Cukkini betegségei - Hogyan előzzük meg a cukkini betegségeit? Greenman
blog

A cukkini betegségei – Előzd meg őket!

A cukkini egy könnyen termeszthető, hálás növény, egyetlen tövéről kár 20-25 darab termés is szüretelhető. Ráadásul beéri még a száraz talajjal is, mert mélyre nyúló és szerteágazó gyökér növesztésére törekszik. Betegségei gyakoriak ugyan, de a gyakorlott kertészek képesek időben elkapni, így a termés viszonylag könnyen menthető.

 

A cukkini betegségei főleg a kifejlett növényen jelentkeznek. Okozhatja őket a nem ideális természeti (akár szélsőséges) körülmények, esetleg tápanyaghiány (pl. gyakori a termések rothadása a kalciumhiány miatt) és persze a kártevők. Védekezni ellenük, mint sok más növény esetében leginkább megelőzéssel lehet: főleg, mivel nagy terjedésű növényről van szó, így muszáj a veteményesben elegendő helyet hagynunk neki. Sose ültessük zsúfoltan, ez kihatással lehet a terméshozamra és a növény egészségére is.

Cukkini betegségei - Hogyan előzzük meg a cukkini betegségeit? Greenman

 

Mozaikvírus a cukkinin

A mozaikvírus a cukkini esetében először a leveleken jelenik meg legnagyobb valószínűséggel: a levél kisebb foltokban deformálódik, hólyagok is megjelennek és mozaikszerű világoszöld minta jelenik meg rajta. A sárga mozaikvírus ezzel szemben kisebb pettyekben és szintén mozaikszerű mintázattal jelenik meg a leveleken. Utóbbiakat főleg a levéltetvek terjesztik, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük az elszaporodásukat.

 

Plectosporium betegség

Gombás megbetegedés, ebben az esetben a spórák leginkább a földben terjednek át. A csapadékos, melegedő, de még hűvös tavasszal kelnek életre és fertőzik meg a növényeket. A leveleken és a termésen kisebb kerek foltokban, a száron pedig rombusz alakú foltok jelzik a fertőzést.

 

Fitoftórás rothadás

Ez egy gombás megbetedés, mely hatására a leveleken kisebb majd egyre növekvő foltok jelennek meg. A betegség terjedésével a rothadás veszélyezteti a gyökeret és a termést is, előrehaladott állapotásban pedig az egész növényt képes könnyen elpusztítani.

 

Még egy gyakori jelenség: fehéredő cukkini levelek

Az egyik leggyakoribb probléma a cukkinivel, mikor a levelek egy része vagy egésze fehéredni kezd. Ennek számos oka lehet, többek között a fenti betegségek némelyike is – többek között a növény öregedését is jelezheti. Ezért összeszedtük a három leggyakoribb kiváltó okot:
A legkézenfekvőbb magyarázat a fehér foltok megjelenésére a sok kertész által jól ismert lisztharmat. A betegség hatására ugyanis a leveleken fehér, lisztszerű foltok jelennek meg. Amennyiben ez tényleg lisztharmat, nem kell megijedned, könnyen kezelhető betegségről van szó.
Lehetséges még az is, hogy a fehér leveleket rovarok okozzák: vannak ugyanis olyan kártevők, melyek a levelek nedveinek szívogatásával legyengítik azokat és ennek hatására hosszútávon a levél fakulni kezd.

 

Hogyan erősítsük meg a cukkinit?

A Greenman Agroban található mikroorganizmusok anyagcsere termékeikkel aktiválják az őshonos, adott talaj nyugvó állapotú hasznos baktérium közösségét, így a talaj élővé, aktívvá válik, a talajélet fellendül. Tápanyagokat biztosítanak a növények számára, többek között nitrogént, a szabadon élő nitrogénkötő fajok által (Rhodopseunomonas), foszfort a foszformobilizáló Bacillus faj által és nem utolsó sorban a szerves anyagok lebontásával.
Védettebbé teszik a növényeinket azáltal, hogy a gyökérzetet megerősíti.

Fontos! A Greenman Agro kizárólag a növény megerősítésében segíthet!

 

Greenman AlgiNova csomagok

12 490 Ft-tól

Greenman AlgiCell csomagok

6 690 Ft-tól

Greenman GARDEN termékcsomag

34 990 Ft

Greenman AlgiNova

2 590 Ft

Greenman AlgiCell

3 890 Ft-tól

Vízsugár irányító szelep – Greenman slagos adagoló tartozék

300 Ft

Greenman Arzenál – Kerti szerszámkészlet álmaink kertjének megvalósításához

16 990 Ft

Greenman multifunkciós slagos adagoló

7 990 Ft

Greenman Latrinaelixír – a kerti WC-k szagtalanításához (1 kg)

3 290 Ft

Hobbi kertész termékcsomag

8 290 Ft

Greenman Agro

3 290 Ft-tól

Vélemény, hozzászólás?