blog

Ezek a leggyakoribb hibák madáretetésnél

Mi mindenkit szívesen buzdítunk a téli madáretetésre – de nem győzzük hangsúlyozni, hogy csak akkor teszünk ezzel jót, ha tényleg úgy csináljuk, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ezért is vettük sorra, melyek a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetünk.

Mikor rossz helyre helyezzük ki az etetőt

Az etetőt mindig a szélsőséges időjárástól védett helyre érdemes helyeznünk (pl. Ne legyen képes egy erősebb szél leborítani vagy épp egy hevesebb esőzés teljesen eláztatni) emellett ügyelnünk kell arra is, hogy a ragadozók, pl. a macskák nehezen érjék el. Minden ilyen távol tartja ugyanis a madarakat. Fontos még, hogy bokrokhoz, fákhoz közel legyen, mert az apró madarak csak így érzik magukat biztonságban, hiszen ragadozók elől ott tudnak védelmet találni. Egy magában álló etetőt gyakran nem is mernek látogatni.

Nem töltjük fel rendszeresen

A madarak télen is azokhoz a helyekhez húznak, ahol könnyen találnak élelmet. Nincs ez másképp az etetőkkel sem, ha megtanulják, hogy itt élelemhez jutnak, akkor visszajárnak. Viszont ha az élelemforrás nem rendszeres, vagy hirtelen abbamarad azzal az egészségüket veszélyeztetjük, ami végzetes is lehet télen a zord időjárásban.

Ritkán takarítjuk

Sokunknak ez eszébe sem jut, hogy érdemes néha takarítani az etetőt, pedig a csapadékos időjárás kedvez a gombák és baktériumok megtelepedésének. Pár hetente, mikor új eleséget helyezünk ki érdemes áttörölnünk, persze semmiképp se valami vegyszerrel!

Nem megfelelő eleséggel etetünk

A legjobb téli madáreleségnek az olajos magvak számítanak, ezek közül is a fekete napraforgómag. Érdemes apróbb magvakat hozzákeverni. Semmiképpen ne etessünk pl. kenyérrel, étolajba áztatott kenyérmorzsával. 

Vélemény, hozzászólás?