blog

Mindent a fényről az egészséges dísznövényeidért!

A beltérben nevelt növények egészségéhez két dolog kell igazán: víz és fény. Sokféle növény képes ugyanis rossz minőségű talajban is túlélni vagy épp tápszer nélkül, ellenben mindegyiket megviseli a megfelelő mennyiségű fény hiánya.

Biológia

A növények a fényt fotoszintézis révén alakítják energiává. A fotoszintézist speciális sejtekben, az úgynevezett kloroplasztiszokban végzik. Azokban a növényekben, melyek jobban bírják a tartósabb fényt, magasabb a kloroplasztisz szintje. Ha a növényeket csökkentett fényhatásnak teszik ki, több ilyen speciális sejtet vonnak be, hogy a kevesebb fényt is képesek legyenek befogni.

Elhelyezés

Ha beltéri növényekről van szó, a hobbikertészek általában arra törekszenek, hogy elegendő fényt vagy egyenletesebb fényt kapjanak. Fontos tudni azonban, hogy az ablakon át érkező természetes napfény nem olyan erős, mint a kinti napfény, és a fény intenzitása gyorsan csökken, minél távolabb kerül a növény az ablaktól.

 

Elengedhetetlen arra ügyelni, hogy az ablak milyen irányba néz:

Északi fekvésű ablakok. Ezek az ablakok általában a leggyengébb fényt biztosítják és gyakran viszonylag árnyékosak is. Előnye, hogy a nyári hónapokban is árnyékot kedvelő növényeket nevelhetjük északi fekvésű ablakban, de télen inkább kerüljük.

Déli fekvésű ablakok. A déli ablakok általában erős fényt biztosítanak, általában az ide helyezett növények kapják a legtöbb fényt.

Keleti fekvésű ablakok. A keleti ablakokon a reggeli nap első, nem túl erős sugarai jellemzőek. Ez  jól jön olyan növények számára, melyeknek mérsékelt napfényre vagy csak reggeli napfényre van szükségük.

Nyugati fekvésű ablakok. A nyugati ablakok teljes délutáni és esti napsütést biztosítanak, ami nyáron meglepően erős lehet. Egy nyugati fekvésű ablak jó hely a sok napfényt kedvelő növények számára

Válaszd a fentiek közül azt a helyet, mely az adott növényfajta igényeinek megfelel!

Vélemény, hozzászólás?