blog

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz a hidegebb hónapok közkedvelt beltéri dísznövénye. Nevelése egyszerű, cserébe mutatós virágokat hoz neked. Ideális körülmények között ráadásul évekig elél és hozza színpompás virágait, melyek lehetnek például fehérek, pirosak, lilák vagy rózsaszínek is.

Karácsonyi kaktusz ápolása

A karácsonyi kaktusz szereti a több órás, közvetett fényt. Ezért érdemes ablak közelében, mindenképp egy világosabb szobában nevelned. (A levélperzselődéstől viszont óvd!) A neve ne tévesszen meg, attól függetlenül, hogy kaktuszról van szó, nem kedveli a több órás, tűző napfényt, így nyáron is csak akkor tartsd a szabadban, ha árnyékot is tudsz neki biztosítani.

A karácsonyi kaktusz gondozása közben kerüld a túl árnyékos helyeket! Amennyiben nem kap elegendő fényt, a kaktusz hajlamos megnyúlni, ez elégtelen fejlődéshez és gyérebb virágzáshoz vezet.

Ez a dísznövény szereti a hűvösebb környezetet. Épp ezért sokszor nyáron akad problémája a lakásban, mikor a hőmérséklet 25 Celsius fok fölé kúszik. Amennyiben tudjuk tartani számára a 21-22 Celsius fokot, nem lesz problémája. A virágzáshoz a legideálisabb a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet. Habár szereti a hidegebb környezetet, a virágzáshoz viszont egy átlag hőmérsékletű lakásra van szüksége ezen az éghajlaton.

Karácsonyi kaktusz gondozása lakásban

Nem szereti a túl sok vizet! Akkor kell alaposabban megöntöznöd, mikor a talaj felső rétege – körülbelül 1-1,5 cm mélyen – kiszárad. Ekkor se locsold túl azonban, például ne hagyj a cserép tálcájában vizet és a föld tetején se álljon víz!

Jó vízelvezetésű, tápanyagdús, de laza földre lesz szükséged – ideális számára a kaktusz földkeverék, mely sok kertészetben kapható. A gyökérrothadás az egyik leggyakoribb problémája, ezért muszáj lesz erre odafigyelned!

Ideális körülmények között a karácsonyi kaktusz virágzik is neked. Ehhez viszont biztosítanod kell egy sötétebb helyet körülbelül 12 órára még a virágok előtt. Ez indítja el neked majd a rügyképződést. Miután megjelentek a bimbók, nyugodtan tedd világosabb, melegebb helyre ésbiztosítsd számára a fentebb leírt körülményeket!

Karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyi kaktusz gondozása során nincs szükség különösebb metszésre, csak a sérült, beteg részeket kell mindig időben eltávolítanod. Az elszáradt virágoktól is nyugodtan megszabadíthatod, így van, hogy picit kitolhatod a virágzás időszakát.

Betegségek szempontjából a gombás megbetegedések fő ellenségeik. A túl párás környezet ideális táptalaj a gombák számára, melyek jellemzően szürke vagy fehér foltokban jelennek meg a növény levelein. Ezért is fontos a megfelelő légáramlás biztosítása a növény körül – de ne legyen huzatos! – és a túlöntözés elkerülése.

Mire jó a Floralia?

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Vélemény, hozzászólás?