blog

Legjobb beltéri fűszer- és gyógynövények (I. rész)

A fűszer- és gyógynövényeknek egyik legfontosabb jellemzője a remek zamatuk, amit beltérben nevelve nagyobb kihívás elérni, de semmiképp sem lehetetlen – csak a megfelelőket (értsd.: legegyszerűbben nevelhetőket) kell választanunk hozzá.

Menta

A menta a legjobb beltéri gyógynövények közé tartozik, mert egész évben termeszthető. Csak válasszunk széles és nem túl mély cserepet, hogy a gyökerek szétterülhessenek. Jó vízelvezetésű virágföldre és közvetett fényre lesz még szükségünk. Öntözéskor törekedjünk arra, hogy a talaj egyenletesen nedves legyen – de ne túlságosan.

Rozmaring

A Földközi-tengeren őshonos rozmaring a jó vízelvezetésű talajt, meleg hőmérsékletet és a párás levegőt kedveli. Válassz olyan cserepet, mely teret enged a gyökér növekedésének – általános szabály, hogy akkora cserepet válasszunk, amekkora maga a növény. Persze ez idővel változhat, a rozmaring egész nagyra is képes megnőni, épp ezért metszéssel, drasztikus esetben a gyökérzet metszésével kell kordában tartanunk.

Bazsalikom

Ez picit nagyobb kihívás, ugyanis a bazsalikom imádja a napfényt. Télen is biztosítanunk kell számára a legalább 4 óra napfényt. Ha ennek híján vagyunk, akkor mesterségesen kell előállítanunk ezt – pl. fénycsövek segítségével, ami macerás lehet.

Petrezselyem

A petrezselyem egy elég jól alkalmazkodó növény, mely könnyen növekszik beltérben is. Vess el néhány magot kb. 1 cm mélyre. Hamar növekedésnek indul, különösen, ha ideálisak a körülmények: szereti a szűrt napsütést és a gyakran nedves talajt – csak ne áztassuk el! Ültetéshez válasszunk nagyobb cserepet, hogy elférjen benne a hosszú gyökér.

Oregánó

Más fűszernövényekkel ellentétben az oregánóhoz nincs szükség nagy cserépre. Mivel az oregánó szárazságtűrő, a talaj kiszáradhat anélkül, hogy az károsítaná a növényt – de azért amikor csak tudod, öntözd rendszeresen. Szereti a melegebb, napsütéses klímát, helyezzük világos ablakba, hogy meginduljon a virágzás!

Vélemény, hozzászólás?