Otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés. Most éri meg! Photo by CEphoto, Uwe Aranas
blog, Egyéb kategória

Kiemelt fontosságúvá válik az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés

Nagyot drágultak a zöldségek és gyümölcsök

30-40%-os termelői árnövekedés szükséges ahhoz a jövedelmezőségi szinthez, hogy a termelők számára a következő év is biztonságosan indulhasson.

Az utóbbi egy évben jelentkező áremelkedés oka az, hogy drasztikusan emelkedett a munkaerő, a termelésben felhasznált anyagok és az energia ára, valamint nőttek a banki kamatok és beruházási költségek is

fejtette ki a szakember, hozzátéve: a gyümölcsök esetében jelentős szerepet játszott a tavaszi fagykárok miatti jelentős kínálatcsökkenés is.

A folyamatos árnövekedés tapasztalható, a tavalyi évhez képest jelenleg a belföldi burgonya ára 62%-kal, a tölteni való paprika 27%-kal, a gömb paradicsomé 57%-kal nőtt az előző évhez képest. (További információ az Agroinform oldalán.)

Most éri meg igazán otthon termeszteni a zöldséget és gyümölcsöt: rengeteg pénzt spórolhatunk

Aki előre gondolkodott, már most ősszel kertjéből szedheti a kései paradicsomot és saját termesztésű almáit.

A Pénzcentrum számításai szerint, ha valaki a nulláról szeretne otthon úgynevezett konténeres, vagyis cserepes módszerrel paradicsomot termeszteni, akkor egy legalább 10 kilós szezonális hozammal számolva a 2. évtől már anyagilag is megérheti neki. Feltéve, hogy a paradicsom bolti fogyasztói átlagára marad ilyen magas mint most, netán még inkább emelkedik. A lap egy kertészmérnök segítségével járta körbe az otthoni paradicsomtermesztés csínját-bínját, majd kiszámolták azt is, hogyan alakulnak a bolti paradicsom költségei, az otthoni, erkélyen termesztetthez képest.

Egy kilogramm termést egy paradicsomtőtől elvárhatunk a szezon alatt, de egy tő általában ennél többet produkál, így már egy cserepes paradicsommal is hozható ez az eredmény, természetesen több tővel hamarabb elérhető ez a mennyiség, valamint több fajtával is kísérletezhetünk

– kalkulált a lapnak Megyeri Szabolcs kertészmérnök, aki elmondta, a betakarítás ideje függ a vetés idejétől is, ha saját palántát nevelünk, de elmondható, hogy február végi-március eleji vetés esetén júniusban már általában megkóstolhatjuk az első terméseket és fajtától függően az 1 kg-os mennyiséget is elérhetjük.

Hogyan kezdjük?

A megfelelő öntözés elengedhetetlen a siker érdekében, ez pedig különösen igaz a meleg, száraz területeken. A magok csírázása vagy a palánták átültetése után az első néhány hétben a gyakori öntözés erősítheti a növényeket. Fontos, hogy ne naponta kevés vízzel locsoljunk, hanem heti 1-2 alkalommal, bő vízzel. Miután eldöntöttük, hogy a kert melyik részét alakítjuk át zöldségeskertté, át kell gondolnunk, hogy milyen zöldségféléket szeretnék termeszteni. Érdemes egyszerűen és könnyen kezelhető fajokkal kezdeni, mint például a paradicsom vagy a paprika. Miután kiválasztottuk, hogy miket szeretnénk termeszteni, fontos utánanézni ezek helyigényének is. A paradicsom körülbelül 30×60 cm-es területet igényel, míg a paprika 20×40 cm-es földdarabon is vígan elél.

Otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés. Most éri meg! Photo by CEphoto, Uwe Aranas

Milyen költségekkel kalkuláljunk?

  • vetőmag – 500 forint,
  • cserép – 10 000 forint,
  • virágföld – 6 500 forint,
  • termésnövelő – 2 990 forint
  • öntözéshez szükséges víz (időjárástól függően)

Ne feledjük, hogy az öntözést esővízgyűjtővel is megoldhatjuk. Egyszeri költség, amely az év során óriási segítséget nyújt és rengeteget spórolhatunk vele, valamint környezetbarát megoldás, hiszen nem az ivóvizet használjuk el. Esővízgyűjtőt készíthetünk házilag is, de beszerezhetők 200 literes gyűjtők már 10 ezer forinttól.

Ha a manapság kifejezetten dráguló paradicsomot vesszük alapul, 20 ezer forintos költséggel számolhatunk az első évben, amely 10 kiló otthon termesztett paradicsomot hoz. Az évek során újabb és újabb vetőmagok felhasználásával ennek dupláját, tripláját termeszthetjük, hiszen a vetőmagokat felhasználva új palántákra tehetünk szert. Fontos kihangsúlyozni, hogy az igazi megtérülést a hosszú távú zöldségtermesztéssel érhetjük el. A fürtös paradicsom jelenlegi piaci ára 500-900 forint között mozog, tehát 10 kiló esetében ez jelenleg 5000-9000 forint, amennyiben a piacon vennénk. A paradicsom termesztése hosszú távú befektetés, és ezen a hosszú távon kétszeres, háromszoros megtérülés is kihozható.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel?

1 kg alma a jelenlegi piaci árán fajtától függően 280-350 Ft/kg körül mozog. Egy almafán kb. 45-50 kg alma termelhető házilag, teljesen vegyszermentesen. Ez tökéletes mennyiség egy háztartásnak, és mindezt egy fával érhetjük el. Ha mindezt valamelyik szupermarketben vennénk meg, 14 000 – 16 000 Ft-ba kerülne és nem lehetnénk elég biztosak abban, hogy nem tartalmaz a gyümölcs vegyszermaradványokat is. Ezért mindenkit bátorítunk, hogy ültessen gyümölcsfát a kertjébe és váljon minőségi gyümölcsfogyasztóvá! Ugyanez igaz nemcsak az almafára, de meggyre, kajszira.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen

És a többi zöldség és gyümölcs fajta?

A piaci árakat elnézve elmondható, hogy szinte minden házilag termesztett zöldség és gyümölcs legalább 2 éven belül biztosan behozza a rá szánt költséget. Gondoljunk csak bele, ameddig a kertünk ellát minket a szezonális finomságokkal, ugyanezt a piacon beszerezve folyamatosan költenünk kell, tehát mindenképp arra buzdítanánk, hogy vágj bele. Ha biztosra szeretnél menni, a Greenman Agro termésnövelőt ajánljuk figyelmedbe. Több ezer vevői visszajelzés alapján a Greenman Agro-val a termések egészségesek és nagyobb méretűek lesznek, mivel a Greenman Agro hatására a gyökérképződés megnövekszik, a növény több tápanyagot képes felvenni a jótékony baktériumoknak köszönhetően. Tekintsd meg a Vásárlói tapasztalatokat!

Vegyük sorra, hogy miért éri meg a Greenman Agro használata:

  • minden kultúrnövényhez használható, tehát egészen palántakortól a gyümölcsösben, zöldségekre és fákra is ajánlott
  • használható öntözéshez és lemosó permetezéshez
  • a fermentált gyógynövény kivonatoknak köszönhetően távol tartja a kártevőket
  • megerősíti a gyökérzetet
  • vegyszermentes termésnövelő

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Fontos információ!

Termékünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, foglalkozzanak akár kultúrnövény, akár zöldség- vagy gyümölcstermesztéssel. A bio gazdálkodás sokszor azt is jelenti, hogy védtelen marad a gazda a különböző kártevők és a szeszélyes időjárással szemben. A Greenman Agro folyamatos használata nagy mértékben csökkentheti a megbetegedéseket és nagymértékű termésnövekedést eredményezhet.

Engedélyokirat száma: 6300/724-2/2019. NÉBIH Érvényességi ideje: 2029.06.11.
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban elfogadott készítmény.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?