blog

A cukorsüvegfenyő gondozása

A cukorsüvegfenyő kedvelt dísznövény, otthonokban és irodákban is előszeretettel nevelik, illetve elegáns megjelenése miatt sokan választják a karácsonyi ünnepi dekorációhoz is. Könnyen nevelhető növényről van szó, az alábbiakban összeszedtük, mi az, amire mindenképp ügyelj a cukorsüvegfenyő gondozása során.

Cukorsüvegfenyő ápolása


Milyen fényigénye van a cukorsüvegfenyőnek?

A cukorsüvegfenyő szereti a világos, közvetlen napfényt, de azért óvatosan a túl erős napsütéssel, a levelei könnyen perzselődnek. Ideális hely számára egy jellemzően napos, de szűrt fényű helyiség.

Milyen hőmérsékletet kedvel a cukorsüvegfenyő?

A cukorsüvegfenyő számára az ideális hőmérséklet 18-24°C között van. A hely megválasztásakor vegyük figyelembe, hogy nem szereti a túl nagy hőmérséklet-ingadozásokat. A hidegebb hónapokban például ügyeljünk rá, hogy fűtőtest mellett se legyen huzamosabb ideig, ahogyan huzatos helyeken sem.

Hogyan metsszük a cukorsüvegfenyőt?

Ahhoz, hogy a cukorsüvegfenyő megőrizze jellegzetes formáját, szükséges olykor-olykor megmetszened. Az elszáradt, beteg ágaktól szabadítsd meg. Jellemző betegség nála egyébként a levelek sárgulása, melynek leggyakoribb oka a túlöntözés. Ezeket a beteg részeket is távolítsd el.

Mire kell figyelned a cukorsüvegfenyő öntözésénél?

A növénynek jó vízáteresztő talajra van szüksége. Öntözd mérsékelten és mindig ellenőrizd, a talaj felső rétege száraz-e mielőtt újra meglocsolnád. A cserép tálcájában ne álljon víz! Mivel trópusi növény, szereti a magas páratartalmat. Erre különösen oda kell figyelnünk, nem hanyagolhatjuk el, különben nem fejlődik majd megfelelően. Amennyiben a lakás jellemzően száraz levegőjű, úgy érdemes olykor vízpermetezned a leveleket vagy a cserepet kavicsokkal teli tálcára helyezni és azt megtölteni kis vízzel.

Cukorsüvegfenyő átültetése

A cukorsüvegfenyő átültetésekor fontos odafigyelni néhány alapvető szempontra, hogy a növény sikeresen meggyökerezzen és egészségesen fejlődjön. Először is, ügyeljünk arra, hogy a csemete gyökérzete ne sérüljön meg túlzottan a kivétel és a beültetés során. Használjunk megfelelő méretű és minőségű virágföldet, amely tápanyagokban gazdag, jó vízelvezető képességgel rendelkezik. Ügyeljünk a megfelelő ültetési mélységre, és ne temessük el a törzset túl mélyen a földbe.

Az átültetést érdemes a növény pihenő időszakában, általában tavasszal vagy kora ősszel elvégezni.

A frissültetett cukorsüvegfenyőt rendszeresen öntözzük meg, de kerüljük a túlzott vízleadást, hogy elkerüljük a gyökérrothadást. Ezek a gondos lépések segítenek a cukorsüvegfenyő egészséges növekedésében és fejlődésében az új környezetében.

Cukorsüvegfenyő lakásban

Ez a fenyőféle nem fog hatalmasra megnőni, általában 2 méteres magasságot ér el felnőtt korában. Egyébként kifejezetten lassan nő és megfelelő gondozás mellett generációról generációra öröklődő növényről van szó. Sokan épp ezért lakásban tartják – ami kis mérete miatt sokáig érthető is – de felnőtt korában már nehezen viseli el a beltéri körülményeket és még a legkörültekintőbb ápolás mellett sem lesz egészséges. Ha ideálisan fejlődik, akkor lombozata dús, élénk zöld és jellegzetes süveg formájú.

A levélsárguláson kívül fenyegetheti még a levélbarnulás. Ennek gyakori oka a túl száraz talaj és a perzselő nap. A probléma a lomb belsején, a törzsnél jelentkezik először, majd átterjed a külső levelekre. Kártevők közül leggyakrabban a levéltetű és a takácsatka támadja meg.

Cukorsüvegfenyő tápanyag igénye

Levéldísznövény föld ideális lehet neki, melyet érdemes évente, nagyobb növények esetén kétévente cserélned. A melegebb hónapokban kéthetente tápoldatra is szüksége lehet.

Greenman Agro használatának előnyei:

  • A talajszerkezet jelentős javítása
  • Tápanyag utánpótlás biztosítása
  • Humusztartalom növelése
  • Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  • Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?