blog

Téli madáretetés – 8 legjobb magkeverék

Sokféle magkeverék létezik. A gyakoribb keverékek jellemzően nagy mennyiségű napraforgómagot, gabonát, valamint kisebb mennyiségű kukoricát, vagy kölest tartalmaznak. A búza ezen kívül például népszerű kiegészítő, de kevés tápértékkel rendelkezik a madarak számára. Nézzük melyek a legjobb lehetőségek madáretetésnél, hogy a kert lakói télen se maradjanak éhesek!

Miért fontos a téli madáretetés?

A madarak nehezen jutnak élelemhez télen, pedig a hideg idő miatt extra energiára van szükségük az ideális testhőmérséklet fenntartásához. Az etetőhelyek kialakítása segít nekik ebben.

A legjobb, ha egész évben szem előtt tartod ezt, így már eleve madárbarát kertet alakítasz ki, védettebb, fészkelésre alkalmas helyekkel és számos olyan növény ültetésével, melyet kedvelnek. Ilyen például a borostyán, a galagonya, az erdei fenyő, a madárberkenye, a kökény, az eperfa vagy épp a vadcseresznye is.

A jobbféle keverékek gyakran a madarak körében népszerűbb magvakat tartalmaznak, mint például több napraforgómag, tökmag, dió. Ezek a keverékek akár szárított gyümölcsöket, szárított lisztféregeket vagy más, madaraknak szánt különleges csemegéket is tartalmazhatnak. A keverékeket sokszor “madárspecifikus” összeállításban találod meg a boltban, például „énekesmadár-keveréket” vagy „pintykeveréket”, attól függően, hogy milyen magokat tartalmaznak. Ha magad kevernéd, jó ha ismered az alábbiakat, ezek elég népszerűek a tollasoknál:

A madarak kedvenc eleségei:

 1. Fekete napraforgómag:
  Számos magkeverék kulcsfontosságú alkotóeleme, gyakran magtömböket és süteményeket is formálnak belőlük. Magas fehérje-, zsír- és olajtartalommal rendelkezik, imádják például a pintyek, cinegék, harkályok, szajkók. A napraforgómag az egyik legkedveltebb csemege a madarak körében.
 2. Csíkos napraforgómag
  A feketéhez hasonlóan a csíkos napraforgómag is jó zsírtartalmú, olajos mag. A csíkos napraforgó héja vastagabb és keményebb, mint a fekete változaté, ez megnehezíti a kisebb madarak táplálkozását. Népszerű a nagyobb fajok között. Ha egy keverékben mindkét mag megtalálható, megfigyelheted, valószínűleg a fekete tűnik el először – mert egyszerűbb dolguk van vele. Mindkettőből találsz hántolt verziót!
 3. Sáfrány magja
  Egynyári virágmag, melyet közepes és nagy énekesmadarak kedvelnek. Bár úgy néz ki, mint egy fehér napraforgómag, a pórsáfrány valójában egy teljesen más növény. A fehér magvak a galambok, a cinegék kedvencei, bár más énekesmadarak is táplálkoznak vele, ha nincs napraforgómag. Mivel ez a mag kissé keserű ízű, a mókusok és más egyéb élőlények általában figyelmen kívül hagyják.
 4. Négermag
  A négermag  kicsi, sötét, hosszúkás mag, mely nagyon könnyű. Ez az olajban gazdag, magas zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú vetőmag Afrikából származik, és sok apró madár kedvence.
 5. Köles
  A köles egy fűmag, amely nagyon népszerű a kis madarak körében. Fehér és vörös változatban is kapható. Ez egy kicsi mag, kisebb, mint egy rizsszem. A köles sok keményítőt, fehérjét, rostot és zsírt tartalmaz.
 6. Mogyoró
  Az egész mogyoró a kisebb madarak, például a verebek és a pintyek kedvence lehet. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sózott vagy fűszerezett, és kisebb darabokra törve kínáljuk!
 7. Tökmag
  A tökmag is gazdag tápanyagforrás, kiváló forrása példáué az antioxidánsoknak és az esszenciális zsírsavaknak.
 8. Törtszemű kukorica
  Különböző őrlési méretekben kapható külön-külön és magkeverékek részeként. Ez egy nagyon gazdaságos gabonatípus, és nemcsak a vadon élő madarak üzleteiben, hanem a mezőgazdasági takarmányboltokban és számos kertészeti szaküzletben is könnyen beszerezhető. A repedt kukorica népszerű a talajról táplálkozó madarak, például a fürjek, valamint a fácánok, vad pulykák és kacsák körében.

Erre figyelj a téli madáretetés során!

A legjobb erre a célra egyébként a boltban készen kapható eleség golyó. Ezt helyezd olyan helyre, ahol ragadozók nehezen érik el. A visszajáró madarakra ugyanis lesben állnak. Gyümölcsök közül az alma a legkézenfekvőbb megoldás, rengeteg madár szereti – viszont akármit is helyezel ki, kerüld az erjedést! Ellenőrizd gyakran a kihelyezett gyümölcsöt és szedd be, amint erjedésnek indult.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?