben felhígítani és ezt 100m2 fűfelületre kijuttatni.
      Vagy a slagos adagoló termékkkel kijuttatni. Lényeg a megfelelő csíraszám, tehát mindenképpen azt vegye figyelembe, hogy 3-5 dl Agrot használjon fel 100 m2-re .

      Üdvözlettel: a Greenman csapata

Vélemény, hozzászólás?