blog

Hogyan ne öld meg szobanövényeidet túl sok vízzel?

A nem megfelelő öntözés öli meg a legtöbb szobanövényt minden télen. A rossz öntözési szokások oka főleg az ismeretek hiánya – elsősorban kezdőként vagyunk hajlamosak mindent túlöntözni.

A jó öntözési szokások kialakítása nem nehéz, két dologra van szükség: alapvető ismeretekre adott növényről és arra, hogy olvassunk a jelekből. A növények ugyanis mindig elárulják, hogyan érzik magukat.

Már az ültetésnél vedd figyelembe a vízigényt:

Hagyjunk helyet a víznek a cserépben! Kezdőként sokan elkövetik azt a hibát, hogy ültetéskor egészen a cserép pereméig földdel borítják be a növényt. Ezzel viszont azt idézzük elő, hogy locsolásnál, próbálva elkerülni azt, hogy a padló/polc csupa víz legyen csak óvatosan, a talaj tetejét öntözzük meg, máskülönben kifolyik a víz. Legyen helye az öntözésnek! Persze ne áztassunk, de 1-2 decit képesek legyünk úgy ráönteni, hogy magától kényelmesen beszívódhasson a talajba a víz.

Ismerjük a különféle technikákat!

Elsősorban törekedjünk arra, hogy felülről öntözzünk, viszont néhány fajta szereti, ha a cserép tálcából szívhatja fel a vizet. Az alulról öntözés ennek a módja, de körültekintően alkalmazzuk! Ezen kívül kerüljük a levelek locsolását – így elkerüljük a gombás megbetegedéseket.

…és a gyakran hangoztatott alapszabály: Az, hogy a föld teteje száraz, nem jelenti azt, hogy a belseje is az! Mielőtt locsolunk, 2-3 centi mélyen ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát.

Válasszuk ki a megfelelő helyet!

Azon túl, hogy a megfelelő helyet leggyakrabban a fénymennyiség alapján választjuk ki a növényeknek, az öntözési igényeket is vegyük figyelembe a hely választásánál – könnyebb dolgunk van, ha a vízkedvelőket ugyanolyan páratartalmú, napos helyre helyezzük, akkor kb. el tudjuk találni mikor érdemes őket igényeik szerint megfelelően locsolni.

Ne feledd! Télen a legtöbb szobanövény “téli álmot alszik”, takarékra kapcsol, így vízigénye is jelentősen lecsökken. Olvass a jelekből, tartsd be a locsolási tippeket és nem lesz baj! 😉

Vélemény, hozzászólás?