Monília betegség kezelése, megelőzés Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
blog

Monília elleni védekezés: Hogyan védekezzünk a monília ellen?

A monília olyan növénybetegség, amellyel előbb-utóbb minden kertész találkozik; az egyik leggyakoribb veszélyforrása a gyümölcsfáknak.

Nemcsak a terméshozamra van komoly hatással, de súlyosan veszélyezteti a fa egészségét is (belepusztulhat az egész fa). Nagyon nehéz elkerülni főleg azokban a kertekben, ahol elmarad az őszi és/vagy a tavaszi lemosó permetezés. Megelőzése kulcsfontosságú, ha már egyszer megjelent, kevés dolgot tehetünk ellene.

A moníliát három penészgomba okozza: a termést fertőző Monilia fructigena és fructicola, emellett a virágokat megtámadó Monilia laxa. Előbbiek mind az érő és érett, mind pedig a földre hullott gyümölcsben képes élni és fertőzni, amennyiben az sérült, beteg. Főleg a meggy, cseresznye, szilva, alma, körte, őszi- és kajszibarack fákra jelent veszélyt, de ez nem jelenti azt, hogy nem találkozhatunk vele más gyümölcsfákon és akár még díszfákon is. Leginkább tavasszal jelenik meg, a magas páratartalmú hónapokban, mikor a fák virágzásnak indulnak. Az éghajlatváltozással az évszakok kitolódtak, sokáig fagyos, hűvös, extrém csapadékos a tavasz, mely fokozhatja a monília megjelenésének esélyeit. Nemcsak a gomba kialakulásának ideális körülményei miatt, hanem a szélsőséges időjárás hatására legyengült, betegségekre és kártevőkre érzékennyé váló növények miatt is.

A monília fertőzés tünetei

Ha a termést támadó Monilia fructigena fertőz, akkor elsősorban a sérült gyümölcsökön találkozhatunk a tünetekkel. A sérülés előfordulhat rovaroktól, elégtelen fejlődéstől vagy szélsőséges időjárási körülményektől, például jégesőtől. A termés barnul majd elrothad. A Monilia fructicola ezzel szemben képes akár egészséges gyümölcsöket is megtámadni, hasonló tünetekkel jelentkezik, mint a fructigena. Mindkét féle fertőzés esetében penészgomba telepek is megjelennek a rothadó gyümölcs felszínén.

Monília betegség megelőzése, kezelése - Algirdas at the Lithuanian language Wikipedia, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Amennyiben viszont a Monilia laxa, vagyis a virágfertőző penészgomba ütötte fel a fejét, akkor a virágok csésze- és sziromlevelei barnulásnak indulnak, majd a betegség rövid időn belül terjed az ágakon is. A fertőzés során az egyes részek (hajtások, gallyak és ágak) elhalása mellett jellegzetes mézgacseppek jelzik neked a problémát.

Monília betegség kezelése, megelőzés Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

A monília elleni védekezés

A monília elleni küzdelem legfontosabb része a megelőzés. Ahogyan már fentebb is említettük, a kialakulás után sokkal nehezebb dolgunk van a probléma megoldásában, épp ezért kell mindent megtenni, hogy elkerüljük. Ehhez az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • Gyümölcsfa tulajdonosként sajátítsuk el a növények helyes metszésének technikáját. Ez a kulcsa egy egészségesen, szellősen növő lombkorona kialakításának, ahol nem reked bent a pára, mely így nem jelent kiváló táptalajt a gombabetegségeknek. Fertőzött ágak esetén nemcsak a beteg részeket, hanem még kb. 10 cm-re az egészséges részekig is vissza kell vágni, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. A lemetszett fertőzött része elégetése, elszállíttatása vagy mélyre ásása javasolt.
  • Ültetésnél figyeljünk a környezetre: ne ültessük jellemzően árnyékos, teljesen szélvédett, páradús részére a kertünknek.
  • Az érést követően a gyümölcsmúmiákat mind a fa alól, mind pedig a fáról távolítsuk el.
  • A fát folyamatosan ellenőrizzük, hogy már a fertőzés első jeleinél közbeléphessünk.
  • Előzzük meg a monília kialakulását! Vegyszermentes megoldásként használhatunk mikrobiológiai készítményt akár önmagában, akár kiegészítésként a vegyszeres kezelés után, hogy visszaállítsuk a talaj és növény mikrobiológiai egészségét, növeljük a növény ellenállóképességét.  A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét és szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ezáltal ellenállóbbá teheti a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. A Greenman Agro használata épp ezért jelentős védő hatással bír, segít a megelőzésben. Fontos azonban, hogy a monília fertőzés megjelenésével és annak súlyosságával összefüggésben válasszuk a megfelelő és hatékony ellenszert, a Greenman Agro a megelőzésben segíthet kizárólag.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?