Uborka betegségei - Peronoszpóra
blog

Az uborka betegségei – Képekkel 🥒

Az uborka számos különféle olyan betegség áldozata lehet, melyek sokszor gyorsan terjednek, így kulcsfontosságú, hogy időben észrevegyük a problémát. Néhány megelőző trükkel segíthetjük a minimálisra csökkenteni az esélyét, de sajnos a szélsőséges időjárás és az évszakok kitolódása miatt minden igyekezetünk ellenére megjelenhetnek. Épp ezért muszáj tisztában lennünk a korai jelekkel.

 

Azzal segíthetünk a legjobban a növénynek, ha ideális környezetet teremtünk a növekedéshez: Ez nemcsak a jó vízelvezető és tápanyagdús talajt jelenti, vagy épp a világos, de félárnyékos helyet, hanem azt is, hogy nem ültetjük zsúfoltan a növényeket. Amennyiben kedvezőek a körülmények, a növény is képes lesz egy erősebb immunrendszerrel védekezni a betegségekkel szemben.

 

Az uborkát vírusok, gombák és baktériumok is megtámadhatják.

 

Az uborka gyakori gombás betegségei

Lisztharmat

A lisztes-porszerű foltokban jelentkező lisztharmatnak számos fajtája ismert és többségük egy bizonyos növényt támad meg – így az uborkát is. Nedves, párás időben jelenik meg a leveleken, mely gátolja a fotoszintetizálást, legyengíti a növényt és így számos más betegségre is fogékonnyá válik.

Uborka betegségei - Lisztharmat - DSC05460 powdery mildew cucumber

Peronoszpóra

Szintén van egy fajtája, mely kifejezetten az uborkára veszélyes. A lisztharmattal egyetemben már egészen hűvös közegben is fertőz, így gyakorta okoz fejfájást koratavasszal.

Uborka betegségei - Peronoszpóra

Kolletotrihumos betegség

A terméseken lesz szembetűnő, kis, barna, beesett foltokban jelenik meg, a leveleken pedig kisebb sárgás foltok keletkeznek, melyek közepe idővel enyhén megbarnul, elszárad, majd ki is lyukad.

 

Botrítisz

Szürkésbarna penészfolt jelenik meg a termésen, majd továbbterjedve egy összefüggő réteget képez. Párásabb időben jellemző a megjelenése, érdemes ezért a növény levelei között a megfelelő légáramlás biztosítása.

 

Az uborka leggyakoribb baktériumos megbetegedése

Pszeudomonászos betegség

Nyálkás foltokban jelenik meg a száron, leveleken és idővel a termésen. Főleg a földön növekvő uborkánál jellemző a melegebb, párásabb időjárás alatt. A leveleken kisebb, száradó foltok jelennek meg, kicsit olyan, mintha napégette lenne.

 

Az uborka leggyakoribb vírusos betegségei

Mozaikbetegség

Leggyakrabban rovarok, főleg levéltetvek terjesztik, de képes fertőzni piszkos szerszámokkal is. Nevét onnan kapta, hogy a leveleken mozaikszerű sárga foltokban jelenik meg. Ezek a foltok aztán a termésen is megjelennek, satnyává téve azokat és egyébként a terméshozamra is kedvezőtlen hatással lesz.

 

Az uborkát számos más betegség is tizedelheti, például a gyökérrothadás is jellemző egy kedvezőtlen vízelvezetésű talaj esetében. Azonban a mi éghajlatunkon a fenti problémák a leggyakoribbak. Pár megelőző lépéssel viszont a növény elég ellenálló lesz ezekkel szemben és elkerülhetjük a teljes pusztulást.

 

Vegyszermentes megelőzés

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok és növények biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

 •  Bio kertészetek, bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható

Vegyszermentes megoldás a jótékony baktériumok erejével!

Fontos! A Greenman Agro készítmény a megelőzésben segít.

Egészséges immunrendszer és ellenállóbb növény már a kezdetektől a Greenman Agroval!
 

Ez is érdekelhet

2 thoughts on “Az uborka betegségei – Képekkel 🥒

 1. faragoilona1 szerint:

  Üdvözlöm!
  A kérdésem az, 10l vízben 1 dl Agrot kell feloldani, és heti egyszer ajánlatos alkalmazni. Talajba locsolni, ill permetezni,
  A választ előre is köszönöm

  1. Greenman szerint:

   Kedves érdeklődő!
   Zöldségek és virágok esetén:
   Öntözéshez 1 dl-t kell 10 liter vízhez keverni, permetezéshez pedig 2-3 dl-t 10 liter vízhez. Palánták esetében elég kevesebb 1 dl-t tegyen 10 liter vízbe és ezt permetezze finoman a talajra.

   Tuják:
   Öntözni érdemes az Agroval, 1 dl kell 10 liter vízbe hetente 1x. Ha már problémás a növény, akkor 2-3 dl is mehet a 10 liter vízbe és érdemes ezzel heti 2x is öntözni legalább 2-3 héten keresztül. A barnulást okozhatják kártevők, szárazság, tápanyaghiány. Az Agro minden esetben hatásos lehet azáltal, hogy javítja a talaj minőségét, serkenti a növény tápanyagfelvételét és támogatja az immunrendszerét. Ennek következtében beindul egy fokozott gyanta képződés, ami ellenállóbbá teszi a növényt az említett tényezőkkel szembe.

   Fák:
   Permetezni érdemes évi 6-8 alkalommal. 2-3 dl kell 10 liter vízben ebben az esetben. Ebben benne van a tavaszi és őszi lemosó permetezés is. Lehet kén és/vagy réz tartalmú termékekkel együtt használni. Lemosó permetezéskor 4-5 dl mehet a 10 liter vízbe.
   Ha már valami megtámadta a növényt, akkor töményebb oldattal kell permetezni 4-5 dl kell a 10 liter vízbe és ezzel eleinte akár 5-6 naponta permetezni kell.

   Gyep:
   3-5 dl Agrot érdemes 10 liter vízben egy háti permetezőben felhígítani és ezt 100m2 fűfelületre kijuttatni.
   Vagy a slagos adagoló termékkkel kijuttatni. Lényeg a megfelelő csíraszám, tehát mindenképpen azt vegye figyelembe, hogy 3-5 dl Agrot használjon fel 100 m2-re .

   Üdvözlettel: a Greenman csapata

Vélemény, hozzászólás?